Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg 28 Ağustos'ta bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin ele alındığı görüşme sonrası Türkiye ile Yunanistan arasında bir temas konusunda mutabık kalınmıştı.

TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mili Savunma Bakanlığı, güvenlik kaynaklarının bugün gerçekleşeceğini duyurduğu 'Ayrıştırma Usullerinin' ele alınacağı teknik toplantının başladığını duyurarak "Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında 'Ayrıştırma Usullerinin' ele alınacağı teknik toplantı NATO Karargahında başlamıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Toplantının sona erdiğini duyuran MSB, "Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında 'Ayrıştırma Usullerinin' ele alındığı NATO Karargahındaki teknik toplantı sona erdi. Bir sonraki toplantının 17 Eylül 2020 tarihinde icra edilmesi planlanmaktadır" açıklaması yaptı.



NELER YAŞANDI?

Yunanistan ile Türkiye’yi karşı karşıya getiren ilk Navtex ilanı Merkel’in araya girmesi ile geri çekilmişti. Atina yönetiminin ‘verilen sözleri’ tutmaması üzerine 10 Ağustos’ta tekrar Navtex ilan edilmişti. Fransa'nın da dahil olduğu gerilimde Oruç Reis’in çalışmaları sırasıyla, 23 Ağustos, 27 Ağustos, 1 Eylül ve 12 Eylül'e kadar uzatılmıştı. Oruç Reis, 12 Eylül'de geri dönerek Antalya açıklarına demirlemişti.

[custom_content title="ATİNA MEMNUN " desc="Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis önceki gün yaptığı açıklamada Oruç Reis'in limana dönüşünü memnuniyet verici olarak niteledi. Selanik'te konuşan Mitsotakis, 'Oruç Reis'in dönmüş olması pozitif bir ilk adım. Devamının geleceğini umuyorum. Türkiye ile görüşmek istiyoruz ancak provokasyonların olduğu bir ortamda değil' ifadelerini kullanmıştı."]

 

NATO DEVREDE

Gerilimin tırmanması üzerine NATO devreye girmiş ve Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında NATO Karargahı'nda askeri unsurlar arasında bir toplantı gerçekleştirilmişti.

[caption id="attachment_6038548" align="alignnone" width="878"] FOTO: DHA/ Oruç Reis, Antalya açıklarına demirledi.[/caption]

Toplantı sonrası MSB'nin açıklamasında “Askeri unsurlar arasındaki muhtemel müdahalelerin engellenmesine yönelik tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Müteakip toplantının önümüzdeki günlerde icra edilmesi planlanmaktadır” ifadelerine yer verilmişti.

[old_news_related_template title="Peş peşe 'Oruç Reis' açıklamaları" desc="Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Antalya'ya önceki gece geri dönen Oruç Reis için “Çalışma prensibi gereği ayda bir planlı bakım, personel değişimi ve sonraki görev hazırlıkları için limana dönmektedir” açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Türkiye'nin geri adım atmadığını belirterek 'Oruç Reis bakımda olduğu için NAVTEX yayınlanmadı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/14/iecrop/orucreisdha_16_9_1600061286.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakanligindan-oruc-reis-aciklamasi-6036645/"]