Türkiye sınır komşusu İran’da corona virüsü nedeniyle ölümlerin artması üzerine sınır kapılarını 23 Şubat saat 17.00'de giriş-çıkışlara kapatmıştı. Kararın ardından ertesi gün İran'dan giriş yapmak isteyen Türk vatandaşlarına sağlık kontrolünün ardından yaya olarak geçiş izni verildiği ortaya çıkmıştı.

Kafa karışıklığı yaşanan sınır geçiş önlemleri kapsamında dün sahra hastaneleri kurulması kararı verildi. Önlemler günbegün artırılırken sınır kapılarına gelecek olan Türk vatandaşları, öncelikle bu hastanede kontrolden geçirilip gözetim altında tutulacak.

İRAN SINIRI HAZIRLIĞI

Yeni önlemler kapsamında Van'daki Kapıköy Gümrük Kapısında gümrük sahasının bulunduğu alana sahra hastanesi kuruldu. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Gürbulak Sınır Kapısı'nda kurulacak sahra hastanesi için ise sona geldi. Gürbülak'ta tamamen boşaltılan gümrük sahası içinde 25'e yakın ambulans bulunuyor.

[caption id="attachment_5649335" align="alignnone" width="1200"] Sahra hastaneleri hasta kabulüne başladı.. (FOTO:DHA[/caption]

Çevre illerden takviye getirilen ambulanslar alanda bekletiliyor. Kurulum aşamalarına devam edilen sahra hastanesinde ekipler, yoğun çalışma yürütüyor.

NAHÇIVAN TAMAM

Iğdır'ın Aralık ilçesindeki Dilucu Sınır Kapısına sahra hastanesi kuruldu. Nahçıvan tarafından gelen sürücüler, sahra hastanesine alınmaya başlandı.

[caption id="attachment_5649350" align="alignnone" width="1200"] Sınırdaki yeni önlem 4 gün sonra gerçekleşti. (FOTO:DHA)[/caption]

Türkiye'nin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne açılan Dilucu Sınır Kapısında da tedbirler artırıldı. Sınır kapısının gümrük sahasına kurulan sahra hastanesine Türkiye'nin değişik bölgelerinden doktor ve sağlık çalışanları görevlendirildi.

HASTA KABULÜ BAŞLADI

Çadırın kurulmasının tamamlanmasının ardından sınırda geçiş için bekleyen TIR sürücüleri, hastaneye alınmaya başladı.

DHA'nın haberine göre yaklaşık 14 gün boyunca müşahede altında tutulacak sürücüler, hastalık tespit edilmemesi halinde taburcu edilecek.

[caption id="attachment_5649357" align="alignnone" width="1080"] Sınırdan geçen Türk vatandaşları, 14 gün gözlem altında tutulacak. (FOTO:DHA)[/caption]

Öte yandan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı Nahçıvan uçuşlarının durdurulduğunu açıkladı.

SAĞLIK BAKANI DUYURDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Ankara'da gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından sahra hastanesi kararını şu sözlerle anlattı:

[old_news_related_template title="Corona'da 'sınır' bilmecesi... Kafalar karıştı" desc="İran'da corona virüsü nedeniyle 12 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye sınır kapılarını giriş-çıkışlara kapattı. DHA'nın haberine göre İran'dan giriş yapmak isteyen Türk vatandaşlarına sağlık kontrolünün ardından yaya olarak geçiş izni veriliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İran'daki Türk vatandaşlarının dönüşüyle ilgili bilim kurulu önerisi doğrultusunda 14 gün gözlem şartı olduğunu duyurmuştu.   " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/24/iecrop/dhairan_16_9_1582531861.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kilometrelerce-kuyruk-iste-sinirda-son-durum-5642551/"]

* Bugün itibariyle İran ile olan kara sınır kapılarımızda özellikle sahra hastanelerimizi oluşturup İranlı hiç kimseyi almamaya ama gelmek isteyen vatandaşlarımızla ilgili de 14 günlük izolasyon ve karantina dönemini veya evde gözlem dahil olmak üzere nasıl uygulayacağımızı gelen kişilere anlatarak bu süreci devam ettirme noktasında Bilim Kurulu'nun bir yaklaşımı oldu.

[old_news_related_template title="Uçakta dikkat çeken iddia... Doğruysa çok vahim" desc="Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsünün İran'da ortaya çıktığı ve çok sayıda ölüme neden olduğu Kum kenti için Tahran yönetimine karantina tavsiyesinde bulunmuştu. Ankara Esenboğa'ya iniş yapan uçakta, 132 yolcunun arasında Kum kentinden yolcuların da bulunduğu iddia edildi. Öte yandan DHA'nın dün servis ettiği habere göre İran'dan Türkiye'ye geçmek isteyenlere karantina önlemi uygulanmadığı ortaya çıkmıştı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/25/iecrop/ihadha_16_9_1582633755.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ucakta-dikkat-ceken-iddia-dogruysa-cok-vahim-5645063/"]

Bakan Koca bugün sınır kapılarında kurulan sahra hastanelerini ziyaret edecek ardından Van ve Hakkâri’ye hareket edecek.