Kamuoyunda Büyükada davası olarak bilinen, 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı dava bugün İstanbul Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülüyor. Bugünkü duruşmada mahkeme heyetinin kararını vermesi bekleniyor.

35. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Taner Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 4 sanık ile avukatları hazır bulundu. Çok sayıda izleyicinin yer aldığı duruşmada ilk olarak sanık Taner Kılıç, savcılık mütalaasına karşın savunmasını yaptı.

TANER KILIÇ: HER YERDE BYLOCK KULLANMADIĞIMI ANLATIYORUM


2014 yılından beri Bylock kullandığının iddia edildiğini belirten sanık Taner Kılıç, "25 yıldır aynı telefon numarasını kullanıyorum. İlk kez gözaltına alındığımda Bylock kullanmadığımdan emin olduğum için endişe etmedim. En geç ertesi gün serbest kalacağımı düşünerek rahat davrandım. Sonrasında her yerde usanmadan hakkımdaki Bylock iddiasının yanlış olduğunu söyledim" dedi.

7,5 YILDAN 15 YILA HAPİS İSTEMİ


Geçen Kasım ayında mütalaasını veren savcı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı ve eski Direktörü Taner Kılıç'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, insan hakları savunucuları Nejat Taştan, Veli Acu, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın da "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan yine 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep ediyor.

Savcı diğer hak savunucuları İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Frank Steudtner, Nalan Erkem ve Muhammed Şeyhmus Özbek içinse terör örgütlerine yardım yapıldığına dair delil olmadığı gerekçesiyle beraatlerini istiyor.

NE OLMUŞTU?


5 Temmuz 2017'de İstanbul, Büyükada'daki bir otelde "İnsan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği" konulu bir toplantı düzenlemek için bir araya gelmiş polis, toplantının yapıldığı otele baskın yaparak 11 kişiyi gözaltına almıştı. Toplantıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Uluslararası Af Örgütü Onursal Başkanı ve eski Direktörü Taner Kılıç, Ali Ghravi, Günal Kurşun, İdil Eser, İlknur Üstün, Nalan Erkem, Nejat Taştan, Özlem Dalkıran, Peter Frank Steudtner, Muhammet Şeyhmus Özbekli ve Veli Acu'ya 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'Silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla dava açılmıştı.

İddianamede, sanıkların “silahlı terör örgütlerine yardım etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla 7,5 ila 15 yıl hapisleri isteniyordu.

Yargı önüne çıkan insan hakları savunucuları şunlardı:
Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye direktörü İdil Eser,
örgütün Türkiye şubesinin yönetim kurulu başkanı Taner Kılıç,
Alman vatandaşı Peter Frank Staudtner ve İsveç vatandaşı Ali Gharavi
Helsinki Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem,
Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün,
Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran,
İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun ve Veli Acu.
Nejat Taştan ve Muhammed Şehmus Özbekli

[old_news_related_template title="Büyükada davasında savcı mütalaasını açıkladı" desc="İstanbul Büyükada’da 5 Temmuz 2017 tarihinde gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra haklarında dava açılan 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı dava savcı mütalaasını açıkladı. Bir sanığa örgüt üyeliğinden 5 sanığa ise örgüte yardım suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep eden savcılık, 5 sanığın ise beraatini istedi. Gözaltına alınan şahıslar için 'FETÖ'ye yardım' ve 'ajanlık' iddiası ortaya atılmıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/27/iecrop/buyukada-gozalti-dha_16_9_1574843336.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/buyukada-davasinda-savci-mutalaasini-acikladi-5475448/"]