Üsküdar Kuzguncuk'taki bir Ermeni kilisesinin haçını sökerek kırdığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan ve tutuklu bulunan Mazlum S. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mazlum S.’nin 23 Mayıs 2020 günü akşam saatlerinde civarında Üsküdar ilçesi Kuzguncuk Mahallesi'nde bulunan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nin duvarına tırmanıp dış kapı üzerindeki metal haçı yerinden sökerek kaldırıma attığı anlatıldı. İddianamede Mazlum S.’nin bir süre sonra olay yerinden uzaklaştığı ve yapılan araştırma sonucu yakalandığı belirtildi.

İddianamede, şüpheli Mazlum S.’nin ifadesinde “Bir anda öfkelenerek bu şekilde davrandığını, suç kastı bulunmadığını” söylediği kaydedildi.

Kilise vakfının yönetim kurulu başkanı olan müştekinin eylemden dolayı Mazlum S.’den şikayetçi olduğunun anlatıldığı iddianamede, şüphelinin kilisenin dış kapısı üzerinde bulunan ve bulunduğu yerde kaynakla sabitlenmiş olan haçı söküp atmak suretiyle atılı suçu işlediği belirtildi.

İddianamede, ‘Yerinden sökülen haçın herkesin gelip geçtiği kaldırıma atılması sebebiyle eylemin ilgili dini inanışı benimseyen toplum kesimini tahkir maksadıyla gerçekleştirildiğinin kabul edilmesi gerektiği anlaşılmıştır’ ifadelerine yer verildi.

5 YIL 4 AYA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Savcılık, şüpheli Mazlum S.’nin “İbadethanelere ve mezarlıklara zarar vermek” suçundan 1 yıl 3 aydan 5 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istedi. İddianame gönderildiği mahkemece kabul edildi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Üsküdar'da, Kuzguncuk semtindeki bir Ermeni kilisesinin haçını kıran ve 28 Mayıs günü yakalanarak gözaltına alınan Mazlum S., 29 Mayıs günü savcılıktaki ifadesinin ardından “ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme” suçundan tutuklanması talebiyle Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti. Hakimlik, Mazlum S.’nin adli kontrol tedbirleri ile serbest bırakılmasına karar vermişti.

Savcılığın itirazı üzerine Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Mazlum S., 30 Mayıs günü tutuklandı.