Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib'den acı haber...  Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki çatışmaların önlenmesi için göreve gönderilen Mehmetçiklerimizin rejim güçleri tarafından top atışlarıyla vurulduğu belirtildi.

İşte bakanlığın yaptığı o açıklama;

İdlib’de çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, bulunacakları yerler önceden koordine edilmesine rağmen Rejim unsurları tarafından 03 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 1’i ağır 9 silah arkadaşımız yaralanmıştır.

Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş ve hedefler tahrip edilmiştir.

Gelişmeler takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz.



ERDOĞAN: SALDIRININ CEVABINI MİSLİYLE VERDİK

Ukrayna seyahati öncesi havalimanında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İdlib'de rejim saldırısı sonrası şehit olan 4 askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Saldırının cevabını misliyle verdik, vermeye de devam edeceğiz. Türkiye'nin kararlılığını sınayanlar hatalarını anlayacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yeni bir harekat olacak mı?" sorusuna, "Harekat zaten devam ediyor. 40'ya yakın nokta hedeflerimiz arasında. Bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. Uçaklarımız, toplarımız, obüslerimiz arazide. 30-35 civarında Suriyeli etkisiz hale getirildi. 46 rejim unsuruna 122 fırtına obüsü ve 100 havan topu atışı yapıldı. Rus yetkililere 'Operasyonda muhatabımız rejim' mesajı verildi" dedi.

TÜRKİYE BÖLGEDE 12 GÖZLEM NOKTASI OLUŞTURDU

Türkiye-Rusya-İran arasında yapılan Astana görüşmeleri kapsamında Türkiye çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib'de süreci denetlemek üzere gözlem noktaları kurmuştu.  Ekim 2017'de başlayan süreç sonucunda Türkiye bölgede 12 gözlem noktası oluşturdu. Bu noktalar daha önce Suriye rejiminin saldırılarına maruz kalmıştı.

İlk olarak 19 Ağustos 2019'da İdlib'e bağlı Morik'te bulunan 9 No'lu gözlem noktasının güvenliğini sağlamak üzere bölgeye gönderilen Türk askeri konvoyuna rejim güçlerin tarafından hava saldırısı düzenlenmiş ve üç sivil hayatını kaybetmişti.

Bölgede Rusya'nın hava desteğiyle Suriye Ordusu'nun ilerleyişi sürerken, 23 Ağustos'ta Türkiye'ye ait 9 No'lu gözlem noktasının etrafı çevrilmişti.

28 Ağustos'ta da Türkiye'ye ait 10 No'lu gözlem noktası yakınlarına havan saldırısı düzenlendiği öne sürülmüştü. O dönemde medyaya yansıyan haberlerde Suriye Ordusu'nun gözlem noktasının 500 metre yakınını vurduğu bilgisi yer almıştı. Türk askerleri ise bu saldırıdan etkilenmemişti.

KALIN: İDLİB MUTABAKATI HİLAFINA YAPILAN SALDIRI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, saldırı sonrası sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kalın, "Rejimin açtığı ateş sonucu İdlib’te şehit olan dört askerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum. İdlib mutabakatı hilafına yapılan bu saldırıya derhal karşılık verilmiştir. Askerlerimizin kanı yerde kalmayacak, failler hesap verecektir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise "Milletimizin başı sağolsun. Kahraman şehitlerimize Allah´tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Devletimiz bu kalleş saldırının hesabını soracaktır" ifadelerini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri dün Hatay'ın Suriye sınırına obüs, zırhlı personel taşıyıcısı, komando ve mühimmat sevkiyatı gerçekleştirdi. (FOTO: DHA)


Bölgede yaşanan krizin son bulmasını isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yerleşim alanlarına düzenlenen saldırlar sonrası "Askeri güç kullanmak dahil ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyeceğiz" demişti.