Sivas'ta bir grup hayırsever iş insanı, ramazan ayının gelmesi ve corona virüsü salgını nedeniyle ihtiyaç sahibi ailelere yardım etmeye karar verdi.

İş insanlarının yardım talep ettiği gazeteci Muharrem Tağızade (64), gönüllü olarak muhtarlar ve bakkallarla iletişime geçerek öncelikle yardıma muhtaç aileleri belirledi.

Daha sonra tek tek bakkalları gezen Tağızade, iş insanlarının verdiği para ile veresiye borcu olan ailelerin borcunu kapattı. Bu şekilde kentte 18 mahalle ile bazı ilçe ve köylerde 700 ailenin bakkallara olan yaklaşık 120 bin TL'lik veresiye borcu ödendi.

'RAMAZAN'DA İNSANLARIN SOFRASI ZENGİN OLSUN'

İş insanlarının bu görevi kendisine verdiğini ve isimlerinin gizli tutulmasını istediklerini belirten Muharrem Tağızade şunları söyledi:

* Böyle bir çalışma yaptım. Bu çalışma Sivas merkezde 18 mahallede ve bazı ilçe ve köylerde yapıldı. Yaklaşık 700 kişinin veresiye defterini, borcunu kapattık.

* Sivas genelinde 120 bin TL harcadık. Mahalle muhtarları ve bakkalları ile iş birliği yaparak bu çalışmayı 5 gün içinde bitirdik. Sivas apayrı bir kenttir.

* Amaç bu mübarek Ramazan ayında insanlarımızın sofralarının zengin olmasıdır.

* Bu borcu kapatılan insanlar, bizi tanımaz. Biz bu yardımı yaptığımızda veresiye alanlarla hiçbir şekilde muhatap olmadık. Bizim muhatap olduğumuz insanlar bakkallar ve muhtarlar oldu.

* Bakkallardan da ayrıca bir isteğim oldu. Borcu ödenenlere ulaşarak, 'borcunuz yok' demelerini ve tekrar gelip alışveriş yapabileceklerini söylemelerini istedim.

İyilik hareketi hem vatandaşa hem de esnafa zor zamanlarda nefes oldu. Foto: DHA


'EN ÇOK SEVİNEN BAKKALLAR OLDU'

Uygulamaya bakkalların çok sevindiğini belirten Tağızade şunları dile getirdi:

* Borçludan daha çok sevinen bakkallar oldu. Çünkü aylardır, yıllardır duran batık paralar var. Bir anda bakkallar o parayı görünce piyango vurmuş gibi sevindi. Çünkü bakkallar sattığı malı yeniden rafa koyamıyordu.

* Ama öyle bakkallarımız vardı ki, parasını alamayacağı halde müşterine ekmek vermeye devam ediyorlardı. Hepsi minnet duygularını belirtti.

* Ayrıca bu iş insanları, bu sistemi devam ettirecekler. Ama bir daha ne zaman, nerede olur bilmiyorum. Ama bu proje devam edecek. İlk etapta 120 bin TL harcandı. İlerde bütçe de artacak.

Tahsil edemediği borçları ödenen bakkallar çok mutlu. Foto: DHA


'BORCU ÖDENENLER ÇOK MUTLU'

Kentte 40 yıldır bakkallık yapan Yadigar Özdemir, önce inanmadıklarını ve şaşırdıklarını belirterek "Bu kampanya ile vatandaşların yükleri hafifletilmiş oldu. Borçlarını ödeyemiyorlardı. Hayır sahiplerinden Allah razı olsun. Borcu ödenenler çok sevindi. Ben ilk defa böyle bir şeye rastladım. Ben de çok memnun oldum. Biz de rahatladık, müşteriler de rahatladı" dedi.

'DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM'

Mahalle bakkallarından Hasan Hüseyin Yenihayat ise, "Ben daha önce böyle bir şey görmedim. Bu mahallenin 60 yıldır bakkalıyım. Çok sağ olsunlar, bu borçları ödeyenden Allah razı olsun. Borcu ödenenler geliyorlar söylüyoruz, çok seviniyorlar. Bu borçların ödenmesi bakkal için de vatandaş için de iyi oldu" diye konuştu. (DHA)