Türkiye'nin en çok yağış alan ili Rize bir kez daha sel ve heyelanlara teslim oldu. Kentte son 24 saatte metrekareye 250 kilogramın üzerinde düşen yağış nedeniyle dereler taştı, toprak kaymaları meydana geldi.

BİR KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Çayeli ve İkizdere ilçeleri sele teslim oldu. Çayeli ilçesine bağlı Madenli beldesinde sel sularına kapılarak kaybolan Ali Uzun'un cansız bedenine ulaşıldı. Sel ve heyelanlarda yaralanan 11 kişi kurtarılarak hastanelerde tedavi altına alındı.

Foto: DHA / 24 saatte 250 kilogram yağışın düştüğü Rize felaketi yaşadı.


HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, yaralı olarak kurtarılan 82 yaşındaki Havva Tüysüz'ün müdahaleye rağmen hayatını kaybettiğini bildirdi.

12 köye ulaşılamayan ilçede 2 ev çöktü, mahsur kalan 6'sı çocuk, 36 kişi de AFAD ve AKUT ekiplerince tahliye edildi. İlçede yol ve köprüler çöktü, alt ve üst yapıda hasarlar oluştu, onlarca araç ise selde hasar gördü.

Foto: İHA / Çayeli ilçesinde bulunan Ağaran Şelalesi, bölgede etkili olan şiddetli yağışın ardından taşarak yolu trafiğe kapattı.


EN BÜYÜK HASAR ESKİPAZAR VE MADENLİ'DE

Çayeli ilçesinde sel ve heyelanların hasarı gün ağarınca ortaya çıktı. İlçede en büyük hasar Eskipazar mahallesi ile Madenli beldesinde meydana geldi.

Şairler deresinin taşması sonucu çok sayıda ev ve iş yerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı, park halindeki araçlar suya gömüldü. Vatandaşlar sabahın ilk ışıklarıyla evlerinin zemin ve bodrum katları ile balçığa gömülen otomobillerini temizlemeye başladı.

Foto: DHA / Sel nedeniyle 12 köye ulaşımın sağlanamadığı kentte, 2 ev ile yol ve köprüler çöktü, alt ve üst yapıda hasarlar oluştu.


İlçede kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için karayolları ve özel idare ekipleri de çalışma yürütüyor. Sel ve heyelanlarla ilgili hasar tespit çalışmaları başlatıldı.

Foto: DHA / Felaketin boyutu ise bu sabah çekilen fotoğraflarla ortaya çıktı.


YURTLARA YERLEŞTİRİLDİLER

Sel ve heyelan tehlikesi nedeniyle evlerini boşaltanlar yurtlara yerleştirildi. Kızılay ekipleri yurtlarda kalan vatandaşlara yemek dağıtımı gerçekleştirdi.

Foto: DHA / Sel nedeniyle birçok ev ve iş yeri sular altında kaldı.


AFAD Başkanlığı'nın organizasyonu ile Jandarma Genel Komutanlığı'na ait bir helikopter de bölgeye görevlendirildi. Kızılay ekipleri selden etkilenenlere su dağıtımı yaptı.

Foto: DHA / Kenti vuran sel ardında çamur ve moloz yığını bıraktı.


BAKANLAR BÖLGEDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız ile bölgeye geldi.

Foto: DHA/Dün gece saatlerinde bölgeye gelen Bakan Soylu ve beraberindeki heyet bugün de sel bölgesinde incelemelerini sürdürecek.


BAKAN SOYLU: SON ZAMANLARDAKİ EN FAZLA YAĞIŞ 

Madenli Belediyesi önünde açıklama yapan Bakan Soylu şunları söyledi:

* Sel ve heyelan nedeniyle 12 köye ulaşılamıyordu. 3 vatandaşımızın mahsur kaldığı yönünde bilgimiz vardı. 1 vatandaşımız da kayıptı. Ali Uzun amcamız tam da heyelanın geldiği bölgedeydi, ne yazık ki kendisini kaybettik.

* Yine o evde mahsur olan ve ayağı kırık olan Havva Tüysüz, hastaneye getirildi ama maalesef o da hastanede hayatını kaybetti.

* Şu an hastanede 2 kişi var, onların da tedavileri sürüyor. Çayeli merkeze de baktık. Bölgeye son zamanlarda yağan en fazla yağış olarak değerlendirilebilir.

* Geçen hafta Trabzon'da yağış olmuştu ve 65 kilogram yağmıştı. Bu hafta burada 263 kilogram yağış var. Yukarıdan toprağın gelmesine ve derelerin taşmasına neden oldu. Şu an ulaşıma kapalı olan ve can kaybı olmayan 6 köyümüz var. Onlara da ulaşma konusunda çalışmalar devam ediyor.

Foto: DHA / İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgede yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.


"GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK"

Yağış uyarısında bulunulan bölgede yaşayanların tedbirli olması gerektiğini de belirten Bakan Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:

* Dün akşam daha büyük bir yağış olabilir, endişesi vardı ama olmadı. Hem hasarın temizlenmesi açısından hem de bu meselelerle karşılamamak için çalışmalar sürüyor.

* Sayın Cumhurbaşkanımızın net talimatı var. Yardımlar temin edilecek, hasarın ortadan kaldırılması için elden gelen tüm gayret ortaya konulacak.

* Devlet olarak elimizden geleni yapacağız, gerekli adımlar atılacak. Riskli bölgelerdeki tahliye ve uyarılar devam ediyor. Yağmurun hangi bölgeye yağacağını net olarak bilmiyoruz. Bölgesel olarak vatandaşımızın tedbirli olmasını istiyoruz.