Ramazanla birlikte imsakiye konusu oruç tutacak vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Oruç heyecanı bu akşam başlayacak… Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de milyonlarca hanede gece kalkılacak ve niyet edilecek. İlk sahurun yapılacağı bu akşam Kayseri’de yaşayan vatandaşlar da ilk sahur vaktini merak eder oldu. İşte 2020 Ramazan Ayı Kayseri İmsakiyesi, Kayseri iftar ve sahur vakitleri...

KAYSERİ 2020 İMSAKİYESİ


Kayseri’de oruç tutacak vatandaşlar 24 Nisan Cuma sabahı 04:11'de sahurla başladı. Kayserililer ilk iftara kadar bir şey yemeyecek ve içmeyecek… Kayseri’de ilk iftar vaktinin saati 19:30. Kayserililer Ramazan ilk gününde toplam 15 saat 19 dakika oruç tutmuş olacak.

[imsakiye_template desc="KAYSERİ" arry="KAYSERİ"][/imsakiye_template]

 

RAMAZAN AYINDA TUTULAN ORUCUN ÖNEMİ

Bakara Suresi’ne göre Kur’an’ın İslam peygamberi Hazreti Muhammed’e (sav) gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! ” (Bakara 185)

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

İMSAK VAKTİ NEDİR?

Sahur vakti imsak ile biter. Diyanetin yayınladığı 2020 İmsakiyesi'ne göre ilinizde imsak vakti girdiği an oruç tutmak için yeme içmeyi kesmelisiniz. Oruç tutan birçok kişi ramazanın birinci günü bunu karıştırmakta. Sahur vakti, sabah ezanı okunmadan önce bitmektedir. Sahur vaktinin ne zaman bittiğini öğrenmek için takvim ya da imsakiyelerde yazan imsak olarak geçen kısma bakmanız gerekir.



RAMAZAN AYI’NDA NASIL BESLENMELİ?

Sahur ve iftar yemeğinde, besin ögeleri içeriklerinde büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle her iki öğünde besin ögeleri içeriklerine büyük özen gösterilmelidir.

– Öncelikle öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

– Karbonhidrat içeren besinler sınırlanmalıdır.

– Basit şeker içerikleri yüksek olan besinler iftar öğününün sonunda tüketilmelidir. Buradaki amaç proteinler ve yağlarla birlikte karışık bir diyetle birlikte tüketilen karbonhidratların ince bağırsaklardan emilimi ve yüksek glisemik yüklerinin yavaşlatılmasıdır. Karbonhidrat içeren besinlerin glisemik yüklerine (miktar ve kalitesi) dikkat edilmelidir.

– Bunlar sağlıklı besinleri ve uygun porsiyonları tercih ederek yapılmalıdır.