İstanbul'daki 355 yıllık Vaniköy Camii geçen pazar günü alevlere teslim oldu. Yangında tarihi cami büyük çapta hasar gördü.

İstanbul İtfaiyesi'nin hazırladığı raporda "Elektronik ses sistemi, kamera kayıt cihazı ve klima ünitelerinin bulunduğu bölgede (minareye yakın bölge) ahşapların arasından geçen çoklu elektrik tesisatı kablolarının ısınması sonucu, kablo izolasyonlarının tutuşmasıyla yangın başlangıcı meydana geldi. Daha sonra ahşap bölgeler ve çatı kısmına sirayet ederek yangının geliştiği tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı. Raporunda dikkat çeken kısımlar şöyle:

ELEKTRİK PANOSUNDAN BAŞLADI

- Araştırma ve inceleme neticesinde; cami dahilinde bulunan lojman sakinleri tarafından bir koku hissedilerek güney cephedeki yalının teknik personeli ile cami dahili kontrol edilerek elektrik sigortalarının kapatıldığı öğrenilmiştir. Yapılan araştırmada yangın başlangıç ve ağırlık sebebinin camiye girişe göre sol asma kat ikinci pencere civarı olduğu tespit edilmiştir. Bu bölümde yapıla araştırmada; camiye girişe göre sol duvarda elektrik dağıtım panosunun olduğu, devamındaki pencere boşluğunda elektronik ses sistemi, kamera kayıt cihazı ve klima ünite tesisatı bulunduğu görülmüştür.

- Bu bölgeden dağılan ve ahşap kaplamaların arasından geçen çoklu elektrik tesisat kablolarında oluşan elektriksel ısınma sonucu izolasyonlarının tutuşmasıyla (Bu kısımdaki tablo kesitlerinde, renk değişimi, yapışma, boncuklanma vb. emarelere rastlandığı) yanmanın başladığı, ahşap döşeme malzemeleri ve çatıya sirayet ederek binanın tamamına yayılması neticesinde yangın olayının meydana geldiği kanaatine varılmıştır.

- Camide meydana gelen yanma olayına yapının çevresinden ve merdiven araçları ile havadan çatı kısmına tarafımızdan müdahale edilmiştir. Kıyı emniyete ait üç adet kurtarma botu deniz tarafından yangına müdahale çalışmasında bulunmuşlardır. Yangın kısa sürede kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları yapılmıştır.

- Binanın cami ve lojman olarak kullanılan ahşap olan kısımları ile dahilindeki eşyalar, çatısı ve elektrik tesisatı tamamen yanmaktan, kagir olan kısımları ve minarenin sıvaları dökülmekten binanın ön cephe bahçesinde bulunan çınar ağacı kısmen yanmaktan zarar görmüştür. Ayrıca caminin doğu cephesinde park halindeki yasal sahibi tespit edilemeyen 34… plakalı aracın muhtelif kısımları aşırı hararet nedeniyle kavrulmaktan zarar görmüştür.

BEŞ KİŞİNİN İFADESİ ALINDI

Yangına ilişkin olarak, "Yangın çıkararak genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" ve "Kamu hizmetine ayrılmış mala zarar verme" suçlarından soruşturma başlatan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, caminin imamı Mustafa Coşkun, eşi Havva Coşkun'un da aralarında bulunduğu beş kişinin ifadesini alınmıştı.


[old_news_related_template title="Cami yangınının Erdoğan ile ilgisi" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/16/iecrop/soner-yalcin-son_16_9_1605568311.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/cami-yangininin-erdogan-ile-ilgisi-6128396/"]

[old_news_related_template title="Yanan Vaniköy Camii'nin 3 boyutlu dijital kaydı ortaya çıktı" desc="İstanbul Çengelköy'de çıkan yangında büyük zarar gören Vaniköy Camii'nin bir restorasyon projesi için hazırlanan 3 boyutlu lazer tarama kayıtları ortaya çıktı. Harita Mühendisi Fahrettin Doğan Tekin, 'Elimizde böyle verilerin olması üzüntümüzü az da olsa hafifletiyor. Bu verileri kullanarak yapının birebir tüm ölçülerini çıkarıp yeniden hayat bulmasını sağlayabiliriz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/16/iecrop/resim1_16582595_16_9_1605506662.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/yanan-vanikoy-camiinin-3-boyutlu-dijital-kaydi-ortaya-cikti-6127163/"]

[old_news_related_template title="İstanbul İtfaiyesi'nin objektifinden Tarihi Vaniköy Cami yangını" desc="Üsküdar’da tarihi Vaniköy Camisi’nde çıkan yangın, İstanbul İtfaiyesinin objektifinden görüntülendi. Büyük yangında caminin dış duvarları hariç olmak üzere ahşap nitelikteki tavanı, kubbesi ve iç döşemelerinin tamamının yandığı ve telafisi imkansız bir tahribatın olduğu öğrenildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/15/iecrop/1_16_9_1605474747.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/istanbul-itfaiyesinin-objektifinden-tarihi-vanikoy-cami-yangini-6126849/"]