Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay kararı ile müzeden camiye çevrilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne geldi

Erdoğan'ı alanda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş karşıladı.

Erdoğan'ın yanısıra açılışa katılan bazı isimler şöyle:

* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

* Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

* TBMM Başkanı Mustafa Şentop

(FOTO: DHA)


* İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

* Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

* Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

* Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar.


AYASOFYA'NIN AÇILIŞI

Ayasofya'daki ilk cuma programı Kur'an-ı Kerim tilavetleri ile başladı.

 

Erdoğan namaz öncesi Kur'an-ı Kerim okudu.

"KIYAMETE KADAR"

Kur'an-ı Kerim tilavetlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yaptı.

Erbaş, duasında şu ifadeleri kullandı:

* Bundan 567 sene evvel İstanbul’u fetheden, Ayasofya’yı Ayasofya Camii haline getiren başta cennet mekan, İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet Han olmak üzere, Akşemseddin Hazretleri’nin ve fethe katılan bütün askerlerimizin, şehitlerimizin, gazilerimizin ruhlarına hediye eyledik, kabul eyle Allah’ım.

* Bugün, Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasına katkı sağlayan, ibadete açılmasına vesile olan başta zat-ı devletleri Cumhurbaşkanı’mız olmak üzere tüm devlet büyüklerimizin, emeği geçen herkesin bütün geçmişlerinin ruhlarına hediye eyledik, sen kabul eyle Allah’ım.

* Ayasofya Camii Şerif-i’nin ilelebet, kıyamete kadar ibadete açık olmasını nasip eyle Allah’ım. Bugün, 86 yıldır büyük bir hasretle beklediğimiz Ayasofya’mızın ibadete açılmasının sevincini yaşıyoruz. Bu sevinci ülkemizde ve gönüllerimizde daim eyle, bir daha bu ulu mabedi mahzun ve milletimizi de burada ibadet etmekten mahrum eyleme Allah’ım.

(FOTO: REUTERS)


Ayasofya minarelerinden önce sela okundu.

Ayasofya'nın 4 minaresinden sırayla ezan okundu.


13.45 itibarıyla ilk namaz eda edildi.

Erbaş'ın kılıç geleneğiyle irad ettiği cuma hutbesinin ardından ilk cuma namazı kılındı.

KILIÇ GELENEĞİ

Erbaş’ın hutbeye kılıç ile çıkmasını değerlendiren Tarihçi Sinan Meydan şu ifadeleri kullandı:

* Siyasal İslamcı iktidarın tetikçi anlayışını sembolize ediyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde kılıç hakkı kavramı çerçevesinde bir yaklaşımın yansıması. 21’inci yüzyılda kılıç hakkı kavramının yeri nedir onu iyice tartışmak gerekir. Başka da bir anlamı yok. Tamamen bence siyasi bir şov.

(FOTO: DHA)


* Tıpkı açılışta sergilenen görüntüler gibi, namazın canlı verilmesi gibi, cami içinden yayın yapılması gibi, sürekli Erdoğan’ın gösterilmesi gibi tamamen şovun bir parçası. Maalesef dinin siyasete alet edildiği bir şova tanık oluyoruz. Kılıç da bu şovun bir parçasıdır. Yurtta barış dünyada barış felsefesi ile Ayasofya’yı müze yapmışlardı.

'diyanettv'nin sitesine göre ise sağ ele alınan kılıç, “kullanma” niyetini ortaya koyarken düşmanı korkutmayı amaçlıyor. Hutbelerde kılıç sol ele alınıyor. Bu da, dosta güven verme amacını taşıyor.

Konunun sorulduğu Erbaş şu ifadeleri kullandı:

* Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır.

* Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz İnşallah

NELER YAŞANDI?

Sabah namazı için gelen vatandaşlar bölgeye alınmayınca yoğunluk oluşturdu.

Ellerinde seccadelerle gelen vatandaşlar caminin bulunduğu bölgedeki güvenlik noktalarında durduruldu.

(FOTO: DHA)


Bunun üzerine bazı vatandaşlar başka camilere giderken, bazıları ise güvenlik noktalarında saf tutarak namaz kıldı.

AKIN AKIN GELDİLER

Alınan tedbirlere rağmen sabahın erken saatlerinden beri Sultanahmet Meydanı'na gelenler polisin oluşturduğu kontrol noktalarında tekbirler getirerek yığılmış durumda. Sosyal mesafeye uyulmadığı ve zaman zaman izdiham varan görüntülerin ortaya çıktığı gözlendi.

(FOTO: DHA)


YOLLAR KAPATILDI

Cuma namazı ve güvenlik tedbirleri için birçok yol dün akşam 20.00'dan itibaren trafiğe kapatıldı. Sahil Yolunu, Aksaray ve Unkapanı üzerinden Atatürk Köprüsü'ne bağlayan Gazi Mustafa Kemal Caddesi ve Atatürk Bulvarı, trafiğe açıkken, bu iki caddeyi kesen ve tarihi yarımada bölümündeki tüm yolar trafiğe kapatıldı.

(FOTO: REUTERS)


DÜZEN İŞARETLEMESİ

Cuma namazı için cami çevresine binlerce kişinin gelmesi beklenirken, namaz kılınacak alanlarda saf düzenlemesi yapıldı. İşaretlemelerle kıble yönü gösterilirken, corona virüsü salgınına karşı 1 buçuk metre mesafeli saf düzeni çizimleri yapıldı.



21 BİN POLİS GÖREVDE

Cuma namazı için tarihi yarım adada yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik bir bölgede güvenlik önlemi alınarak, bir çok noktaya güvenlik bariyeri yerleştirildi. Tedbirler kapsamında yaklaşık 50 bin polisin çalıştığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde çalışan 21 bin polis, Ayasofya ve çevresinde görev aldı.

(FOTO: REUTERS)