Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen yeniden yargılanmasına yer olmadığına dair kararına karşı yapılan itiraz hakkında İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi de hükmünü açıkladı. Mahkeme itiraza ilişkin yaptığı değerledirmede, "karar verilmesine yer olmadığına" hükmetti. Dosya yeniden 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Kararda, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırma yükümlülüğünün ilgili mahkemede olduğu,  durma kararının verilebilmesi için de önceki hükmün kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Enis Berberoğlu ile ilgili kesin hükmün Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verildiği hatırlatılan kararda, “Yani ihlalin kaynaklandığı mahkeme kararının İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin hükmü olduğu, ilk derece mahkemesinin istinaf mahkemesi hükmünü kaldırmasının mümkün olmadığı, yeniden yargılama ile ilgili müteakip işlemlere ilişkin kararı vermekle görevli mahkemenin ihlal kararının kaynağı olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi olduğu kanaatine varıldığı” vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu ile ilgili “hak ihlali” kararı vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de Anayasa Mahkemesi'nin kararının “yerindelik denetimi kapsamında kaldığı” gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti.

Ağır Ceza Mahkemesi kararında Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu’na atıf yaparak şu ifadeler kullanılmıştı:

* Anaysa Mahkemesi esas inceleme sonunda başvurucunun hakkının ihlal edildiğine ya da edilmediğine karar verilir.

* İhlal kararı verilmesi halinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ancak yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez.

[old_news_related_template title="TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan Enis Berberoğlu açıklaması" desc="TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararını değerlendirdi. 'Anayasa Mahkemesi ihlal kararı verdi. Bu ihlal kararı da bağlayıcıdır' diyen Şentop, 'İlgili mahkeme bu karara uymalıdır. AYM'nin kararının yorumlanması, değerlendirilmesi, bozulması gibi bir müessese yok bizim hukuk sistemimizde' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/23/iecrop/mustafa-sentop-depophotos-1_16_9_1603471542.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/tbmm-baskani-mustafa-sentoptan-enis-berberoglu-aciklamasi-6095130/"]

[old_news_related_template title="Berberoğlu'nun avukatları: Yargısal kördüğüm çözülmeli" desc="AYM'nin Enis Berberoğlu lehine verdiği kararın mahkeme tarafından uygulanmamasına bir üst mahkemede itiraz eden avukatlar yargısal kördüğümün çözülmesini istedi. Anayasa'nın ilgili maddelerini  hatırlatan avukatlar 'Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa'dan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.' hükmüne vurgu yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/16/iecrop/enis-berberoglu-foto-sozcu_16_9_1602846376.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/berberoglunun-avukatlari-yargisal-kordugum-cozulmeli-6084006/"]

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan Enis Berberoğlu açıklaması" desc="CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin CHP'li Enis Berberoğlu hakkında yeniden yargılanma talebini reddetmesiyle ilgili açıklama yaptı: Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak kaosa zemin hazırlar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/13/iecrop/depophotos-kk_16_9_1602593175.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-kilicdaroglundan-enis-berberoglu-aciklamasi-6079245/"]