Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamaya göre Manisa Akhisar'da saat 22.22'de 5.6 büyüklüğünde, 22.25'te 4.4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Art arda gelen depremlerin ardından canlı yayın programına katılan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, önemli açıklamalarda bulundu.

"5,5 VEYA 6 ŞİDDETİNDE DEPREM"

Depremin üretildiği fay hattı hakkında bilgi veren Tüysüz, şu ifadeleri kullandı;

*Batı Anadolu bölgesi, bütünüyle bir deprem bölgesi. Şimdi olan deprem sanıyorum 5,1 büyüklüğünde bir deprem. Akhisar'da olan bir deprem.

*Burada kuzey-güney uzanımlı bir fay var. Bu fayın uzunluğu da 30 kim civarında. Bu fayın faaliyete geçmiş olasılığı var.

*Şu anda depremi oluşturan fayın odak çözümü bizim için çok önemli. Bu henüz yayınlamış değil. 5,5 veya 6 şiddetinde deprem üretebilecek bir faydır bu.

[old_news_related_template title="Son dakika... Manisa'da korkutan deprem! Akhisar Belediye Başkanı'ndan ilk açıklama" desc="Manisa'nın Akhisar ilçesinde 5.6 ve 4.4. büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. İzmir ve İstanbul'da da hissedilen depremle ilgili son dakika açıklamalarda bulunan Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, 'İnsanlarımız sokakta. İlerleyen saatlerde daha net bilgi alacağız. Yaralı olup olmadığıyla ilgili şu an bir bilgi yok' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/22/iecrop/manisa-deprem1_16_9_1579725819.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-manisada-korkutan-deprem-akhisar-belediye-baskanindan-ilk-aciklama-5582822/"]

"DAHA KÜÇÜK DEPREMLER OLABİLİR"

Bölgede daha büyük depremin meydana gelme olasılığının olmadığını vurgulayan Tüysüz, "Daha fazla büyük bir deprem beklentisi yok. Daha küçük depremler olabilir. Eğer bu depremde hasar alan binalar varsa dikkat edilerek girilmeli çünkü küçük çapta da olsa yeni depremler olabilir" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Manisa Valisi'nden deprem açıklaması: 5-6 evde göçük oldu" desc="Manisa'nın Akhisar ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Vali Ahmet Deniz, 5-6 evde göçme yaşandığını açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/22/iecrop/manisa-deprem-iha_16_9_1579726146.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-manisa-valisinden-deprem-aciklamasi-5-6-evde-gocuk-oldu-5582837/"]

HALKI UYARDI

Bölge halkına uyarıda da bulunan Tüysüz, "Depremler biraz uzun sürebilir. Birkaç gün veya hafta sürebilir. Küçük artçılar olacaktır bu depremin arkasından. Ondan sonra da sönümlenip gidecektir" dedi.

"YENİ BİR DEPREM FIRTINASI YAŞANABİLİR"

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Hasan Sözbilir, depremin Soma-Kırkağaç fayı ile Gelembe Fayının kesim noktasında meydana geldiğini belirtirken, artçı şokların devam edebileceği uyarısında bulundu.

Sözbilir, şu ifadeleri kullandı:

* Bugün meydana gelen deprem Soma-Kırkağaç fayı ile Gelembe Fayının kesim noktasında meydana geldi. Bu bölgede çok birbiriyle bağlantılı sayıda fay segmenti var. Bu nedenle bu deprem yakın fayları tetikleyebilir ve yeni bir deprem fırtınası yaşanabilir.

* Bu deprem yıkıcı bir deprem niteliği taşımıyor. Fakat bazı köy evleri hasar görmüş olabilir. Bu tür evler var ise AFAD yetkililerine haber verilmesi gerekiyor. Çünkü yeni bir deprem fırtınası ve yeni artçılar yaşanabilir. (Sözcü-DHA)