Normalleşme süreci kapsamında 11 Mayıs Pazartesi günü açılacak olan berberler, kuaförler ve güzellik salonları ile ilgili yeni kurallar açıklandı. Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu Başkanı Bayram Karakaş, Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan kurallara ilişkin Sözcü’ye değerlendirmelerde bulundu.

“FEDERASYON OLARAK GÖRÜŞLERİMİZ ALINMADI”

Alınan kararlarda federasyonun görüşlerinin alınmadığını belirten Bayram Karakaş, “Cumhurbaşkanı Erdoğan işletmelerimizin yeniden açılacağına yönelik müjdeyi geçtiğimiz gün verdi. 11 Mayıs Pazartesi günü esnaflarımız işlerinin başında olacaklar. Buna ilişkin de bugün uyulması gereken kurallar açıklandı. Kararlar alınırken federasyon olarak bizim görüşlerimiz alınmadı” dedi.

[caption id="attachment_5799720" align="alignnone" width="880"] Foto: Sözcü/ Bayram Karakaş[/caption]

"CİLT BAKIMI VE MAKYAJ HİZMETİ VERİLMELİ"

Açıklanan kararlarda bazı eksiklikler olduğunu vurgulayan Karakaş şunları söyledi:

* Alınan kararların birçoğu yerinde ama bazı eksikler var. Mesela 12’nci maddede, cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetlerinin verilmeyeceği kararı alınmış.

* Bu hizmetler verilmeyecekse kuaför ve güzellik salonlarımız başka ne iş yapacak ki? Berberlerimiz kişisel ve tek kullanımlık ürün kullanarak işlerini eksiksiz yapacak.

* Kuaför ve güzellik salonlarımızda da kişisel ve tek kişilik ürün kullanılarak cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetlerini vermeliler.

“ÇIRAKLIK SİGORTASI OLANLARIN DA ÇALIŞMASINA İZİN VERİLMELİ”

İşletmelerde ara eleman sorununun yaşanmaması için de düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Karakaş, “65 yaş üstü meslektaşlarımızın dışarı çıkması yasak. Ayrıca 20-18 yaş arasındakilerin sigortalı olması halinde çalışabilecekleri ifade ediliyor. İşletmelerin bu süreçte ara eleman sıkıntısı yaşamaması için 20 yaş altında olan ve çıraklık okullarında okudukları için çıraklık sigortası olanların da çalışmasına izin verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“İŞLETMELERİN AÇILMASI SALGININ BİTTİĞİ ANLAMINA GELMEZ”

Normalleşme sürecinde esnaf ve vatandaşlara uyarılarda bulunan Karakaş, “İşletmelerimiz açılması salgının bittiği anlamına gelmez. Pandemi devam ediyor. Bu yüzden mutlaka uyalım. Bizler işimiz gereği müşterilerle yakın temas halindeyiz. ‘Bana bir şey olmaz’ mantığıyla hareket etmeyelim ve kurallara uyalım. Şu an normalleşme süreci başladı. Bu bir geçiş süreci, kurallara uymaya devam ettikçe bütün yaşantımız normale dönecek” dedi.

[old_news_related_template title="Kuaförlerden ortak ses: Hazır değiliz" desc="Muğla’nın Bodrum ilçesindeki kuaför ve berberler, 11 Mayıs için hazırlıkları olmadığını belirterek, yetkililerden destek istedi. Kuaför Gökhan Soyguder “Tanımadığımız bir düşmanla evimizde, sokakta bile zorla mücadele ederken iş yerlerimizi açtığımızda nasıl mücadele edeceğiz, ekonomik sıkıntı çekiyoruz ama sağlık önemli, bu konuda esnafımız eğitim almadı, bilgilendirilmedi, iş yerlerini açacağız ama hazır değiliz. 11 Mayıs erken bir tarih” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/07/iecrop/berber-foto-sozcu_16_9_1588859538.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kuaforlerden-ortak-ses-hazir-degiliz-5800042/"]

[old_news_related_template title="Sağlık Bakanlığı açıkladı: Berber, kuaför ve güzellik salonlarında alınması gereken önlemler" desc="Sağlık Bakanlığı berberler, kuaförler ve güzellik merkezlerinde alınması gereken önlemleri açıkladı. Bu süreçte randevulu çalışma sistemine geçileceğini belirten bakanlık, iş yeri sahiplerinin alması gereken önlemlerden müşterilerin uyması gereken kurallara kadar adım adım bilgi verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/07/iecrop/depophotos_16700861_16_9_1588836164.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/saglik-bakanligi-acikladi-berber-kuafor-ve-guzellik-salonlarinda-alinmasi-gereken-onlemler-5798701/"]