Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi'ne 3,5 mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarında 1996 yılında yaşanan gerginliğin 24'üncü yıl dönümünde, Türk ve Yunan Sahil Güvenlik botları bu sabah saatlerinde Kardak önlerinde karşı karşıya geldi.

Bodrum, Yalıkavak, Turgutreis ve Güllük limanlarından hareket eden sekiz Türk Sahil Güvenlik botu Kardak bölgesinde kriz yaşanmaması için yarım mil ile 2 mil mesafede bekleyerek güvenlik önlemi aldı.

FOTO: SÖZCÜ


Türk ve Yunanlı balıkçıların bugün yaklaşmadığı Kardak kayalıklarına saat tam 09.40’ta Kalalimnos Adas'ından çıkan ve içerisinde dört Yunan askerinin bulunduğu zodyak bot büyük bir hızla Kardak kayalıklarına geldi.

KAYALIKLARA 10 METRE KADAR YAKLAŞTILAR

Yaklaşık yarım mil açıkta bekleyen Türk Sahil Güvenlik botunun uyarısına aldırış etmeyen Yunan Sahil Güvenlik botu kayalıklara 10 metre kadar yaklaştı. Türk Sahil Güvenlik botu ise arkasından gidip Yunan botunun Türk sularından çıkmasını ve Kardak kayalıklarından uzaklaşmasını sağladı.

Kardak bölgesinde kovalamaca yaklaşık 15 dakika sürdü. Türk ve Yunan savaş gemilerinin ise Kardak’a bir mil mesafede zaman zaman birbirlerine 400 metre kadar yaklaştıkları görüldü.

FOTO: SÖZCÜ


Yunan botunun Kalalimnos Adası önlerine çekilmesi ile kriz sona erdi.