Uzun süredir gündemden düşmeyen İnfaz Yasası ile birlikte Türkiye genelinde binlerce mahkum tahliye olurken, düzenlemenin ülke gündeminde çok fazla konuşulan davaları da etkilemesi dikkat çekti.

Bunlardan biri de Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan ve 301 maden işçisinin can verdiği Soma faciasıydı. Soma faciasının davası yıllarca sürmüş ve 4 sanık ‘taksirle ölüme sebebiyet vermekten’ ceza almıştı. Somalı aileler verilen cezaları az bulurken, şimdi de İnfaz Yasası ile bir kez daha yıkıldı.

İnfaz Yasası’ndaki yeni düzenlemede denetimli serbestliğin 3 yıla çıkarılması ve izinli çıkışlar tutuklu bulunan 4 kişinin erken tahliyelerini gündeme getirdi.

“TUTUKLULARA ÖRTÜLÜ AF GETİRİLMİŞTİR’’

Konuyla ilgili Sözcü’ye açıklamada bulunan Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, yeni infaz düzenlemesiyle birlikte Soma faciasının tutuklularına örtülü af getirildiğini savundu. Baro Başkanı Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

* 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da maden ocağında gerçekleşen facia sonucunda 301 işçimiz vefat etmiş ve facianın üzerinden 6 yıla yakın zaman geçmiştir.

* Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi kararını 11 Temmuz 2018 tarihinde, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2019 Nisan ayında maden ocağı işleticisi Can Gürkan’ı tahliye ederek diğer 4 tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar vermiştir.

* Dosya Yargıtay’da temyiz aşamasındadır. 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunla davanın tutuklu sanıklarına da üstü örtülü af getirilmiştir.

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan (Sözcü)


ERKEN TAHLİYELER SÖZ KONUSU

Baro Başkanı Arslan, yeni infaz yasasında düzenlemede denetimli serbestlik uygulamasının 3 yıla çıkartılmasının Soma faciasında tutuklu olan sanıkların erken tahliye edilmesini gündeme getirdiğini ifade etti.

Soma faciasının 4 tutuklu sanığının yeni infaz düzenlemesinden nasıl yararlanabileceği hakkında bilgi veren Baro Başkanı Arslan, şu ifadeleri kullandı:

* Tutuklu sanıklardan işletme müdürü Akın Çelik ve teknik nezaretçi maden mühendisi Ertan Ersoy, 18 yıl 9 ay ceza almışlar ve bu cezaların 1/2 yatarı vardır. Böylece cezaları 9 yıl 4 ay 15 güne düşmüştür. Sanıklar şu anda 5 yıl 11 aydır tutukludur.

* Yeni infaz düzenlemesinde denetimli serbestlik süresinin 3 yıla çıkarılması ile tahliyeleri için geri kalan süre 5 ay 15 gündür. Yeni yasal düzenlemenin 53. Maddesi ile eklenen geçici 9 maddenin 5. ve 6. fıkrasına göre bakanlığın izniyle yıl sonuna kadar izinli olarak çıkabilirler.

* Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ve Teknik Müdür İsmail Adalı 22 yıl 6 ay ceza almıştır. Yasaya göre cezalarının 1/2'si infaz edilecektir. Bu da 11 yıl 3 ay yapmaktadır. Bu sanıklarda şu anda 5 yıl 11 aydır cezaevinde tutuklu bulunmaktadır.

* 3 yıl denetimli serbestlikten yararlansalar dahi tahliye durumları yoktur. Ancak cezalarından yeni infaz yasasındaki 3 yıl düşüldükten sonra yaklaşık 2.5 yıl sonra tahliyeleri söz konusudur.

* Bu sanıklar da çıkan infaz yasasındaki geçici 9 maddenin 5. ve 6. fıkralarına göre corona virüsü sebebiyle yıl sonuna kadar izne çıkmaları söz konusu olabilecektir.