CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye'de ilk corona virüs vakasının mart ayından önce görüldüğünü belirttti. Buna dayanak olarak da
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci'nin de imzasının olduğu bir makaleyi gösterdi.

Emir’in dikkat çektiği çalışma, 3 Haziran 2020’de yayınlanan Journal of Population Therapeutics and Clinical Pharmacology isimli dergide yayınlandı.

Yayınlanan araştırma COVID-19 ile ilişkili pnömoni tedavisinde LINCOCIN® ve AZITRO®’nun etkinliğini karşılaştırmayı amaçlıyordu.

Çalışma Şubat-Mart 2020 tarihleri ​​arasında Tarsus Medical Park Hastanesi’ne başvuran 30-80 yaşları arasında hastanede yatan toplam 24 hastayı kapsıyordu.

CHP'li Emir “Şubat ayında COVID-19 pozitif tanılı 24 hasta Mersin’de tedavi altına alınmış. Bakanlık, Türkiye’de ilk vakayı 11 Mart’ta açıklamıştı. Bu bir skandaldır, bakan yardımcısının bir dakika o koltukta oturmaması gerekir” dedi.

"BASİT BİR YAZIM HATASI"

Bu gelişmenin ardından Şuayıp Birinci sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak "Yazarları arasında yer aldığım makalede, sorumlu birinci yazar tarafından vakaların hastaneye yatış tarihleri sehven "Mart-Nisan" ayları yerine "Şubat-Mart" olarak yazılmıştır. Yine vaka lokasyonu olarak İstanbul ve Mersin yerine sadece Tarsus ifadesinin geçtiği tespit edilmiştir" dedi.

Hatanın düzeltilmesi için dergi yayın kurulu ve editörüne düzelme metni ve kanıt dokümanı gönderildiğini ifade eden Birinci, "Ülkemizin başarıyla sürdürdüğü ve dünyaya örnek olduğu Covid-19 mücadelesi sürecinde; tamamen insan odağında yürüttüğümüz çalışmaların, basit bir yazım hatası nedeniyle siyasi zemine çekilmeye çalışılması son derece üzücüdür" değerlendirmesini yaptı.

Ancak Birinci, sosyal medyada yer alan paylaşımını bir kaç saat sonra sildi.

İşte Birinci'nin sosyal medyadan yayınlayıp sonra da sildiği o paylaşım;



BAKAN KOCA'DAN 'SEHVEN' AÇIKLAMASI

Birinci'nin paylaşımını silmesinin ardından da gece geç saatlerde bu kez bakanlıktan Fahrettin Koca imzasıyla bir açıklama yayımlandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

*Bugün bazı basın yayın organlarında Bakan Yardımcımız Dr. Şuayıp Birinci’nin yazarları arasında yer aldığı makale ile ilgili iddialar yer almış ve açıklama gereği duyulmuştur.

*İlgili makalede sorumlu yazar tarafından vakaların, hastaneye yatış tarihleri sehven “Mart-Nisan” ayları yerine “Şubat-Mart” olarak yazılmıştır. Yine vaka lokasyonu olarak İstanbul ve Mersin yerine sadece Tarsus ifadesinin geçtiği tespit edilmiştir.

"İLK HASTA BİLDİRİMİ 25 MART 2020"

*Makale ile alakalı olarak dergi yayın kurulu ve editörüne sorumlu yazar tarafından düzeltme metni ve kanıt dokümanı gönderildiği ve dergi kurulunun bu düzeltmeyi en kısa zamanda yapacağını bildirdiği öğrenilmiştir. Kayıtlarımıza göre makaleye konu olan çalışmadaki ilk hastanın bildirim tarihi 25 Mart 2020 olup tedavisine başlanmıştır.

*Covid19 mücadele sürecimizde hem ulusal hem uluslararası kamuoyuna bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi aktarmak için bilim insanlarını desteklemek niyetiyle Covid19 sürecinin hemen başında bilimselarastirma.saglik.gov.tr portalını kurarak hizmete aldık. Bilindiği gibi, tüm bilimsel çalışmalarla ilgili veriye erişim, etik ilkeler ve onam prosedürüne ilişkin kurallar bellidir. Makalenin yazarları arasında olan Bakan Yardımcımız Dr. Şuayıp Birinci ve diğer yazarlar belirlenen bilimsel araştırma kurallarına uymuşlardır.

*Yukarıda da zikrettiğim gibi sehven yapılan ve düzeltilmesi için gerekli girişimin yapıldığı bir yazım hatasını bahane ederek, bu süreci büyük özveri ve mücadele ile götüren, aynı zamanda kendisi de bir tıp doktoru olan Bakan Yardımcım Dr. Şuayıp Birinci’nin ve çalışma arkadaşlarının yıpratılma çabalarını üzüntüyle karşılıyorum.