Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantıda coronadan kaynaklı artan vaka sayıları ve can kaybı ele alınırken, yeni tedbirler de gündeme geldi. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Koca, salgının seyrine ilişkin değerlenlendirmelerde bulundu.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarında satır başları:

* Bir yıl boyunca tüm dünyanın ortak gündemi pandemi oldu. Hepimizin hayatını değiştirdi. Virüsün bulaştığı kişi sayısı dünyada 69 milyonu buldu. 1,5 milyonu aşkın insan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

* Ülkemizde sınırlarımızı kapatma dahil her türlü tedbir uygulanmıştır. Pandemi mücadelesinin başından itibaren Bilim Kurulumuz yol gösterici olarak katkı sağlamıştır. Kurulumuz, yeni bilimsel çalışmaları ve gelişen yeni durumları sürekli değerlendirmiştir.

"TEDBİRLERİMİZİ SIKLAŞTIRIYORUZ"

* Nisan ayında önemli bir artış gösteren bulaşma hızı, aldığımız tedbirler sayesinde kontrol alına alınmıştır. Bunda toplumsal hareketleri azaltıcı hareketlerin yanında, gittikçe artan test kapasitemiz ve izolasyon tepkisi olmuştur.

* Ülkemizde de son birkaç ay içinde bir artışla yüz yüze geldik. Havanın soğuması, insanların kapalı mekanlarda toplanması bizi alevlendirmeyle yüz yüze getirdi. Toplam test sayısı 20 milyonu buldu, pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı. 15 bini aşkın insanımızı kayıp verdik. Tedbirlerimizi sıklaştırıyoruz.

* Toplumsal hareketleri azaltıcı hareketler, maske ve mesafe zorunluluğu, HES kodu, mesailerin kademelendirilmesi, filyasyon ekipleriyle temaslı taraması ve izolasyonlar, çağrı merkezleri ve aile hekimlerimizce takip gibi bir dizi tedbirleri daha sıkı uyguluyoruz.

"İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE VAKA ARTIŞI DÜŞMEYE BAŞLADI"

* Günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefat sayısında yüzde 55'den fazla artış görüyoruz. Ülke genelinde yatan hasta sayılarımız artmakla birlikte, bazı illerimizde bu daha belirgin.

* Sınırlı sayımızda ilimizde yüksek risk devam etmektedir. Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu'da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Konya'da vaka artışı düşmeye başladı. Ancak yatan hasta sayısı bakımından yüksek doluluk oranı devam etmektedir.

* Mesai sürelerinin kısaltılması, bazı iş yerlerinde hizmet verilmemesi, sokağa çıkma kısıtlaması gibi günlük hayatın akışının kısıtlanması ertelenemez hale geldi. Ülke olarak birlikte hareket etmemiz, zorunlu kısıtlamalara gönüllü kısıtlamaları da eklememiz mümkün olacaktır. Sokağa çıkma kısıtlamasına vatandaşların büyük destek verdiğini gözlemledik. Tedbirlerin etkisini takip ediyoruz ama henüz başındayız.

AŞI ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

* Dünyada yürütülen çalışmaların birçoğu başarısını kanıtlamış değildir. Kendi çalışmalarımız bir yana etkisi ve güvenirliğini kanıtlamış aşılara erişebilmenin gayreti içindeyiz. Ülke olarak güvenirliği ve etkisi kanıtlanmış, ülkemiz şartlarında alternatif aşıları temin etmek için gayret gösterdik.

* Kademeli olarak 50 milyon doz aşı gelecektir. Geliştirilen yerli aşılarımızda Nisan ayında Faz3 çalışmasına geçebileceğimizi umuyoruz. Bilimsel dayanaktan yoksun tartışmalardan uzak kalarak, toplumu aydınlatan bilim insanlarımıza, siyasetçilerimize teşekkür ediyorum.

* Aşı 14-21 gün arayla 2 doz halinde uygulanacaktır. Vatandaşlarımıza bedelsiz olarak verilecek ve başta aile sağlığı merkezlerimiz olmak üzere sağlık kuruluşlarımızdan yararlanacaktır. Aşıyı yaptıranlar kaydedilecektir. Temaslılarda olduğu gibi aşılı vatandaşlarımız da merkezi veriden takip edilecektir.

* Kısıtlayıcı tedbirlerin etkisi yakından takip edilmektedir. Henüz daha başındayız. Bulaşma hızını düşürmemiz ve kısıtlılık süresini kısaltmamız mümkün olacaktır. Aşı çalışmalarıyla ilgili gelişmelere ayak uydurmamız, sürece aktif olarak ayak uydurmamıza bağlı.

"İSTANBUL'DA HASTANE YÜKÜ SÜRÜYOR"

* Bugün bazı tablolarla salgının seyrini kısaca göstermek istiyorum. Vaka sayısının arttığı iller Hatay, Mersin, Adana, Antalya, Samsun, Ordu ve İzmir. Ankara, İstanbul ve Uşak dahil birçok ilin aşağı düşmeye başladığını görüyoruz.

* İstanbul'da servis doluluk oranı yüzde 58.6, yoğun bakım doluluk oranı 68.2, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40,2. Görüldüğü gibi İstanbul'da hastane yükü sürüyor.

* Ankara'da servis doluluk oranı yüzde 57.7, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 73.5, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31.0. İzmir'de servis doluluk oranı yüzde 57.9, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77.6, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 56.5.

* Hatay hasta vaka sayısının hastane yükünün artığı illerimizden birisi. Yoğun bakım yüzde 84.8, solunum cihazı yüzde 79.3. Adana vakanın son iki haftadan bu yana arttığı, artış hızının d üşmeye başladığı ilimiz. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78, solunum cihazı yüzde 41.8

* Samsun hem vaka sayısının hem hastane yükünün artığı ilimiz. Yoğun bakım yüzde 80.8, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 60.7. Antalya hasta sayısının arttığı, hastane yükünün devam ettiği ilimiz, Yoğun bakım yüzde 68.5. Mersin vaka sayısının arttığı, hastane yükünün de arttığı bir ilimiz. Yoğun bakım yüzde 68.5.

* Birçok ilimizde olduğu gibi bu illerimizde yoğun bakım yatak kapasitemizi bu dönemde ayrıca arttırdığımızı, bazı illerimizde ara yoğun bakım sayılarımızı da önemli oranda arttırdığımızı söylemek istiyorum.



[old_news_related_template title="Aşı yapmak zorunlu mu? Yasağın kapsamı genişleyecek mi? Bakan Koca açıkladı" desc="Bilim Kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Koca, gazetecilerin 'yeni yasaklar gelecek mi?, Aşı olmak zorunlu mu?, yılbaşında kaç gün yasak olacak' sorularını cevaplandırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/09/iecrop/koca-ihaaa_16_9_1607535681.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/asi-yapmak-zorunlu-mu-yasagin-kapsami-genisleyecek-mi-bakan-koca-acikladi-6160590/"]

[old_news_related_template title="'Corona aşısı geldi, AKP’liler olmaya başladı' iddiasına Bakan Koca'dan yanıt" desc="Bilim Kurulu toplantısının ardından corona virüsü salgınına ilişkin bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in Çin'den alınan COVID-19 aşısının Türkiye’ye geldiği ve 10 gündür el altından AKP’li siyasiler ile yakınlarına yapılmaya başlandığı iddiasına yanıt verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/09/iecrop/bakan-koca-sozcu1_16_9_1587581108_16_9_1607534842.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/corona-asisi-geldi-akpliler-olmaya-basladi-iddiasina-bakan-kocadan-yanit-6160591/"]

[old_news_related_template title="Güncel corona virüsü vaka ve vefat sayısı açıklandı! İşte 9 Aralık tablosu" desc="Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 9 Aralık Çarşamba gününün corona tablosuna göre son 24 saatte 217 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayısında ise düne göre düşüş yaşandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/09/iecrop/corona-guzel-iha6_16_9_1607526167.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-guncel-corona-virusu-vaka-ve-vefat-sayisi-aciklandi-iste-9-aralik-tablosu-6160513/"]