İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine corona virüsü tedbirleri kapsamında “Ticari Taksilerle” ilgili yeni bir genelge daha gönderdi. Genelgeye göre; Bugün saat 00.01’den itibaren İstanbul, Ankara, İzmir’de ticari taksilerin trafiğe çıkışlarında plakasının son hanesine göre sınırlamaya gidilecek.

Buna göre, yarın (30 Mart) saat 24.00’e kadar plakasının son rakamı “tek” olan ticari taksiler trafiğe çıkabilecek. Belirtilen saatten sonra plakasının son rakamı çift olan ticari taksiler trafiğe çıkabilecek. Belirlenen bu sistem takip eden günler için ardışık olarak devam edecek.

KARARA UYMAYA BAŞLADILAR 

Genelgenin yürürlüğe girmesiyle birlikte İstanbul'da taksi sürücüleri bakanlığın genelgesine uymaya başladı. Bir çok noktada taksilerin tek plaka olarak trafiğe çıktığı görüldü. Özellikle Fatih, Vatan ve Millet Caddeleri ile Aksaray ve Cevizlibağ'da taksi sürücülerinin yasağa uyduğu görüldü.

DHA


"VİRÜSTEN KORUNMUŞ OLURUZ"

Alınan plaka kısıtlaması kararını değerlendiren taksici Ayhan Şaşmaz, "Uygulama hem iyi bir uygulama hem de bu aralar işlerimiz çok düşük. Ekonomik olarak da bizlere katkı sağlayacak. Virüs  sayısı artıkça insanlar korkuyor, müşteri sayısı düşüyor. Bu şekilde inşallah bir faydası olur" dedi.

DHA


İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR DIŞINDA KARAR VALİLERE BAĞLI

İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illerimizde de konu Valiler tarafından değerlendirilecek, alınan kararlar doğrultusunda uygulanabilecek
Bakanlığın illere gönderdiği genelgede, tüm Dünya’yı etkisi altına alan corona virüsü (Covid-19) salgınının en temel özelliği, fiziksel temas, hava yolu vb. yollarla çok hızlı bulaşması ve enfekte insan sayısının çok hızlı artırdığına dikkat çekildi.

Genelgede, virüsün yayılmasını engellenmenin en etkili yolunun ise sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak, sosyal izolasyonun sağlanması olduğuna vurgu yapıldı.

Sosyal izolasyonun sağlanmadığı hallerde virüsün yayılımı hızlanarak vaka sayısı ve tedavi gereksinimi artırdığına değinilen genelgede, bunun da vatandaşların hayatlarını kaybetme riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulabileceğine sebep olduğuna dikkat çekildi.

BAŞKENT'TE TAKSİ SAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ

Bu gece itibariyle plakasının sonu tek haneli olan ticari taksiler trafiğe çıkarken, Ankara’da taksi sayısının yarı yarıya düştüğü görüldü.

Alınan kararların arkasında olduklarını belirten taksi şoförü bir vatandaş, “Taksilerin yarısı çalışıyor, yarısı çalışmıyor. Virüsten dolayı iş yok zaten. Bu uygulamadan memnunuz yani. Biz öncesinden karar almıştık. Yarısı bir gün, diğer yarısı ertesi gün çalışıyorduk zaten, sıkıntı yok yani” diye konuştu.

İHA


İZMİR'DE TAKSİCİLERİN TRAFİĞE ÇIKIŞI SINIRLANDIRILDI

Genelgenin yürürlüğe girdiği ilk gece İzmir’de de tedbir kapsamındaki uygulama faaliyete geçti. 30 Mart Pazartesi saat 00.01’den itibaren plakasının son rakamı tek olan ticari taksiler trafiğe çıkarken, son rakamı çift haneli olan taksiler ise kontak kapattı. Taksicilerin bir kısmı uygulamayı yerinde bir karar olarak nitelerken bazı taksiciler ise işlerin zaten kötü gittiğini, kararın yeterli bir çözüm sunmadığını ileri sürdü.

İHA


TAKSİ PLAKASINA GÖRE SINIRLAMA

Gelinen bu aşamada Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzeni korumak için aşağıdaki ek tedbirlerin alınmasına karar verildiği ifade edilen genelgede alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

* 30 Mart 2020 tarihi Pazartesi saat 00.01’den itibaren İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde kayıtlı ticari taksilerin trafiğe çıkışlarında plakasının son hanesine göre sınırlamaya gidilecek.

* Birinci gün olan 30 Mart 2020 tarihi Pazartesi saat 00.01’ den 30 Mart 2020 tarihi pazartesi saat 24.00’a kadar plakasının son rakamı tek olan ticari taksiler trafiğe çıkabilecek.

* Belirtilen saatten sonra plakasının son rakamı çift olan ticari taksiler trafiğe çıkabilecek. Belirlenen bu sistem takip eden günler için ardışık olarak devam edecek.

*İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illerimizde de konu Valiler tarafından değerlendirilerek ihtiyaç duyulması halinde belirtilen kapsamda kararlar alınarak uygulanabilecek.

Bakanlık genelgede söz konusu kararlar kapsamında, valiler ve kaymakamlar tarafından, Umumi Hıfzıssıhha Kanunun ilgili maddeleri uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, belediyeler ve ilgili meslek odalarını bilgilendirerek konunun koordine edilmesi, tedbirlerin planlanması/uygulanması ve kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi. (İHA-DHA)