10 Nisan 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı'ndan sokağa çıkma yasağı duyurusu yapıldı. Türkiye'de ilk vaka 11 Mart'ta görülmüştü. Hükümet önce 65 yaş üstüne sonra da 20 yaş altına sokağa çıkmayı yasaklamıştı. Bugün yapılan açıklamada yasak 31 ile herkesi kapsıyor. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak'ta 48 saat boyunca dışarı çıkılmayacak. Peki yasak saat kaçta başlıyor. İşte İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan yapılan açıklama...

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BAŞLAYACAK? NE ZAMAN BİTECEK?

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta 48 saat süreyle geçerli olacak olan sokağa çıkma yasağıyla ilgili paylaşımda bulundu. Vali Yerlikaya, yaptığı paylaşımda, “Bu gece saat 24:00 ile 12.04.2020 Pazar günü saat 24:00 arasında; İstanbul sınırları içesindeki tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları yasaklanmıştır” dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ CEZASI NE OLACAK?


Sokağa çıkma yasağının cezası ise İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı karar metnine göre şöyle:

Belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda;
Gereğini önemle arz ve rica ederim.

TÜRK CEZA KANUNUNUN 195. MADDESİ

Bakanlık sokağa çıkanlara ilk olarak Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verileceğini açıkladı.

Ancak aşırı durumlara göre, Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi devreye sokulacak.

İşte o madde:

TCK Madde 195. (1) Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

SÜLEYMAN SOYLU'DAN YASAK AÇIKLAMASI

Bir televizyon kanalına sokağa çıkma yasağıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Soylu, şu ifadeleri kullandı:

* Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu konudaki tüm detayları da biraz önce valilerimize gönderdiğimiz genelgede ifade ettik.

* İşin başından itibaren sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleşen bir süreç yönetimi ortada.

* Akşamüstü sayın cumhurbaşkanımızın talimatı çerçevesinde hafta sonu itibariyle 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Vatandaşlara çağrım şudur, bir telaşa gerek yok.

* Bu saatte sokakta Türkiye’de açık olan yerler çok az olduğu için milletimizin telaşı var, ben bunu da normal karşılıyorum.

* Şöyle bir telaş olmasın. Pazar gününden itibaren devam edecek diye bir telaş söz konusu olmasın.

* Çok doğaldır, insanlar yarım saat içinde temel ihtiyaç malzemelerini alabilirler. Gece yarısından sonra sokakta kimse kalmayacak.

* Genelge çok açık bir şekilde belirtiyor, biz bir pandemi dönemindeyiz. Ve çok doğaldır ki, eczanelerin açık olması gereklidir. Eczanelere gitmek isteyen gidecek, aynı zamanda basın mensupları sokağa çıkabilecekler. Kamu görevlileri tüm bunları yapabilecekler.

* Bizim bunun kontrolünü yapmamız çok kolaydır. Emniyet müdürlüğümüz ve valilerimizle toplantı gerçekleştirdik. Bu konuda herhangi bir kontrol sıkıntısı yaşanacağını düşünmüyoruz.

* Toplu taşıma araçları kullanılmayacak. Eğer toplu taşıma kullanılacaksa, marketler açık kalacaksa bu kararın bir anlamı yok.

[old_news_related_template title="Sokağa çıkma yasağı nedir? " desc="Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından vatandaşlar yasak ile ilgili detayları merak etmeye başladı. Hafta sonu için uygulanacak olan sokağa çıkma yasağında vatandaşlar hangi durumlarda sokağa çıkabileceklerini merak ediyor. Peki sokağa çıkma yasağı nedir? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/10/iecrop/sokaga-cikan-vatandaslar-istanbul-sozcu_16_9_1584924756_16_9_1584941797_16_9_1586546790.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/sokaga-cikma-yasagi-nedir-5740108/"]

[old_news_related_template title="Fırınlar açık ama ekmekleri kim alacak?" desc="31 ilde 48 saat sürecek sokağa çıkma yasağı boyunca yasaktan istisna sayılacak iş yerleri içinde fırınlar da yer aldı. Ancak bu fırınlardan normal vatandaş alışveriş yapamayacak, bakkal ve marketlerin de kapalı olacağı yasak boyunca fırınlara sadece yasaktan istisna tutulacak kişiler gidebilecek. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/10/iecrop/ekmek-firin-dha_16_9_1586550436.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/firinlar-acik-ama-ekmekleri-kim-alacak-5740225/"]