İslam alemi için en değerli olan '12 Ayın Sultanı Ramazan' geldi çattı. Müslümanlar için en değerli ay olan ve oruç ibadeti ile manevi huzrua erişilecek bu değerli ayda ilk sahur bu gece yapılacak. Sahur duasıyla oruç için niyet edecek olanlar haberimizden 'Sahur duası nasıl yapılır?' ve 'Oruca nasıl niyet edilir?' sorularının yanıtına ulaşabilirler. İşte Ramazan Ayında oruca niyet etme şekli...

ORUCA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR? 

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.




SAHUR YEMEĞİNİN DİNDEKİ ÖNEMİ NEDİR? 

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

SAHUR NE DEMEKTİR?

Sahur: Oruç tutmak için sabah namazından önce sahur vaktinde yemek yenir. Geceleyin kalkılan zamana "sahur", bu zamanda yenilen yemeğe de "sahur yemeği" denir.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SAHUR DUASI NEDİR?

Peygamber Efendimiz meaIen buyuruyor ki: “Ey bu gecenin ve biraz sonra oIacak sahurun Rabbi oIan AIIah’ımız.. Bizi iftarIara uIaştırırken günahIarımızdan arınmış oIarak orucumuzu açmayı nasip eyIe… Âmin…”



SAHURDA OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

- Azda olsa bir şeyler yemek.
- Resulallah (s.a.a) dedi ki; "Allah ve melekleri sahur vakitlerinde istiğfar eden ve sahur yemeği yiyen kimselere salavat getirirler."
- Kadir Sûresini okumak.
- Sahurda şu duayı okumak.

"Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi'tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu'l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu'l yesire ve ye'fu eni'l kesiri, ikbel minni'l yesire, ve'fu enni'l kesire, inneke ente'l ğafuru'r Rahim, Allahumme inniy es'eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a'leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine'l ayşi bima kasemte li, ya erheme'r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni'meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente's satiru avreti, ve'l aminu rev'eti ve'l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme'r rahimin."

"Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin.Allah'ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi."

[old_news_related_template title="Sahur saat kaçta? İstanbul, Ankara, İzmir sahur vakitleri! Diyanet imsak vakitleri..." desc="Bu yılki ilk sahur için artık az bir süre kaldı. Müslümanların bir aylık Ramazan Ayı süresince yapacağı oruç ibadeti bu gece kalkılacak ilk sahur ile başlayacak. Peki sahur saat kaçta? Ankara, İzmir, istanbul ve diğer tüm illerin iftar ve sahur vakitlerini yazımızda sizler için derledik. Diyanet'ten yayınlanan Ankara, İstanbul, İzmir sahur vakitlerini haberimizden görebilirsiniz. İşte 24 Nisan sahur saati..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/23/iecrop/ramazanfoto_16_9_1587673983.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/sahur-saat-kacta-istanbul-ankara-izmir-sahur-vakitleri-diyanet-sahur-saatleri-5770275/"]

 

[old_news_related_template title="Ramazan mesajları 2020: En yeni ve resimli Ramazan kutlama mesajları paylaş!" desc="Müslümanların ayı olan Ramazan ayına ulaşmanın mutluluğu yaşanıyor. Mübarek Ramazan ayı için ülkemizde hazırlıklar tamamlandı. Binlerce kişi Ramazan mesajlarıyla şimdiden birbirlerine kutlama SMS'leri göndermeye başladı. Sizler için derlediğimiz haberimizden en güzel, dualar içeren, hadisli ve resimlerin bulunduğu Ramazan mesajlarını dilediğiniz kişiye kolayca gönderebilirsiniz. İşte 2020 Ramazan mesajları ve sözleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/23/iecrop/camiyeniresim_16_9_1587659996.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ramazan-mesajlari-2020-dualarla-dolu-hadisli-ve-resimli-ramazan-mesajlari-smsleri-5769918/"]