Müslümanları birbirine yaklaştıran, dargınlıkları ortadan kaldıran, kardeşlik duyguların arttıran Ramazan bayramı, bu sene corona virüsü sürecinde kutlanacak ve camiler kapalı olacak, sokağa çıkma yasağı sebebiyle tüm yurt evlerinde olacak. Kahramanmaraş bayram namaz saati, Kahraman’ta yaşayan vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Diyanet’in açıkladığı bayram namazı saatleri haberimizin içerisinde yer alıyor. İşte bayram namazı saatleri...

KAHRAMANMARAŞ BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:49

TÜM İLLERİN BAYRAM NAMAZI SAATLERİ

DUHA NAMAZI NEDİR? KUŞLUK NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIR?

Duha namazı aynı zamanda kuşluk namazı olarak da bilinir. Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder. Niteki bir hadîs-i Şerîfte: “Kuşluk namazı, deve yavrusunun ayakları sıcaktan kızdığı zamandır.” Buyurulur. (Müslim, Misâfirîn, 143)Duhâ (kuşluk) namazı dediğimiz nafile namaz bu andan itibaren kılınır. Zeval vaktine yarım saat kalıncaya kadar devam eder. İki veya dört veya sekiz veya on iki rek‘at kılınabilirse de, en faziletlisi sekiz rek‘at kılmaktır.

ramazan-imsakiye-iftar-depophotos

BAYRAM NAMAZININ ÖNEMİ

Cuma namazı farz olan kimselere, bayram namazlarını kılmak vacibdir. Bayram namazı iki rek’attır. Cemaatla kılınır. Bayram namazlarında ezan okumak, ikamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur. Cuma hutbesi ise farzdır namazdan önce okunur.

Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarının birinci rek’atında üç, ikinci rek’atında da üç kere olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara “Zevaid tekbirleri” denir.

RAMAZAN BAYRAMINDA YAPILABİLECEK İBADETLER

- Ramazan Bayramı’nda erken kalkmak, güzel kokular sürmek, güzel giyinmek ve misvak ile dişleri temizlemek, keza gusletmek, Bayramı en güzel değerlendirme şekillerindendir.

- Eş, dost, akraba ve komşu ziyaretleri yapmak. Mü’minler arasında kardeşlik bağını güçlendirmek.

- Yaşlıları ziyaret etmek ve onların elini öpmek de bayramın önemli yanlarındandır. Ayrıca Mü’minler arası sohbeler düzenlemek de bayramı dolu geçirme yöntemlerindendir.

- Küs olan Müslümanların barışması veya barıştırmaya vesile olunması da bayramı güzel geçirme yöntemlerindendir.

- Vakit Namazları kaçırmamak, isteğe bağlı nafile namazlar kılmak ve Kur’an-ı Kerim okumak da bayramda yapılabilecek ibadetlerdendir.



RAMAZAN BAYRAMI MI ŞEKER BAYRAMI MI?

Ramazan ayın ın sonundaki dini bayram için Türkiye’de iki isimlendirme kullanıla gelmiştir. Ramazan bayramı ve şeker bayramı. Ramazan Bayramı kalıbı bu bayram Ramazan ayının sonunda kutlanmasından ileri gelmektedir. Peki neden şeker bayramı da denmektedir? Bu bayram Osmanlı döneminde Iyd-ı Fıtır olarak adlandırılmaktaydı. Iyd kelimesi bayram anlamına gelir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır ki şükür sadakası olarak da bilinir. Murat Bardakçı’nın dile getirdiği bir teoriye göre şükür kelimesi şekere dönüşmüş ve şükür bayramı zamanla şeker bayramı olmuştur. Diğer bir teori de bu adlandırmanın bayramda şekerleme geleneğinden kaynaklanmasıdır.

[old_news_related_template title="Ramazan Bayramı hangi günler? Bayram ne zaman bitiyor?" desc="Mübarek Ramazan ayı geride kalırken Ramazan Bayramı'na eriştik. Ramazan Bayramı'nda bu sene buruk bir sevinç yaşayacağız, 81 ilde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sebebiyle herkes evlerinde olacak. Peki bu sene bayram tam olarak hangi günleri kapsayacak. İşte Ramazan Bayramı günleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/23/iecrop/2280361_810x458_16_9_1552209774_16_9_1558508203_16_9_1590222372.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ramazan-bayrami-hangi-gunler-bayram-ne-zaman-bitiyor-5832153/"]