Bursa'nın İznik ilçesinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarısının ardından dün akşam saatlerinde başlayan sağanak, sabah saatlerine kadar devam etti. Etkili olan sağanak ilçenin Çamdibi ve Dırazali köylerini büyük oranda zarara sebep oldu.

DSİ'Yİ İŞARET ETTİ

Çamdibi köyü muhtarı Halil Küçüker taşkının sebebi için Devlet Su İşleri'ni (DSİ) işaret ederek şunları söyledi:

* Dere ağızlarında bentler var. Bunların temizlenmesi için geçen yıl DSİ'ye yazılı müracaatta bulunduk.

* Mart 2020'de gelip temizleyeceğini söylemişlerdi gelmediler.

* Bentler açık olmuş olsa taşkın olmayacaktı. Çamdibi ve Şerfiye köyü arkasından geçen dereler Kıran dereye bağlanmadı.

* Derelerdeki sular DSİ kanallarına doluyor. Daha sonra kanallar almayınca da taşkına neden oluyor.

(FOTO: SÖZCÜ)


ÇİFTÇİLERDEN İSYAN

Kabak ektiği tarlası sular altında kalan çiftçi İbrahim Dönmez, "Bir ay önce kabak ekmiştim. 10 gün sonra da toplayacaktım. 3 bin 500 TL tohum parası verdim. Her gün 2 ton kabak toplayacaktım. Ayda 60 ton eder. Zararım on binlerce lira" diye konuştu.

İKİ HAFTA TAHLİYE

Mağdur olan bir başka çiftçi Nihat Çakmak ise "DSİ kanallarının tahliyeleri akşam 20.30'da açılmasına rağmen derelerin taşmasıyla kanallar doldu ve tarım arazilerimiz bu duruma geldi. Su matorlarını kurup suyu tahliye edeceğiz. İki hafta sürecek olan su tahliyesi için de en az bin 200 TL mazot harcayacağım" ifadelerini kullandı.

(FOTO: SÖZCÜ)


50 BİN LİRA ZARAR

20 bin kök biberi sular altında kalan Mevlüt Koyun da zararın çok büyük olduğunu söyleyerek "Biber fidelerim 20 günlüktü. 20 bin kök biber fidesinin tamamı zarar gördü. Fidelere 5 bin TL ödemiştim. Sular altında kalmasaydı 45-50 bin TL kazancım olacaktı" açıklamasında bulundu.