"İEM 2019 Faliyet Raporu" 576 sayfa olarak yayınlandı. Faaliyet raporunda, İstanbul Emniyetinin 1 yıl içerisinde yaptığı önemli operasyonlar, küçük ipuçlarından aydınlatılan önemli olaylar ve birçok şube ve ilçenin gerçekleştirdiği çalışmalar yer alıyor. Bir çok konun işlendiği faaliyet raporunda en çok İngiliz Ajan James Gustaf Edward Le Mesurier'in ölümüyle ilgili önemli detaylar dikkat çekiyor.

KİŞİSEL ÖZEL BİLGİ


İngiliz ajan cinayetiyle ilgili Le Mesurier'in eşinin ifadelerindeki bazı çelişkiler, en son görüştüğü arkadaşı Faruk El Habibi'nin telefonundaki mesajlaşmalarını "kişisel özel bilgi" gerekçesiyle açıklamaması gibi ayrıntılar yer alıyor.

ELEKTRİK KESİNTİSİ


İngiliz ajanın yüksekten düşerek öldüğü anlara ait görüntülere nasıl ulaşıldığı da almanakta yer alıyor. İddiaya göre; Suriye'de faaliyet gösteren "Beyaz Baretliler"in kurucusu olan Le Mesurier'in düşerek öldüğü Beyoğlu, Karaköy'deki ofisinin çevresinde olay sonrasında kamera görüntüsü bulunamadı.

Olayla ilgili güvenlik kameraları konusunda uzman olan bir kişi emniyete önemli bir ayrıntı sundu. Kameralardaki son kayıtların 2012'yi gösterdiğini söyleyen uzman, bölgedeki elektrik kesintilerini sordu. Uzun süreli elektrik kesintilerinde, kayıt sistemindeki tarihin sıfırlandığı belirtildi.

İngiliz ajanın şüpheli ölümü ile ilgili yeni detaylar İEM raporunda yer aldı

KAYITLAR KURTARILDI


Bu bilgi üzerine, yeniden bir araştırma yapıldı. Bölgede, olaydan bir gün önce 10 Kasım'da bir 01.08'de bir elektrik kesintisi yaşandığı tespit edildi. Yaklaşık 10 saat süren kesinti sebebiyle kamera kayıtlarının tarihini sıfırladığı anlaşıldı. Bu bilgi üzerinden kayıtlar yeniden incelenince İngiliz ajanın düşme anlarını gösteren görüntü elde edildi.

DÜŞME ANI VE ŞÜPHELİ YAYA


Polisin incelediği görüntülerde, James Gustaf Edward Le Mesurier'in düşme anında sokaktan geçen bir kişi olduğu belirlendi. Elinde cep telefonu ile yürüyen kişi 7 saniye boyunca kayıtlarda görülüyor. Kameraların keydettiği o kişinin arandığı öğrenildi.

ÇELİŞKİLİ VERİ


Polisin konuyla ilgili elektrik idaresine yazdığı bir yazıdaki çelişki de dikkat çekti. Almanaktaki bilgilere göre, yazışmaya kısa sürede yanıt veren şirket, "yüksek gerilim hatlarından kaynaklı" olduğu belirtilen kesintinin saat 03:26'da başladığını ve saat 12:20'de son bulduğunu belirtti. İhbarın 01. 08'de yapılmış olması elektrik idaresinden verileriyle çelişmesinin de araştırıldığı dile getirildi.

James Gustaf Edward Le Mesurier. Foto: DHA

BAZI HARİTA VE KİTAPLAR


İngiliz ajan ölümüyle ilgili yaşanan olayda dikkat çeken bir diğer olayın ise, Le Mesurier'in ofis ve ev olarak kullandığı adresinde bulunan bazı haritalar ve kitaplar...

Almanaktaki ifadelerde, "Delil dosyasında bulunan fotoğraflara bakılırsa, mühürlenen evde "düşmanlarımızın hayalini yansıtan" Türkiye haritaları ve casusluk konulu kitaplar da bulunmaktadır. Bu fotoğraflar, doğal olarak sözde yardım kuruluşunun Türkiye faaliyetlerinin sil baştan mercek altına alınmasını sağladı!" ifadeleri yer alıyor.

VURGUN YEDİK


İngiliz ajanın ölüm sebebiyle ilgili maddi sıkıntıları sebebiyle intihar etmiş olabileceğine dair vurguların da yer aldığı almanakta bu konu şöyle ifade edildi; "Cinayet Büro uzmanları, İngiliz istihbarat görevlisi James Gustaf Edward Le Mesurier'in son aylarda, büyük bir mali kriz yaşadığını belirledi.

Anlatılanlara göre, Le Mesurier ve eşi Emma, son günlerde hararetli telefon görüşmeleri yapıyordu. Emma Hedving Christina, bizzat şahit olunan görüşmelerden birini kız kardeşiyle gerçekleştirir.

Görüşmenin hedefinde finans sorumlusu olduğu tahmin edilen 'meçhul bir kişi' vardır... Görüşme Le Mesurier'in, 'Bu kadar vurgun yediğimizi tahmin etmiyorduk. Gerçi, bunun yapılması için biz de imkân tanıdık. Hatalar yaptık' cümlesiyle son bulur."

BARIŞ PINARI HAREKATI MI?


İngiliz ajanın Özbek asıllı hizmetli ile yaptığı görüşmenin de anlatıldığı yazının devamında şu ifadeler yer aldı; "Mali krize Barış Pınarı Harekatı mı sebep oldu" diye sorulurken "Le Mesurier'in gelecek planlarını açık eden bu görüşme 9 Kasım'da gerçekleşir.

Özbek asıllı hizmetlisi Güljamol F.'yi yanına çağıran eski asker, "Mart 2020'den itibaren şirketimizin Türkiye'deki faaliyetlerini sonlandıracağım. Bu sebeple, Aralık ayında taşınacağız... İşine son vermek zorundayım" der... Yaşanan mali krizin sebebi ne acaba?... Bilindiği üzere, Türkiye'nin art arda gerçekleştirdiği Suriye hamleleri, bölgeye huzur getirdi... Akıl düşündürüyor..."

[custom_content title="İKİ CİLTLİK RAPOR ATATÜRK'ÜN SÖZÜ İLE BAŞLIYOR" desc="İstanbul Emniyet Müdürlüğü, “2019 İEM Faaliyet Raporu' isimli iki ciltten oluşan almanak yayınladı. İlki önceki yıl hazırlanan ve bu yıl üçüncüsü yayınlanan “faaliyet raporu”, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1929 yılında sarfettiği, “Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır” sözü ile başlıyor. İki ciltten oluşan 576 sayfalık yıllıkta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Vali Mehmet Aktaş ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın emniyet teşkilatına yönelik kutlama ve tebrik mesajları yer aldı. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın mesajının da yer aldığı yıllığın editörlüğünü Gazeteci Şenol Gezer yaptı.">