Dünyanın günlerdir konuştuğu Carlos Ghosn’un Japonya'dan Lübnan'a İstanbul aktarmalı kaçışıyla ilgili İstanbul polisi düğmeye bastı.

ATATÜRK HAVALİMANI MERKEZLİ OPERASYON

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı sonrası, Ghosn’un kaçışının İstanbul ayağıyla ilgili yedi şüpheli gözaltına alındı.

MNG'NİN MÜDÜRÜ DE VAR

Gözaltına alınanlardan ikisinin havalimanında yer hizmetleri veren HAVAŞ'ın çalışanı, dördünün pilot olduğu belirtildi.

MNG Jet Havacılık A.Ş.'nin operasyon müdürü O.K.'nin de gözaltına alındığı öğrenildi.

GÖZALTI SAYISI ARTABİLİR!

Polisin çalışmasının sürdüğü, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

VALİLİK DE AÇIKLAMA YAPTI

Operasyonla ilgili İstanbul Valiliğince de bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Japonya’dan yasa dışı yollarla Atatürk Havalimanına gelen Nissan eski CEO'suCarlos Ghosn’un Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçmasına imkan sağlamak iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, özel bir havayolu şirketinde görevli pilotlar (N.P, Ö.B.B, S.K, B.K.S) ile şirket yöneticisi (O.K) ve yer hizmetleri şirketinde çalışan (F.K ve İ.M.H) adlı (7) şüpheli, Cumhuriyet Savcılığı talimatlarıyla İl Emniyet Müdürlüğümüz ekiplerince gözaltına alınmıştır."



NE OLMUŞTU?

Eski Nissan Motor Co. ve Renault’un CEO’su Carlos Ghosn yargılandığı ve evinde gözetim altında tutulduğu Japonya’dan kaçarak vatandaşı olduğu Lübnan'a gitmişti.

Brezilyalı iş insanı Ghosn'un özel jetle kaçırılırken İstanbul'un da "güzergâh" olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

Tüm dünyanın dikkat kesildiği olayla ilgili süreç şöyle gelişti:

* Otomobil dünyasının en önemli isimlerinden Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığının yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn, geçen  yıl kasım ayında Tokyo savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı.

* Carlos Ghosn’un aldığı maaşı milyonlarca dolar daha düşük beyan edip vergi yasasını ihlal ettiği, yani Japonya’dan vergi kaçırdığı tespit edildi.

* Bir süre cezaevinde kalan Carlos Ghosn, 13.8 milyon dolarlık kefaletle Japonya'nın başkenti Tokyo’da ev hapsine alındı.

* Japon istihbaratının gözetimi altında nisan ayında çıkacağı mahkemenin gününü bekleyen Carlos Ghosn’a avukatları “Tutuklanacaksın” deyince harekete geçildi.

* 13.8 milyon dolarlık kefaletini yakan Ghosn için kaçış planı hazırlandı.

* 28 Aralık cumartesi günü bir grup, Ghosn'un evine “parti için gelen müzisyen” kimliğiyle girdi.

* Evinde bir parti düzenliyormuş gibi davranan Ghosn saatler sonra müzisyenlerle birlikte “kontrbas taşıma çantasının” içinde evden çıkmayı başardı.

* Ghosn, aynı günün gecesi 506 kilometre uzaklıkta bulunan Osaka kentine götürüldü.

* 29 Aralık sabahı saat 11:10’da Ghosn, Osaka’dan bindiği özel bir jetle İstanbul’a getirildi.

* Aynı gün İstanbul’da Atatürk Havalimanı’na inen Carlos Ghosn birkaç saat sonra ise aynı jetle ya da başka bir jetle Lübnan’ın başkenti Beyrut’a uçtu.

[old_news_related_template title="Sözcü, dünya medyasındaki iddiaları dün böyle duyurmuştu..." desc="Japonya ile Lübnan arasında yaşanan Carlos Ghosn krizinin perde arkası ortaya çıktı... Pazar gecesi yolsuzluk ve usulsüzlük suçlamalarıyla yargılandığı Japonya'dan özel jetiyle kaçan Nissan ve Renault'nun eski CEO'su Carlos Ghosn'un İstanbul'dan Lübnan'a nasıl kaçtığının detayları belli oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/01/iecrop/ghosn-reuters_16_9_1577854717.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-unlu-is-insaninin-turkiyeden-nasil-kactigi-belli-oldu-5541849/"]