İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Karacaaahmet Mezarlığı’nda mezarların üzerinde video çektiği gerekçesiyle B.B. ve U.Ş. hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ne getirildi.

ADLİ KONTROL

Savcılık işlemlerinin ardından Anadolu Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen şüpheliler, haftada bir gün ikametlerine en yakın polis merkezine imza atmak şeklindeki adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İFADESİ BELLİ OLDU

U.Ş.'nin ifadesi şöyle:

* Sosyal medya üzerinden B.B. ile yaklaşık 4-5 ay kadar önce iletişime geçtik. ‘İngiltere'de bir sergi olacak ben bir video çekmek istiyorum. Dahil olmak ister misin’ dedi. Benim de ilgimi çekti ve kabul ettim. Sanatla ilgili bir eser olacağını düşündüğüm için bu projeye katıldım.

* Ocak 2020 yılının başında B.B., ile birlikte Karacaahmet mezarlığına giderek bu videoyu çektik. Ben makyajlarımı kendim yaptım. B.B., ise kamera ile çekti. Çekim bittikten sonra B.B., videonun ne amaçla çekildiğini belirten bir yazı ile birlikte kendi İnstagram hesabından paylaştı.

"ANLAMINI YİTİRDİ"

* Paylaşım sonrası müslüman kesimin rahatsız olduğunu görünce insanları rahatsız etmemek için videoyu kaldırdı. Ancak video hesabından alınıp videoyu anlatan yazı olmadan paylaşılınca anlamını yitirdi. Sanatsal bir proje olduğu için ben de yer almak istedim, amacım kimseyi aşağılamak değildi.

Videonun çekim amacı kimseyi rahatsız etmek ya da kışkırtmak değildi. Normalde bu video İngiltere'de yayınlanacaktı. Burada paylaşılmaması gerekiyordu..

Videoyu çeken B.B. ise ifadesinde "Bana göstermiş olduğunuz sosyal medya üzerinden yayınlanan videoyu Karacaahmet mezarlığında arkadaşım U.Ş. ile birlikte çektik" ifadelerini kullandı.