İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Danıştay kararıyla müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya'da yarın kılınacak toplu cuma namazı öncesi açıklamalarda bulundu:

MASKE, SECCADE, SABIR VE ANLAYIŞ

* Namaz kılınacak alanlara misafirlerimizin girişleri yarın, yani cuma günü sabah saat 10.00'dan itibaren başlayacak. Ayasofya'ya gelirken vatandaşlarımızın yanlarında dört şey getirmelerini rica ediyoruz. Maske, seccade, sabır, anlayış.

KADINLAR İÇİN İKİ ERKEKLER İÇİN ÜÇ ALAN AYRILDI

* Salgın nedeniyle misafirlerimiz için Ayasofya Camisi ve çevresinde kadınlar için iki, erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.

EL VE SIRT ÇANTASI GETİRMEYİN

* Namaz kılınacak alanlara üç ana istikametten gelinecek. Bunlar Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı. Namaz alanlarına girişler 11 ayrı kontrol noktasında polisler arama yaptıktan sonra sağlanacak. Arama noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için misafirlerimizin yanlarında el ve sırt çantaları getirmemelerini istirham ediyoruz.

KAPANACAK YOLLAR

* Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nden Tarihi Yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü, 23 Temmuz yani bugün saat 20.00'dan itibaren trafiğe kapatılacak. Bu kapsamda Kennedy, Reşadiye, Ragıp Gümüşpala Caddeleri de aynı saatler arasında trafiğe kapalı olacak. Bu alanda var olan araçların Tarihi Yarımada'dan çıkışına da saat 24.00'e kadar izin verilecek.

* Avrasya Tüneli açık olacak deniz, Metro ve Marmaray seferleri devam edecektir. Tramvay seferleri devam edecek, sadece Beyazıt-Eminönü durakları arasında perşembe günü yani bugün saat 20.00'den, pazartesi sabah saat 06.00'ya kadar sefer yapılmayacak.

* İl dışından otobüsle gelen misafirler için Yenikapı Etkinlik Alanı park yeri olarak tahsis edildi. Otobüslerden inen misafirlerimiz; İETT'nin tahsis ettiği otobüslerle gün boyu Çatladıkapı'ya kadar, ücretsiz taşınacak ve buradan, namaz kılınacak alanlara kadar yaklaşık 200 metrelik mesafeye, yürüyerek ulaşacaklar.

SABAHA KADAR AÇIK OLACAK

* Buraya gelecek bütün misafirlerimizin en büyük arzularının Ayasofya Camii'nde namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Camimiz sabaha kadar açık olacak. Bunun için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bütün kurumlarımızla birlikte görevimizin başında ve sahada olacağız inşallah.