Şimdi Ardahan’a bağlı olan Göle’nin Çölpenek köyünden ayrılıp yaklaşık 150 yıl önce Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Akbucak köyüne yerleşmişiz. CHP Ardahan eski Milletvekili Ensar Öğüt’le her karşılaşmamızda, konuşmamızda, yeni adı Serinçayır olan dede topraklarını görmek istediğimi söylüyordum. Yine oldu, “Haydi gidiyoruz” dedi. Karslı arkadaşım emekli Binbaşı, GMO Simitçi kafelerin sahibi Mahmut Yeltekin’le birlikte karda-kışta düştük yollara.

[caption id="attachment_5621988" align="alignnone" width="1200"] FOTO: SÖZCÜ[/caption]

KÖKLERİMİ ARARKEN

Muhtar Mehmet Aşçı, eşi Saray Hanım bizi karşıladı. Az sonra Çeviş Çekici, eşi Esmer, oğlu Cihan geldi. Esmer abla beni kardeşleri Hikmet’e, Tekin’e, Yalçın’a, Yıldırım’a benzetiyor, canla-başla bana sarılıyordu. Çeviş Çekici isimleri sıraladı. Bizim köyümüzde de aynı isimler vardı. Akrabalarımızın olduğunu babamın zaman zaman bu köye gidişlerinden öğrenmiştim ama kimler olduğunu bilmiyordum. Tipiden, soğuktan köyün her tarafını, çevresini görmemiz mümkün olmadı. Ama yazın mutlaka geleceğimi söyledim. Muhtar Mehmet Aşçı, “Geleceğinizi bildiğim için kaz hazırladık” dedi. Bizi, kaz yemeden göndermediler.

[caption id="attachment_5621912" align="alignnone" width="880"] Çıldır Gölü’de kızak keyfi[/caption]

PİŞMANİYE KUTUSUNDA SAMAN

Yöre halkının geçimi daha çok hayvancılık. Ama hayvancılık yapan da azaldı. Ensar Öğüt, milletvekilliği döneminde hayvancılığın durumuna dikkat çekmek için meclisin bahçesine bir tosun getirmişti. Tosun ellerinden kaçınca ortalık karışmış, güçlükle yakalanabilmişti. Saman fiyatlarına dikkat çekmek için neler yaptığını anlatayım:

“Büyük bir pişmaniye kutusu içine saman yapılan sap balyası yerleştirip TBMM Genel Kurul salonunda konuşma sırasını beklerken, arkadaşları da, az sonra Ensar Öğüt’ün kendilerine pişmaniye ikram edeceğini sanıyordu. Konuşma sırasının gelmesine birkaç dakika kala, Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’a “Bunun için sap-saman var. Kürsüde bunu göstereceğim” deyince, “Olur mu öyle şey. Sakın yapmayın” dedi. Ama, Ensar Öğüt bu. Kürsüye çıkar çıkmaz, saman fiyatlarının hayvan üreticisini perişan ettiğini belirtip kutunun içinden sapı çıkardı.

Aradan yıllar geçse de değişen bir şey yok. Hayvan üreticileri, besiciler “Yem, saman fiyatları belimizi büküyor. Hayvancılık bitiyor. Samanın tonu 1.200 liraya çıktı” diye yakınıyorlar. Hayvanlarına akşam yemini vermek için karşılaştığımız köylüler , hep aynı şeyleri söyledi.

[caption id="attachment_5621913" align="alignnone" width="700"] Saygı Öztürk, CHP Ardahan eski Milletvekili Ensar Öğüt ile Kars’ı gezdi.[/caption]

ARDAHAN NE İSTİYOR

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, toplantı iç in il dışındaydı. 43 yıl işgal altında kalan Ardahan’da çok sayıda iş yerinin satılık-kiralık olduğuna tanık oldum. Askeri lojmanlar da boşaltılmış. Bir de işyerlerinin üzerinde, “Doğu Ekspresi için Ardahan tek yürek- Ardahan Platformu” yazılıydı.

Kars’tan Gürcistan’a giderken, sınır geçişinden önce Cambazlar’da durması. Buraya iç gümrük sınır kapısı konulması isteniyor. Nejdet Kanbir, Kars’a gelen turistin Ardahan’(a getirilmemesinden yakınıyor, “Oysa bizim gezilip, görülecek çok yerimiz var” diyor. Doğru da söylüyor. Evet, otel sahibi Kemal abi, hizmeti de kendisi yapıyordu. Kars’ta otelde yer bulunamazsa Ardahan’a kafileler Ardahan’a getiriliyor.

[caption id="attachment_5621990" align="alignnone" width="1200"] FOTO: SÖZCÜ[/caption]

ÇILDIR GÖLÜ CANLI

Ayrı bir yoldan, turist kafileleri Çıldır gölüne getiriliyor. Göl nerede başlıyor, kara nerede bitiyor belli değil. Her taraf beyaz örtü. Atalay’ın hemen her zaman dolu olan lokantasının önünde atlı kızaklar, atlar, son dönemde de kar motosikletleri bulunuyor. Buzların üzerinde atlı kızaklarla dolaşıyorsunuz. Yetmiyor, ata binip buzların üzerinde “Aman buz kırılır, içine düşerim” korkusu yaşamadan atınıza “Dehh” diyorsunuz. Atların bakımlı. Koşumları iyi olmasa da, son derece süslü. Buz üstünde atların zilleri, nallarının sesine karışıyor.

KÖYDE TAŞ KONAK

Hacettepe Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Bayraktar, köyünün hemen yanında iki taş konak yaptırmış ki dillere destan. “Rahat edelim, bir de otel yapsan” denilmiş. Geniş bir alana yayılmış konağın yanında otel de, konferans salonu da bulunuyor. Taş konakta konaklayıp da kaz, hengel (mantı), kaz etli hengel, et kavurma, kete, kaşar yenilmeden de dönülmez. Çıldır’da mutlu olduğunuz gibi Hanak ilçesi de sizi bekliyor. Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, az sonra sizi bulur.

Ardahan’dan, Çıldır’dan, Hanak’tan, Göle’den sizler gibi unutulmaz anılarla, dostluklarla dönerken, “Yazın inşallah yine buradayız” dersiniz.