“Bin Günde Memleket Hareketi” kapsamında ülkeyi karış karış gezen CHP eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin bugünkü durağı Iğdır oldu. Eşi Ülkü ince ile otobüsten halkı selamlayan İnce, daha sonra esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan İnce bazı vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.



VATANDAŞLARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

Ziyaret sırasında İnce, Azerbaycanlı olduğunu söyleyen bir teyze ile sohbet etti. Iğdır'da müteahhit ile yaşadığı sorunu anlatan Azerbaycanlı teyze daha sonra İnce'yi çay ve yemek yemeye evine davet etti. Teyzeye teşekkür eden İnce, "Biz bugün Nahçıvan'a gitmek istedik, güvenlik gerekçesiyle izin vermediler onun için buradayız" dedi.

İnce'nin yanına gelen bir kadın ise eşinin işsiz olduğunu söyleyerek yardım istedi. Yanındakilere talimat veren İnce, kadının irtibat numarasını aldı.

ARDAHAN VE KARS'A GEÇTİ

İnce, Iğdır’dan Ardahan’a giderken Kars’ın Susuz ilçesi mevkiinde yol kenarında gördüğü çobanların sorunlarını dinlemek için otobüsten indi. Ucuz iş gücünün kendilerini mağdur ettiğini dile getiren çobanlar, Afgan ve Suriyeli çobanların bin liraya çalıştırıldığını belirterek, kendilerinin tercih edilmediklerini söyledi.



HERŞEY İTHAL ÇOBAN DA İTHAL

Bir süre çobanları dinleyen İnce, “Buzağı ithal, yem ithal, et ithal, ilaç ithal; çoban da ithal öyle mi?” diye sordu. İnce’ye “Hepsi ithal” cevabını veren bir çoban, “Üstelik çobanları ucuza çalıştırıp paralarını da vermiyorlar. Şu an köyde 70 genç var hepsi işsiz. Bir de diyorlar ki, biz çiftçilerimize yardım ediyoruz. Bir şey almıyoruz. Sosyal hakkım yok. Hiçbir şeyden faydalanamıyorum” dedi. Ardından elindeki çoban sobasını kaldırarak “Hiçbir şeyim yok. Sadece bu çubuğum var” diyerek İnce’ye dert yandı.

"ÇİĞ SÜT SORUNU ÇÖZÜLMEDİKÇE HAYVANCILIK GELİŞMEZ"

Türkiye'deki çiğ süt sorununa dikkat çeken İnce ise, Memleket Hereketi'nin Türkiye'nin başına geldiğinde hayvancılığın gelişeceğini söyledi. İnce, "Çiğ süt sorununu çözmediğimiz sürece Türkiye'de hayvancılık gelişemez. 10 Ekim 2020 tarihinde Ulusal Süt Konseyi toplandı. Marketçileri bile oraya çağırdılar ama üreticileri çağırmadılar. Üreticiler sahipsiz, hayvancı sahipsiz, besici sahipsiz...İnşallah Allah'ın izniyle milletin izniyle memleket hareketini Türkiye'nin başına getirdiğimizde biz bu ülkede hayvancılığı geliştireceğiz. Özellikle bu bölgedeki hayvancılığı geliştireceğiz" diye konuştu.

"YA CEHALETTEN YA İHANETTEN BU SORUN ÇÖZÜLEMİYOR"

Türkiye'deki ithal ürünlerin fazlalığına da değinen İnce, "Kırmızı et ihtiyacımızın yüzde 90'ını büyükbaş hayvanlardan yüzde 10'unu küçükbaş hayvanlardan karşılıyoruz. Bunu yüzde 75'e, 25 yapmadığımız sürece bu problem hep sürecek. Öncelikle şunu belirtmeliyim buzağı ithal, ona vereceğin ilaç ithal, ona yedireceğin yem ithal sunni tohumlama için aldıkların ithal her şeyin ithal. Böyle bir ortamda hayvancılık gelişmiyor ne yazık ki. İşte Erzurum-Kars bölgesinde muhteşem bir kaba ot potansiyelimiz var, hayvancılığın gelişmesi için burada her şey uygun. Ne yazık ki ya cehaletten ya ihanetten bu sorun çözülemiyor. Yani Türkiye'de hayvancılığın sorununu çözmek için et için et ırkı, süt için süt ırkı mantığı et ithalatının devamı demektir.

[old_news_related_template title="İnce'den sert tepki: Işıklar yansa ne olur milletin ocağını söndürdünüz" desc="CHP'li Muharrem İnce AYM üyesi Engin Yıldırım'ın 'ışıklar yanıyor' tweeti sonrası başlayan tartışmayı yorumladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/14/iecrop/detay-kopya_16_9_1602648922.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/inceden-sert-tepki-isiklar-yansa-ne-olur-milletin-ocagini-sondurdunuz-6079920/"]