İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'la birlikte Elazığ'da basın toplantısı düzenledi. Soylu, Malatya'da depremle karşılaşan bölgelerde şuanda göçük altında kimsenin olmadığını belirterek, "Şuana kadar Malatya’da 5, Elazığ’da 10 kişi hayatını kaybetti. Malatya’da göçük altında kalan kimse yok, Elazığ’da 30 kişi aranıyor" dedi.

Soylu açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

* Elazığ'da şu anda 30 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Elazığ'da 405 vatandaşımız yaralanmak suretiyle hastanelere müracaat etmiş veya bizim sağlık ekiplerimiz tarafından hastaneye getirilmiştir.

* Malatya'da ise 148 vatandaşımız hastanelere sevk edilmişlerdir. Malatya'da 3 ağır yaralımız var, Elazığ'da 2 ağır yaralımız var. Toplam 5 ağır yaralımız mevcut durumda.

*Olayın duyulduğu 20.55 saatinden itibaren, bir dakika sonra Cumhurbaşkanımıza 6.8 büyüklüğünde deprem olduğunu arz ettik. Bu dakikadan itibaren kısa aralıklarla kendisini bilgilendirdik.

* Kıymetli vatandaşlarımıza şunu ifade etmek istiyorum. Geçmişte çok acı tecrübelerimiz var ve hep beraber bu millet olarak yaşadık. En yakın zamanlarda yaşadığımız 1999 yılında İstanbul depremi; Yalova dahil yaşanan deprem.

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan Elazığ depremi açıklaması!" desc="Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak çalışmaları yakından takip ettiğini belirtti. Erdoğan, 'Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/24/iecrop/erdogan-ihaa-2_16_9_1579903037.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-erdogandan-elazig-depremi-aciklamasi-5587061/"]

"BU BİZE BÜYÜK BİR DERS OLDU"

* Maalesef orada büyük bir acziyeti hep beraber gördük, yaşadık. Bu bize büyük bir ders oldu. Ve ondan sonra Türkiye bu konuda büyük ve önemli adımlar attı. Sadece kendi ülkesine değil dünyaya da elini uzatan ülke haline geldi.

* Van, Bingöl, Simav depremini yaşadık. Allah'a hamd olsun vatandaşlarımızın yarasını en hızlı şekilde sardık. Deprem olduktan 40 dakika içerisinde havada iki tane İHA'mız, bir tane de insanlı keşif uçağımız sadece Elazığ'da.

* Ankara'daki merkezimize görüntüleri aktardılar. Büyük bir irtibat sağlamaya çalıştık. Hemen Türkiye Acil Müdahale Planı'ndaki buraya sevk edilecek arama kurtarma birliklerimizin tamamı hayata geçti.

* Toplam 616 arama kurtarma biriminin bir bölümü vardı, bir bölümü de varmak üzere. Şu anda da İstanbul'dan bir yolcu uçağı arama kurtarma birliği hareket halinde. Bir nakliye uçağı da çeşitli araç ve gereçlerin getirilmesi için hareket halinde.

"PANİK HAVASI OLUŞTURANLAR HAKKINDA TAHKİKAT BAŞLATACAĞIZ"

* Başka deprem fotoğraflarını gösterip sosyal medyada paylaşıp panik havası oluşturanlar hakkında tahkikat başlatacağız.

[old_news_related_template title="4 ay önce uyarmıştı! Elazığ'da deprem olacağını bildi" desc="Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem sonrası, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'ün 6 Ekim 2019'da deprem bölgesini işaret ettiği görüntüler ortaya çıktı. Naci Görür'ün depreme ilişkin uyarılarının yer aldığı görüntüler, sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasında yer aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/24/iecrop/naci-gorur-cnnturk_16_9_1579904316.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/4-ay-once-uyarmisti-elazigda-deprem-olacagini-bildi-5587217/"]

SAĞLIK BAKANI KOCA: HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 18

Soylu'dan sonra kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ise şöyle konuştu:

* Elazığ'da 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Merkezde 8 Sivrice'de 2, Gezin'de 1 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca 2 kişi de kalp krizi geçirdi.

* Yani toplam 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. Malatyada ise 5 vatandaşımız hayatını kaybetti.

* Yaralı sayımız Elazığ’da 405. Bu hastalarımızın toplam 35 tanesini yatırılarak tedavisi devam ediyor.

"ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDİYOR"


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile depreme ilişkin şu bilgileri paylaştı:

* Türkiye'mizin başı sağ olsun. Tabi olayı duyar duymaz sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye Acil Müdahale Planı çerçevesinde ilgili tüm bakanlıklarımız harekete geçtiler.

Elazığ'da 5 binamız, Malatya'da da 25 binamızın yıkık. Şu anda ekiplerimiz sahada, ilk etapta kamu binalarımızın tespitlerini yapıyorlar ki yaralı vatandaşlarımıza acil müdahale etmek ve zarar olup olmadığı tescili sürecini işletiyorlar.

Yarın sabah itibariyle de hasar tespit çalışmalarını yapacağız. Hedefimiz hafta sonuna kadar bütün hasar tespit çalışmalarını tamamlamak. Artçı sarsıntılar devam ediyor, riskli binalara girmeyin.

Bu acıları bir daha yaşamamak için de sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi köylerimizi kentlerimizi de dönüştürmek durumundayız.

[old_news_related_template title="Kandilli'den Elazığ depremi açıklaması" desc="Elazığ depremiyle ilgili son haber Kandilli'den geldi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Elazığ'da meydana gelen depremin sürpriz olmadığını belirterek, 'Artçı sarsıntılar 30'un üzerine çıktı ve devam edecek. Bu artçıların birkaç gün, belki bir hafta süreyle devam etmesini bekliyoruz' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/24/iecrop/kandilli-deprem-son-dakika_16_9_1579898139.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-haberi-kandilliden-elazig-depremi-aciklamasi-5586919/"]

ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

AFAD: Elazığ ili, Sivrice ilçesinde, 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55’de 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 10 adet deprem meydana gelmiş olup, toplam artçı deprem sayısı 118’dir.

Elazığ’da 14, Malatya’da 4, Diyarbakır’da 1, toplamda 19 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastaneye başvuran vatandaş sayısı 782’dir.

39 AFAD il müdürlüğü başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden, toplamda 968 arama kurtarma personeli ve 182 araç bölgeye sevk edilmiştir. DHA