Dünyayı etkisi altına alan corona virüsü nedeniyle peş peşe OHAL haberleri geliyor. Salgın nedeniyle ölümlerin ve vakaların artış göstermesiyle ülke yönetimleri de peş peşe Olağanüstü Hal (OHAL) kararı alıyor. Peki OHAL nedir? OHAL neden ilan edilir ve nasıl uygulanır?

OHAL NEDİR?

Olağanüstü hâl (OHAL) , olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.

Olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve “anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması” olarak nitelendirilen durumlardır. Bu hâllerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu’nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.

CORONA VİRÜSÜ 114 ÜLKEYE YAYILDI

Ghebreyesus ayrıca, pandemi ifadesinin dikkatsizce kullanılan bir kelime olmadığını belirterek yanlış kullanılması durumunda gereksiz korkuya, mücadelenin sonlanmasına yönelik haksız bir kabullenmeye yol açan bir kelime olduğunu söyledi.

Şu anda 114 ülkede 118 binden fazla vaka olduğunu ifade eden Ghebreyesus, 4 bin 291 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salgını 30 Ocak’ta “uluslararası boyutta halk sağlığı acil durumu” olarak sınıflandırmıştı.

[old_news_related_template title="Son dakika... ABD'de Corona alarmı! Washington'da OHAL ilan edildi" desc="ABD'nin başkenti Washington'da, Corona virüsü salgını nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-abdde-corona-alarmi-washingtonda-ohal-ilan-edildi-5674677/"]

 

[old_news_related_template title="Son dakika... Dünya Sağlık Örgütü Corona virüsü salgınını pandemi ilan etti" desc="Dünya Sağlık Örgütü, 114'ten fazla ülkeye yayılan Corona virüsü salgınını pandemi ilan etti. Öte yandan Slovakya'da virüs nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiği belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/11/iecrop/corona-virus-dunya-saglik-orgutu-reuters_16_9_1583950341.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-dunya-saglik-orgutu-corona-virusu-salginini-pandemi-ilan-etti-5674354/"]

 

[old_news_related_template title="14 Gün kuralı nedir? Corona virüsünden korunma yolları neledir?" desc="Corona virüsünün Türkiye'de de görülmesinin ardından önlemler arttırılmaya başlandı. Vatandaşların en fazla merak ettiği konulardan biri de 14 gün kuralı oldu. Peki 14 gün kuralı nedir? Corona virüsünden korunma yolları neler? İşte merak edilen bu soruların Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan yanıtları." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/11/iecrop/coronav-shutter_16_9_1583940175.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/14-gun-kurali-nedir-corona-virusunden-korunma-yollari-neledir-5674205/"]