Erzincan’ın Kemaliye ilçesi Ağıl Köyü'nde Fimar Madencilik şirketi tarafından başlatılan demir madeni arama faaliyetleri, ilçedeki birçok köy derneği ve muhtar vekaletnamesiyle yargıya taşınmasına rağmen devam ediyor.

Sürekli farklı ruhsatlarla bölge halkının direnişini kırmaya çalıştığı belirtilen şirketin bir yetkilisi, protestolar karşısında bu sefer köylüleri bölgeye askerlerle gelmekle tehdit etti.

FİRMA YETKİLİSİNE TOKAT GİBİ CEVAP

Kameralara yansıyan görüntüde firma yetkisi, "Buraya 200 tane asker yığarım" ifadelerini kullandı. Firma yetkilisinin bu tehdidine ise orada bulunan vatandaştan tokat gibi bir cevap geldi. Madene karşı direnen vatandaş, "Askerin tırnağı için ben başımı keserim" dedi.

CHP'Lİ ÖZTUNÇ'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Yaşanan tehdit sonrası yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Buradan sesleniyorum. Kemaliye’de yurttaşları 200 askerle tehdit edenler bilmelidir ki, bu devran hep böyle gitmez; doğaya vereceğiniz zarar, doğasını, toprağını, yaşamını savunan halka karşı doğrulttunuz tehdit cezasız kalmaz. Bu sürecin takipçisiyiz” ifadelerini kullandı.

"ASKERLER BU TOPRAKLARI KORUMAKLA GÖREVLİ"

“Ruhsatı durdurulmuş bir arazide hukuka aykırı olarak çalışma yapan şirket yetkilileri, nasıl bir vaat almışlarsa, köylüleri 200 askeri sahaya getirmekle tehdit etme cüretini gösterebiliyor” diyen Öztunç, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

*Çağırmakla tehdit ettiğiniz asker, bu toprakları korumakla görevli halk çocuklarıdır. Askerimiz sizin zenginliğinizin, sömürü düzeninizin bekçisi değildir.

*Sizin hukuksuz, keyfi, gücünü sermayeden alan cüretinizin parçası edilemez. Erzincan’da yabancı şirketlerin nasıl rüşvet ağlarını işlettiğini biliyoruz.

*Bu rant ve rüşvet ağları nasıl bir teminat vermektedir ki, bir şirket personeli köylülerimizi 200 askeri sahaya getirmekle tehdit edebiliyor.

[old_news_related_template title="CHP'li Torun: Ordu ormanlarının 3'te 1'i maden sahası yapılacak" desc="CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Ordu ormanlarının 3'te 1'inin maden sahası olacağını ifade etti. Torun, 'Çok ciddi bir çevre katliamı ve vatandaşlarımızın sağlığı açısından hayati risk ile karşı karşıyayız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/10/iecrop/fotosozcu.ordu__16_9_1599731362.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/chpli-torun-ordu-ormanlarinin-3te-1i-maden-sahasi-yapilmak-isteniyor-6031604/"]

[old_news_related_template title="TEMA'dan maden ihalesi tepkisi: Kayseri’den daha büyük bir alanı kaplıyor!" desc="TEMA Vakfı, Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Türkiye genelinde çıkılan maden ihalelerine tepki göstererek “Maden ihaleleri ülkemizin doğal varlıklarını, tarım alanlarını ve içme suyu havzalarını tehdit ediyor” açıklaması yaptı. TEMA'dan yapılan açıklamada ihaleye çıkılan alanların toplamının Kayseri'den daha büyük bir alanı kapladığına dikkat çekildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/04/iecrop/tema-sozcu-1_16_9_1599247887.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/temadan-maden-ihalesi-tepkisi-kayseriden-daha-buyuk-bir-alani-kapliyor-6023275/"]