Kolombiya'nın başkenti Bogota'da 12 Aralık'ta düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras 14. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda geleneksel Türk Okçuluğu, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kabul edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün Okçuluk Vakfı'nı Ziyaret etti. Vakıfta düzenlenen toplantıya Okçular Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Okçular Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı ve Okçular Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Toksöz katıldı.

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Okçular Vakfını ziyaret etti. DHA


Toplantıda konuşan Bakan Ersoy şu ifadeleri kullandı;

* Biliyorsunuz Türkiye UNESCO miras listesine en çok unsur kaydettiren 5 ülke sırasında. Dünya Miras Listesi'nde de 18 varlığımız bulunuyor. Aynı şekilde somut olmayan kültürel miras listesindeki varlık sayımızda 12 Aralık 2019 itibariyle de 18'e de yükselmiş oldu.

* Kültürümüzün çok önemli bir değeri olan geleneksel Türk okçuluğu da listedeki yerini bu tarihten itibaren almış oldu. Bu süreçle ilgili çalışmaları titizlikle gerçekleştiren emek veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Sizlerin de bildiği gibi Türk kültürü çok zengin sembollerle, bunların taşıdığı derin ve kadim anlamlarla bezeli.

* Yay ve ok Oğuz Kağan Destanı ile tüm çocukların ellerinden önce kalplerinde yer alıyor. Tarih boyunca da milletimizin yay ve oka bu denli önem vermesi, onu gerçekten anlamlı bir ilim ve sanat haline getirmesi hem bu köklü değerlerin hem de yaşam koşullarının doğal bir sonucu.

* Türkiye'nin sahip olduğu kompozit yapı kullanılan malzemeler ve yapım tekniği incelendiğinde arkasında büyük bir deneyimin ve bilginin olduğu da açıkça görülüyor. Boyutları itibariyle at üzerinde kullanmaya olanak sağlayacak kadar küçük olmasına karşın özel yapım sayesinde rakipsiz bir atış gücüne sahip. Tozkoparan İskender'in 846 metrelik rekoru da buna en güzel örnek.