İzmir'in Bayraklı ilçesinde arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü Emrah apartmanında kurtarma ekipleri çalışmaların 56. saatte enkaz altından bir kız çocuğunun sesini duydu.



Çalışmalarını hızlandıran ekipler 58. saatte 14 yaşındaki İdil Şirin'e sağ olarak ulaştı. İlk müdahalenin ardından İdil Şirin, ambulansla hastaneye kaldırıldı.



AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Allahıma binlerce kere şükürler olsun. 58. saatte İdil çıktı" açıklamasını yaptı.



Depremin üzerinden geçen 58 saatlik sürenin ardından 14 yaşındaki İdil Şirin sağ olarak kurtarıldı. İdil Şirin’in 8 yaşındaki kardeşi İpek Şirin’in ise enkaz altında cansız bedenine ulaşıldı.

Öte yandan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alınan İdil Şirin için yakınlarının hastane içerisinde bekleyişi devam ederken, kardeşi İpek Şirin’in cenaze Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Morguna kaldırıldı.

Diğer 2 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

Emrah apartmanında şimdiye kadar 29 kişiye ulaşılmış, 14'ü sağ olarak çıkarılmıştı.

SAĞLIK DURUMU İYİ

Kurtarma çalışmalarında yer alan Manisa Büyükşehir Belediyesi, "Emrah Apartmanı Enkazında 14 Yaşında İdil ile ekibimiz iletişime geçti ve sağ bir şekilde enkazdan çıkardı. Sağlık durumu iyi olduğunu öngörülen İdil için ekibimizin çalışmaları 2.5 saat titizlikle sürdü. Dualarımız İdil ve enkaz altında kalan canlarımız ile" açıklamasında bulundu.

- İdil'i çıkartan kahraman itfaiye erleri o anları anlattı

- İdil'in ilk sözleri “İtfaiye amca kardeşim öldü” olmuş

- İdil 58 saat boyunca kardeşi ile yan yana kurtarılmayı beklemiş

- İdil'i kurtaran itfaiye eri Kuş, uzun süre baş aşağı durduğu için baygınlık geçirdi

İPEK 2 GÜN HAYAT MÜCADELESİ VERDİ

Emrah Apartmanından ses duyan ekipler hummalı çalışmayla yaklaşık 3 saat sonunda İdil’e ulaştı. İdile ulaşan İtfaiye ekiplerinin anlattıkları ise yürekleri dağladı. İdil kardeşi İpek’ten uzun süre ses aldığını ama sonradan bir daha ses alamadığını söyledi. İpek'in hayatını kaybettiği öğrenildi. İdil’in sırt üstü durduğunu tek kişilik bir çekyata ayağının sıkıştığını gören kurtarma ekipleri kardeşini ise tam yanında oturur vaziyette buldu. İlk olarak Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinde çalışan Hasan Alaca ile göz göze gelen İdil kardeşinden ses alamadığını Alaca’ya söyledi. Adından ise İtfaiye erinden su istedi.

İDİL'İ UYUTMAMAK İÇİN 3 SAAT BAŞ AŞAĞI DURDU

Çalışmalara katılan ve İdil’e yaklaşık 3 saat boyunca yanında durarak konuşan Balıkesir İtfaiye ve Arama kurtarma ekibi gurup amiri Bahadır Kuş ise İdil’i uyutmamak için uzun çaba sarf etti. Kuş, İdil ile 3 saat boyunca tünelde kaldı. İdil’i enkazdan çıkaran Kuş daha sonra baygınlık geçirdi. Uzun süre baş aşağı durarak konuşan Kuş, ekiplerin yardımı ile enkaz alanından çıkarıldı.

İdil’le göz göze gelen Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinde çalışan Hasan Alaca’nın anlattıkları ise yürekleri dağladı. Alaca “Enkazda çalışma yaparken canlı bir ses duyduk. İdil’le göz göze geldik. Enkazı biraz ayıkladıktan sonra çocuğun gayet sağlığı yerindeydi. Adını sordum, yaşını sordum hepsini söyledi. Bizden bir isteğiniz var mı diye sorduğumda ben susadım su istiyorum dedi. Sağlık durumu nedeniyle su vermedik. Müdahale ederek uzun bir çalışmanın ardından İdil’i bulunduğu yerden çıkardık” dedi.

Alaca İdil’i sağ görünce şok olduğunu söyleyerek “İdil’i ilk gördüğümde şok oldum. 58 saat sonra bir canlının çıkması gerçekten heyecanlı bir andı. Yaklaşık 3 saat kurtarma çalışması sürdü. Sadece ayağını çekyat sıkıştırmış, Ayağı sıkışıktı, ezik yada zedelenme yoktu ilk baktığımızda” şeklinde konuştu.

"KARDEŞİM ÖLDÜ İTFAİYE AMCA" 

İdil’in hemen yanı başında kardeşi İpek’ın olduğunu anlatan Alaca, “İdil, kardeşim var, öldü dedi. Kardeşi ile yan yanalardı. Kardeşi öldüğünde onu izlemiş. İdil sırt üstü yatıyordu, sol tarafında kardeşi İpek oturur vaziyetteydi. İdil, 'kardeşim yaşıyordu ama son zamanlarda ses gelmiyordu' dedi bize. İdil'in 'İtfaiye amca kardeşim öldü' demesi yüreklerimizi sızlattı. Büyük bir ihtimal bugün ölmüş kardeşi” dedi.

Balıkesir İtfaiye ve Arama kurtarma ekibi grup amiri Bahadır Kuş ise “İdil’in yerini tespit etmek için o bölgeye yoğunlaştık. Manisa itfaiyesi ile birlikte ses gelen yere yoğunlaştık. Sonra ben içeri girerek sohbet şeklinde İdil'le konuşmaya çalıştım. İdil’i sağlıklı ve diri tutmak için. Bunlar ekip işi beraber ortaklaşa hareket ederek sağ salim sağlık ekiplerine teslim ettik. Mutluyuz, uzun saatler sonrası bir insanı canlı olarak çıkarmak, tamda umutların tükendiği anda İdil’i sağ salim çıkarmak hepimizi sevindirdi.

[old_news_related_template title="Son dakika... İzmir depreminde ölü sayısı 73'e çıktı" desc="İzmir depreminde hayatını kaybedenlerin sayısının 73' yükseldi. Yaralı sayısı ise 961 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İzmir'de ağır hasarlı 26 binanın acil olarak yıkılacağını söyledi. 2 bin 76 arama-kurtarma personeli sekiz binanın enkazında çalışmalarını sürdürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/01/iecrop/resimid_125308951_12530895_16_9_1604215533.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-izmir-depreminde-olu-sayisi-49a-cikti-6106991/"]

[old_news_related_template title="İzmir'de art arda üç mucize" desc="İzmir'de dün saat 14.51'de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde en büyük zararı gören Bayraklı ilçesindeki art arda üç mucize kurtuluş daha yaşandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/31/iecrop/detay-kopya-1_16_9_1604121265.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/izmirde-art-arta-iki-mucize-6105691/"]