Sahte içkilerin zehirleme sebebinin başında etil alkol yerine metil alkol kullanılması yer alıyor. Sahte içkinin anlaşılması renk ya da koku sayesinde olmuyor, yılların alkol tutkunları bile bu tuzağa düşebiliyor.

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?


1- Sahte içki, renginden ya da kokusundan değil etiket bilgilerinden anlaşılır.
2- Sahte İçki şişesinin üzerinde bakanlık onaylı kayıt numarası olup olmadığı kontrol edilerek anlaşılıyor.
3- Ambalaj üzerinde TAPDK bandrolü aranır.
4- İçkilerin orijinal ambalajında olup olmadığına dikkat edilir.
5- Tüketim öncesi içkinin göz önünde açılması sağlanır.
6- Şüphelenilen durumlarda, 174 Alo Gıda Hattı aranabilir.

[old_news_related_template title="DOSYA: Türkiye'de neden bu kadar sahte içki üretiliyor?" desc="Belirtisinin çıkması 30 saat sürebiliyor, karaciğer iflas ediyor, ardından körlük başlayabiliyor. Türkiye'nin pek de konuşulmayan sorunu sahte içki, bugün itibarıyla İzmir'de 6 vatandaşın canını aldı. Rakamları ortaya koyup uzman doktorlarla da konuşarak sahte içki üretimindeki bu artışın nedenlerini anlamaya çalıştık." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/10/iecrop/dha-alkol1_12374190_16_9_1602312901.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/dosya-turkiyede-neden-bu-kadar-sahte-icki-uretiliyor-6074213/"]

SAHTE İÇKİ KÖR EDER Mİ?


Sahte içki kör edebilir. Sahte içkilerin üretiminde, etil alkol yerine metil alkol veya diğer zararlı maddeler kullanılmaktadır. Metil alkol, insan vücuduna alındığında, göz sinirlerini tahrip ederek körlüğe neden olabilir. Sahte içkilerin üretiminde kullanılan diğer zararlı maddeler de, görme bozukluğuna, baş ağrısı, bulantı, kusma, mide ağrısı, ishal, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, bilinç kaybı, komaya ve hatta ölüme neden olabilir.

UFAK DETAYLARA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR


Markanın yazılı olduğu etiketin ve şişenin yıpranmış olup olmadığı ile bandrolün düzgün yapıştırılmış olmasına dikkat edilmelidir. İçki şişesinin üzerinde mutlaka hologram bulunmalıdır. Şişenin kapak kodu ve boyun kodunun birbirini tutması gerekir. Alkollü içki şişesinin kapak kısmının tutkalla yapıştırılıp yapıştırılmadığına dikkat edilmelidir. Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişeler alınmamalıdır.

Alkollü içkiler, ‘TAPDK Satış Belgesi’ olan perakende satıcılardan alınmalıdır. Şişenin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterilmelidir. Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edilmelidir. Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkiler kesinlikle tüketilmemelidir.