Türkiye’nin sınır kapılarını göçmenlere açtığını açıklamasının ardından ülkenin çeşitli bölgelerindeki mülteciler Avrupa'ya gitmek için harekete geçti.

Yunanistan ve Bulgaristan’a gidip oradan Avrupa’ya geçme hayali kuran göçmenler İstanbul’un Fatih ilçesi Vatan Caddesi’ndeki alanlarda yoğunluk oluşturdu.



Suriyeli, Cezayirli, Faslı ve Afganistanlı sığınmacılar Avrupa’ya ulaşmak için Edirne’ye kendi tuttukları minibüslerle de gitmeye çalışıyor.



Çoğunluğu çocuklu ailelerden oluşan göçmenler, otobüslerle, kendi tuttukları minibüs ve araçlarla Edirne'ye doğru yola çıkıyor.

“TÜRKİYE FAKİR O YÜZDEN GİDİYORUZ”

Ailesiyle birlikte Gaziantep’ten Avrupa’ya gitmek için gelen 12 yaşındaki Cuma, "Türkiye pis, para yok o yüzden gidiyoruz. Türkiye fakir o yüzden gidiyoruz” diye konuştu.



Almanya’ya gitmek için yola çıkan bir başka göçmen ise “Hayat burada son zamanlarda zor oldu. İş arıyoruz, iş yok. Kime sorsanız aynısını söyler. Türkiye’de zaten sınır kapılarını Avrupa’ya ‘Bak burada bu kadar mülteci var’ demek için açtı. Biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“DÜNE KADAR YASAK OLAN İŞ ŞİMDİ SERBEST”

Sınıra 80-100 TL arasında göçmen taşıyan bir servisçi ise şu ifadeleri kullandı;

*Çok yoğunluk var ancak biz bu işi önceden yaptığımızda hapis cezası alan arkadaşlarımız bile olmuştu. Peki şimdi nasıl oluyor?

*Düne kadar yasak olan iş şimdi serbest. Devlet getirmişti zaten mültecileri. Şimdi bakıyoruz, devlet kendi eliyle arabaya koyup kendi karşılıyor. Şimdi güllük gülistanlık. Polislerin yanından mülteci alıyoruz.

[old_news_related_template title="Son dakika... ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan flaş mülteci açıklaması" desc="ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yetkililer dün gece Yunan basınına konuştu. Türkiye-Yunanistan sınırı ile ilgili açıklamalarda yapan yetkili, 'ABD, Yunanistan'ın sınırını koruma hakkını tanıyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/02/iecrop/yunanistan-reuters_16_9_1583132809.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-abd-disisleri-bakanligindan-flas-multeci-aciklamasi-5655568/"]

[old_news_related_template title="Umut yolculuğu kâbus oldu" desc="Muğla’nın Bodrum ilçesinden Yunanistan’ın İstanköy adasına geçmeye çalışan yaklaşık 40 göçmen ölümden döndü. Sabahın erken saatlerinde İstanköy adasına iki botla 500 metre yaklaşan göçmenleri, Yunan Sahil Güvenlik tekneleri durdurdu. Göçmenler ölüm pahasına botlarını adaya doğru sürünce bu kez Yunan askerleri silaha sarıldı. Silah sesleri Akyarlar sahilinden de duyuldu. Tam üç saat Yunan askerlerinin taciz ve tehditleriyle mücadele eden göçmenler korku içinde Bodrum sahiline geri dönmek zorunda kaldı. Göçmenlerin ölümle özgürlük arasındaki zor tercihini Sözcü kameraları saniye saniye görüntüledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/02/iecrop/silah-sahil-foto-sozcu-1_16_9_1583140547.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/umut-yolcugu-kabus-oldu-5655748/"]

[old_news_related_template title="AB 'kırmızı alarm' verdi! Kıyıya yanaştırmıyorlar" desc="Avrupa Birliği, sınırlardaki güvenlik önlemlerini 'en üst seviye'ye çıkardı. Yunan adalarına 400 ve Bulgaristan’a 60 yeni güvenlik görevlisi gönderildi. Yunanlılar, insanlığı unuttu ve içi çocuk dolu göçmen botuna saldırdı. Aralarında çocukların da bulunduğu bottaki 50 kişi, Midilli’ye çıkarılmadı ve araya giren BM temsilcisi yaralandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/01/iecrop/multeci-iha1_10750149_16_9_1583081417.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/ab-kirmizi-alarm-verdi-kiyiya-yanastirmiyorlar-5654703/"]