Ramazan geldi. İslam alemi heyecanla iftar ve sahur vakitlerini araştırmaya başladı. Tekirdağ ve Çanakkale'de iftar saat kaçta açılacak? Tekirdağ, Çanakkale illeri ve büyük ilçelerimizden olan Çorlu için Ramazan 2020 İmsakiyesi, il il iftar vakitleri ve sahur vakitleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Aşağıdaki imsakiye aracı üzerinden Tekirdağ’da iftar ve sahura ne kadar kaldı sorularının cevabını görebilirsiniz. İşte Tekirdağ ve Çanakkale iftar ve imsak vakitleri...

TEKİRDAĞ İFTAR VE SAHUR SAATLERİ

Tekirdağ’da ilk oruç 24 Nisan Cuma sabahı 04:35’de imsak vaktiyle başladı. Tekirdağ’da ilk iftar vakti ise 20:06 (İlçelere göre değişiklik gösterebilir)

[imsakiye_template desc="TEKİRDAĞ" arry="TEKİRDAĞ"][/imsakiye_template]

 

ÇORLU İFTAR VE SAHUR SAATLERİ

Çorlu’da ilk oruç 04:33’de başladı. Çorlu’da ilk iftar vakti ise 20:05 (İlçelere göre değişiklik gösterebilir)


ÇANAKKALE İFTAR VE SAHUR SAATLERİ


Çanakkale’de ilk oruç için 24 Nisan Cuma sabahı 04:43’de imsak vaktiyle başladı. Çanakkale’de ilk iftar vakti ise 20:09 (İlçelere göre değişiklik gösterebilir)

[imsakiye_template desc="ÇANAKKALE" arry="ÇANAKKALE"][/imsakiye_template]

 

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETİ

Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar.

ORUÇ TUTANLAR DİKKAT

Orucun temel unsuru ve anlamı, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilâçlar da aynı hükme tabidir.

Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebu Davud, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Rasulüllah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhari, Savm, 32; Ebu Davud, Savm, 29).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapanın kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışladır. Buna göre, Ramazanda oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudame, el-Muğni, III, 36).

Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.



2020 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

24 Mayıs, Pazar günü başlıyor.

26 Mayıs, Salı günü bitiyor.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayı içinde olan ve ‘Bin Aydan Daha Hayırlı’ olarak ifade edilen Kadir Gecesi ise 19 Mayıs 2020’de idrak edilecek.

[old_news_related_template title="Ramazan ayında pide satışı yapılacak mı? İşte Ramazan genelgesi..." desc="Bu yıl 24 Nisan 2020 tarihinde başlayacak Ramazan ayı öncesinde İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine Ramazan genelgesi gönderdi. Ekmek ve pide satışlarına ilişkin detayların yer aldığı genelgede iftar çadırları hakkında da kararlar açıklandı. Peki Ramazan ayında pide satışı yapılacak mı? İftar çadırları olacak mı?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/21/iecrop/ramazancadir_16_9_1587504746.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ramazan-ayinda-pide-satisi-yapilacak-mi-iftar-cadirlari-olacak-mi-iste-ramazan-genelgesi-5764722/"]