AYM üyesi Engin Yıldırım'ın paylaşımı üzerine yaşanan 'Işıklar yanıyor' polemiği üzerine Anayasa Mahkemesi'nden açıklama geldi. Açıklamada "AYM'nin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesi'nin kurumsal görüşünü yansıtmaz" ifadesi kullanıldı.

AYM BAŞKANI GEREĞİNİ YAPSIN

Grup toplantısı sonrası TBMM'de gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yaşanan polemikle ilgili şunları söyledi: Talihsiz bir paylaşımdı, keşke yapmasıydı, ona düşmezdi. Çok arzu ediyorsa siyasete girsin. Bireysel bir paylaşım olarak düşünülemez. AYM Başkanı ve üyeleri aynı düşüncede değilse gereğini yapmalı."

DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AYM yapısında değişiklik olacak mı?" sorusuna ise "İnşallah" yanıtını verdi. Erdoğan geçen hafta "Parlamento, Anayasa Mahkemesi'yle ilgili yeni bir yapılanmaya giderse seve seve ben de buna katılırım" demişti.

İstanbul’daki yerel mahkemenin AYM’nin kararını uygulamama yönündeki kararına yönelik görüşlerinin sorulması üzerine Erdoğan, “O tamamen yargının kendi içinde sürdürdüğü bir süreçtir. Geçmişte de bunun örneği Şahin Alpay ile ilgili vardı. Yerel mahkeme karar vermek suretiyle böyle bir adımı atmıştı, demek ki atabiliyor böyle bir adımı, yerel mahkeme bu kararı vermek suretiyle atabileceği bir adımı atmıştır” açıklamasında bulundu.

ÇOCUKSU ŞEYLER BUNLAR

Muhalefetin erken seçimle ilgili yaptığı açıklamalara cevap veren Erdoğan, “Çocuksu şeyler bunlar. Bunlar hala siyaseti anlamadılar. İlan edilen bir tarih var. Gelişmiş ülkelere bakın, gelişmiş ülkelerde ilan edilen tarihin dışında erken seçim dedikodusu duyar mısınız? Bu kabile devletlerinin işidir. Bizim gündemimizde böyle bir şey kesinlikle yok. Sayın Bahçeli’nin de ifade ettiği gibi böyle bir şey söz konusu değil. Bunun vakti saati bellidir, Haziran 2023” dedi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararı tanımaması sonrası AYM Üyesi Engin Yıldırım dün akşam sosyal medya hesabından AYM binasının fotoğrafını paylaşarak "Işıklar yanıyor" ifadelerini kullandı.

Darbe iması olarak algılanan bu mesaja siyasiler büyük tepki gösterdi. Engin Yıldırım bunun üzerine "Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir" açıklamasını yaptı.

Tartışmalar üzerine bugün Anayasa Mahkemesi’nden bir açıklama geldi. AYM’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Anayasa Mahkemesinin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesinin kurumsal görüşünü yansıtmaz. Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz 2016 gecesi yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekte ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadır."


[old_news_related_template title="AYM'den 'Işıklar yanıyor' açıklaması" desc="AYM üyesi Engin Yıldırım'ın paylaşımı üzerine yaşanan 'Işıklar yanıyor' polemiği üzerine Anayasa Mahkemesi'nden açıklama geldi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: AYM'nin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesi'nin kurumsal görüşünü yansıtmaz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/14/iecrop/whatsapp-image-2020-10-14-at-12.34.48_16_9_1602668109.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-aymden-isiklar-aciklamasi-6080628/"]

[old_news_related_template title="Anayasa Mahkemesi'nde kritik toplantı! 'Işıklar yanıyor' mesajı sonrası..." desc="Son dönemde siyasiler tarafından hedef tahtasına oturtulan ve aldığı Enis Berberoğlu kararı dün yerel mahkeme tarafından uygulanmayan Anayasa Mahkemesi (AYM) olağanüstü toplanıyor. Dün akşam saatlerinde bir üyesinin yaptığı sosyal medya paylaşımı tartışılan Anayasa Mahkemesi'nin toplantısı saat 14.00'de başlayacak" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/14/iecrop/detay-kopya-3_16_9_1602657699.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/anayasa-mahkemesinde-kritik-toplanti-6080153/"]

[old_news_related_template title="Işıklı paylaşıma bir tepki de MHP'den" desc="Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Engin Yıldırım'ın 'Işıklar yanıyor' paylaşımına bir tepki de MHP'den geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/14/iecrop/detay-kopya-6_16_9_1602662719.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/isikli-paylasima-bir-tepki-de-mhpden-6080397/"]

[old_news_related_template title="Önce AYM üyesi sonra İçişleri Bakanlığı... Işık düellosu" desc="İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararı tanımaması sonrası AYM Üyesi Engin Yıldırım sosyal medyadan AYM binasının fotoğrafını paylaşarak “ışıklar yanıyor” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanlığı da AYM üyesine benzer fotoğrafla yanıt verdi. Adalet Bakanı Gül de 'Işıkları millet açar, millet kapatır' dedi. Yıldırım bir süre sonra attığı tweet'leri sildi ve açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/13/iecrop/aym-icisleri-123_16_9_1602619897.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/aym-uyesinden-yerel-mahkemenin-berberoglu-karari-sonrasi-dikkat-ceken-paylasim-6079651/"]