TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve 192 milletvekilinin imzasını taşıyan kanun teklifi, 27 Mayıs 1960 darbesinin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve ‘Yassıada yargılamaları’ ile dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilirken, teklif, Yüksek Adalet Divanının kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerini geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırıyor.

Yassıada yargılamalarından zarar görenler ve mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Cumhurbaşkanı tarafından bir komisyon kurulacak.

Mağdur yakınlarına belli bir miktar tazminat ödenmesi öngörülüyor.

ŞENTOP'TAN VEKİLLERE TEŞEKKÜR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasına yönelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesine ilişkin, "Meclisimiz, millet vicdanının sesi olarak, Yassıada'daki sözde mahkemenin hukuk alemindeki varlığını ortadan kaldırmıştır. Bu kutlu çabada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Meclisimizi, komisyon aşamasından kabule kadar gösterdiği teveccühten dolayı tebrik ediyorum" dedi. (DHA/İHA)

[old_news_related_template title="Yassıada yargılamalarının geçersiz sayılmasını içeren teklif Meclis'te" desc="TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını taşıyan yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Teklif ile; 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde Yüksek Adalet Divanı’nın aldığı kararlar yok sayılacak. Yeni düzenlemeyle mağdurların ailelerine tazminat hakkı geliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/10/iecrop/sozcu-zekeriya-albayrak_16_9_1561611842-880x495-1_16_9_1591785675.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-yassiada-kararlari-yok-sayilacak-5866539/"]

[old_news_related_template title="Demokrasi ve Özgürlükler Adası nerede? Demokrasi ve Özgürlükler (Yassıada) eski ve yeni hali..." desc="Eski Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılanıp idama mahkûm edildiği ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ ilan edilen Yassıada’nın yeniden düzenlenmesi tamamlandı. Demokrasi ve Özgürlükler Adası ismi verilen Yassıada'ya kafe, restoran, park, açık hava müzesi, meydan, kütüphane, dini tesis, idari bina, müze, konferans salonu, sergi salonu, seyir terası, tekne yanaşma yeri yapıldı. Peki Demokrasi ve Özgürlükler Adası nerede? İşte Demokrasi ve Özgürlükler (Yassıada) eski ve yeni hali..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/26/iecrop/yassiada-demokrasi-ve-ozgurlukler-adasi-nerede-depo-4_16_9_1590505341.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/demokrasi-ve-ozgurlukler-adasi-nerede-demokrasi-ve-ozgurlukler-yassiada-eski-ve-yeni-hali-5838031/"]