Türkiye’nin ilk şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesi’ndeki, zatürre akciğer enfeksiyonu mikrobunun, yoğun bakım ünitelerindeki su şebekesinde ürediği haberinin Sözcü'de yayınlanmasının ardından, Meclis gündemine de taşındı.

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, Mersin Şehir Hastanesi’ndeki su tanklarındaki lejyoner hastalığı olarak da bilinen akciğer enfeksiyonlu suyun hastane musluklarından 3 yıldır akması ve insanların hayatını tehdit eden bu konuda hiçbir önlem alınmamasını TBMM gündemine taşıdı.

KONUNUN İHMAL EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ

CHP’li Başarır, hastalar yakınlarını ve hastane personelin sağlığını etkileyecek olan böylesine önemli bir konunun dönemin Enfeksiyon Kontrol Komitesi başkanı tarafından uyarılmasına rağmen hiçbir önlem alınmamasını akıllara ziyan bir durum olarak değerlendirdi. Konunun sonuna kadar takipçisi olduğunu vurgulayan CHP’li Başarır, “Vatandaşlarımızı sağlığına kavuşturmakla yükümlü olan bir kurumun, aksine vatandaşların hayatını tehlikeye sokan bir hal alması anlaşılır gibi değil. 2017 yılındaki hastanenin Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı uyarmış. Ancak uyarılar dikkate dahi alınmamış. Bu konunun ihmal edilmesi kabul edilemez ve sorumlular muhakkak hesap vermelidir” diye konuştu.



NEDEN ÖNLEM ALINMADI?

Başarır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergesi gerekçesinde şunları söyledi:

“Türkiye’nin ilk şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesi 2017 yılında hizmete girmiştir. Hastane açıldıktan 9 ay sonra yoğun bakım ünitelerindeki su şebekesinde ölüme sebebiyet veren ve lejyoner hastalığı olarak da bilinen akciğer enfeksiyonu mikrobunun ürediği ve hastane yönetiminin bir an önce gerekli tedbirlerin alması için uyarıldığı bilgileri basında yer almıştır. Dönemin Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr. Ali Kutta Çelik’in Başhekimliğe, 23.11.2017 tarihinde alınan numunelerde dahili branş servislerinin ve yoğun bakımlarının bulunduğu T1 kulesinin su tankında, cerrahi branş servislerinin ve yine yoğun bakımların yer aldığı T2 kulesindeki lavabo musluğunda bakterinin ürediğini yazılı olarak bildirdiği; mikrobun 2018 ve 2019 yıllarında tespit edildiği ancak aradan geçen uzun zamana rağmen herhangi bir önlem alınmadığı da basında yer alan bilgiler arasındadır.”

İŞTE O SORULAR

Başarır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamasını istediği soruları şöyle:

-Dönemin Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr. Ali Kutta Çelik’in hastane yönetimini uyarmasına rağmen 3 yıl boyunca neden bir önlem alınmamıştır?

-Yapılan uyarılara rağmen önlem almayan hastane yetkilileri hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçeleri nelerdir?

-Akciğer enfeksiyonu üreten musluklardan akan su hangi yoğun bakım ünitelerinde ve hastanenin hangi birimlerinden akmıştır?

-Enfeksiyonlu su nedeniyle gerek hastane personelinden ya da hastalardan etkilenen olmuş mudur?-Mersin Şehir hastanesinde yaşanan söz konusu bu durum Bakanlığınıza bildirilmiş midir?

-Musluklardan akan akciğer enfeksiyonlu sudan dolayı hayatını kaybeden personel, hasta ya da hasta yakını var mıdır?

HASTANEDEN AÇIKLAMA GELDİ

Konuyla ilgili Şehir ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bahar Aydınlı'dan da açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

*Öncelikle söz konusu olay 2017 yılında gerçekleşmiş; ardından gerekli çalışmalar yapılarak dekontaminasyon işlemleri titizlikle uygulanmıştır. Alınan tedbirler ve takipler neticesinde ilerleyen dönemlerde yapılan kontrollerde hastalığa yönelik herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

*En son 2020 ocak ve temmuz aylarında yapılan kontrollerde halk arasında Lejyoner Hastalığı olarak bilinen "Legionella Pneumophilla" mikroorganizması tespit edilmemiştir.

*Türkiye´de Sağlık Bakanlığı yönetmeliği gereği tüm hastanelerde Enfeksiyon Kontrol Komitesi bulunmaktadır. Bu komiteler, hastanelerde gelişebilecek bu ve benzer enfeksiyon risklerini değerlendirerek gerekli çalışmaları periyodik olarak titizlikle yapar.

*Ayrıca Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik de mevcuttur. Bu yönetmelik çerçevesinde 23 Kasım 2017 tarihinde Mersin Şehir Hastanesinde 60 noktadan alınan numunelerden ikisi pozitif çıkmıştır.

*Bunun üzerine Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi ilgili yönetmelik kapsamında çalışmalar yapmıştır. Bunun sonucunda yukarıda da belirtildiği gibi 2020 yılı içinde ocak ve temmuz aylarında alınan son numunelerde Legionella üremesi olmadığı tespit edilmiştir.

*Haberde bahsedildiği gibi hastane yönetiminin gerekli tedbirleri almadığına yönelik iddialar gerçeği yansıtmamakta; Covid-19 pandemi döneminde yapılan bu tür asılsız haberler sahada canla başla görev yapan sağlık çalışanlarını derinden yaralamaktadır.

*Bu tür asılsız haberler aynı zamanda vatandaşların kaygısının artmasına yol açmakta; kurumlara ve sağlık sistemine olan güveni de zedelemektedir.