Ankara Valiliği tarafından orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yeni kararlar alındı. Buna göre Ankara'da belirlenmiş alanların dışındaki ormanlık alanlarda her türlü ateş ve mangalın yakılması yasaklandı.

Valiliğin konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

* 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 69 uncu maddesinin 3’üncü paragrafında “Orman yangınlarını önlemek maksadıyla, orman yangını öncesinde ve yangın esnasında orman idaresi ile diğer kamu kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu, mahallin en büyük mülki idare amiri sağlar. K

* amu kurum ve kuruluşları, mahallin en büyük mülki idare amirinin verdiği talimatları yerine getirmek ve her türlü desteği sağlamakla yükümlüdür.” hükmü ile Vali ve Kaymakamların orman yangınlarıyla mücadelede koordinasyonu sağlamak ve bu amaçla gerekli talimatları vermekle görevli oldukları düzenlenmektedir.

* Devlet ormanlarında yapılması yasak fiilleri düzenleyen Mezkûr Kanunun 76’ncı maddesinin ilgili fıkralarında; “Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek, ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atmak” fiilleri sayılmakta, 110’uncu maddesinde de bu hükme aykırı hareket edenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezasına hükmolunacağı belirtilmektedir.

* Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkında Yönetmeliğin 31’inci maddesinin “Mevsimin kurak gitmesi halinde yangın tehlikesinin fazla olduğu zamanlarda veya yangın olup da henüz söndürülmüş fakat sirayet ihtimalleri tamamen bertaraf edilmemiş olması gibi fevkalade hallerde Orman İdaresince gösterilecek lüzum üzerine, mahallin en büyük mülki amiri muayyen bir müddet için ormanlara girilmesini men ve bu sahalardaki orman içi her türlü faaliyetin tatilini emredebilir.” hükmi ile Vali / Kaymakamlara yangın tehlikesinin arttığı dönemlerde ormanlara girilmesi belirli bir süreyle sınırlandırma yetkisi verilmektedir.

* Doğal zenginliklerin başında gelen ormanlarımızın yangınlara karşı korunması amacıyla ilgi Genelge gereği, mevsimsel veya insansal faktörlere dayalı olarak orman yangınlarının artabileceği değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Valiliklerimiz talimatlandırılmıştı.

* Öte yandan, özellikle yaz mevsimi ve tatil sezonu olması sebebiyle vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde mangal, semaver veya ocak ile anız ve benzeri bitki örtüsü yaktıkları, bu durumunda hava sıcaklığının yüksekliği ve kuru ot/çalılık miktarının artmasına bağlı olarak orman yangınlarında artışa neden olduğu görülmektedir.

* Yönetmeliğin 32’nci maddesinde; il ve ilçelerde Vali ve Kaymakamların başkanlığında Orman İşletme Müdürü / Bölge Şefi, Emniyet Müdürü, Jandarma komutanından müteşekkil “Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunun” kurulacağı, gerek duyulan hallerde diğer kurum ve kuruluşlardan da bu komisyona temsilci çağrılabileceği hususuna değinilmektedir. Bu kapsamda Ankara İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu 22.04.2020 tarihinde 1 Nolu kararı almıştır.

* İçişleri Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda 10.08.2020 tarih ve 13688855-000-E.41780 sayılı yazımız ile ormanlık alanları bulunan ilçelerimiz başta olmak üzere Kaymakamlar Başkanlığında ilgili kurumlar ile toplantılar yapılması emredilmiş olup;

* Genelge doğrultusunda yukarıda belirtilen hususlara ilave olarak, Ankara ili dâhilindeki tüm ilçelerde Kaymakamlar başkanlığında yapılan toplantılar sonucu oluşan teklifler komisyonumuzca değerlendirilerek, Ankara ili Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu 14.08.2020 tarihinde aşağıda belirtilen kararları almıştır.

* Orman Kanunu’nun 76’ncı maddesinde yer alan “Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak yasaktır” hükmü uyarınca Orman Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce belirlenmiş tescilli piknik ve mesire alanları, Şehir Ormanları, Milli Parklar ile Tabiat Parklarından ekli listede belirtilen kontrollü alanlar hariç ormanlık alanlar ile ormanlık alanların civarında her türlü ateş yakılması yasaklanmıştır.

* Ormanlık alanlar ile ormanlık alanların civarında izin verilen ve karar ekinde listelenerek ilan edilen piknik mesire yerleri, milli parklar ve tabiat parklarında 31.10.2020 tarihine kadar saat 20.00’dan sonra mangal / semaver / ateş yakılması yasaktır.

* Başta ormanlık alanların civarındaki yerler olmak üzere, anız veya bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı ot, dal vb.) yakılmasına kesinlikle yasaktır.

* Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılması yasaktır.

* Yüksek risk barındıran ormanlık alanlara, İlçe Kaymakamlarınca ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, yangın riskinin yüksek olduğu (meteorolojik açıdan yüksek sıcaklık ve düşük nem) günlerde sınırlı sürede girişler kısıtlanabilecektir.

* Mangal / semaver / ateş yakılmasına müsaade edilen piknik ve mesire alanlarına girişte uyulması gereken kurallara ilişkin bilgilendirici mahiyetteki el ilanı ve broşür dağıtımı, kamu kurum ve kuruluşlarına ait bilboardlarda kullanılacak görseller, anonslar, vb. araçlarla vatandaşlarımızın konuya ilişkin duyarlılığının arttırılması Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce sağlanacaktır.

* Genel kolluk kuvvetleri ile orman muhafaza memurları başta olmak üzere zabıta, özel güvenlik gibi görevlilerce düzenli bir şekilde yürütülecek devriyeler ile yukarıda belirtilen hususların kontrol edilmesi ve gerekli uyarıların vatandaşlara yapılması sağlanacaktır.

* Yapılacak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli adli ve idari işlemler titizlikle yapılacaktır. Belirtilen tedbirler ilçelerde bizzat Kaymakamlar ile emirleri altındaki kolluk kuvvetleri ve diğer görevlilerce takip edilecektir.

* İlgili birimlerle iş birliği ve koordinasyon sağlanarak konuya ilişkin gerekli hassasiyetin gösterilmesi, uygulamada herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesi ve yukarıda alınan kararların kamuoyuna, ilgili kurum ve kuruluşlarca duyurulmasına komisyonumuzca karar verilmiştir.