Elazığ'daki 6,8 şiddetindeki deprem sonrasında artçı depremler sürüyor. Elazığ'da arama kurtarma faaliyetleri devam ederken, ülke genelinde ise bölgeye yardımlar toplanıyor. Türkiye'de son olarak Elazığ, Malatya ve Manisa illerinde büyüklükleri değişen çeşitli depremlerin devam ettiği kaydedildi. İşte Kandilli Rasathanesi'nin il il  son depremler listesi...

KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ

Elazığ’da dün akşam saatlerinde 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, Malatya’da da 4.7 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi. Bölgede yüzlerce artçı sarsıntı kaydedilirken, şu ana kadar 22 kişi hayatını kaybetti, 1000’den fazla kişi ise yaralandı.

AFAD SON DEPREMLER

ARTÇI DEPREM NEDİR?

Ana depremden sonra meydana gelen sarsıntılara artçı sarsıntı denmektedir. Artçı sarsıntılar ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir ancak şiddet olarak ondan daha küçüktür. Eğer artçı sarsıntı ana depremden daha şiddetli gerçekleşirse bilinmelidir ki artçıdan önce meydana gelen deprem ana deprem değil öncü sarsıntıdır ve artçı sarsıntı adı verilen sarsıntı aslında ana depremdir.

Deprem kırık türleri: Üç çeşit kırık tipi bulunmaktadır. Bunlar; Eğim atımlı ters kırık, eğim atımlı normal kırık ve doğrultu atımlı kırıklardır.  Yeryüzünde pek çok deprem eğim atımlı ve doğrultu atımlı faylardaki kırıklar sonucunda meydana gelmektedir.

DEPREM TÜRLERİ :

Kandilli'den yapılan bilgilendirmede deprem türleri şöyle anlatılıyor;

Depremler oluş nedenlerine göre değişik türlerde olabilir. Dünyada olan depremlerin büyük bir bölümü yukarıda anlatılan biçimde oluşmakla birlikte az miktarda da olsa başka doğal nedenlerle de olan deprem türleri bulunmaktadır. Yukarıda anlatılan levhaların hareketi sonucu olan depremler genellikle “TEKTONİK” depremler olarak nitelenir ve bu depremler çoğunlukla levhalar sınırlarında oluşurlar. Yeryüzünde olan depremlerin %90’ı bu gruba girer. Türkiye’de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir. İkinci tip depremler “VOLKANİK” depremlerdir. Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar.Yerin derinliklerinde ergimiş maddenin yeryüzüne çıkışı sırasındaki fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan gazların yapmış oldukları patlamalarla bu tür depremlerin meydana geldiği bilinmektedir. Bunlar da yanardağlarla ilgili olduklarından yereldirler ve önemli zarara neden olmazlar. Japonya ve İtalya’da oluşan depremlerin bir kısmı bu gruba girmektedir. Türkiye’de aktif yanardağ olmadığı için bu tip depremler olmamaktadır.

Bir başka tip depremler de “ÇÖKÜNTÜ” depremlerdir. Bunlar yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukları tavan blokunun çökmesi ile oluşurlar. Hissedilme alanları yerel olup enerjileri azdır fazla zarar getirmezler. Büyük heyelanlar ve gökten düşen meteorların da küçük sarsıntılara neden olduğu bilinmektedir.

Odağı deniz dibinde olan Derin Deniz Depremlerinden sonra, denizlerde kıyılara kadar oluşan ve bazen kıyılarda büyük hasarlara neden olan dalgalar oluşur ki bunlara (Tsunami) denir. Deniz depremlerinin çok görüldüğü Japonya’da Tsunami’den 1896 yılında 30.000 kisi ölmüştür.

[old_news_related_template title="Türkiye deprem haritası ve deprem fay hatları tablosu!" desc="Türkiye'de dün akşam meydana gelen Elazığ ve Malatya depremleri büyük kayıplara neden oldu. Şu ana kadar 22 kişinin hayatını kaybettiği ve binden fazla yaralının olduğu açıklandı. Depremlerin ardından ise Türkiye'deki deprem fay hatları haritası incelenmeye başlandı. İşte AFAD'ın Türkiye deprem haritası ve ayrıntılı bilgiler." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/25/iecrop/depremler-shutter_16_9_1579951249.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/turkiye-deprem-haritasi-ve-deprem-fay-hatlari-tablosu-5588027/"]

 

[old_news_related_template title="Kandilli Rasathanesi'nin görevi nedir? Deprem Araştırma Enstitüsü ne iş yapar?" desc="Kandilli Rasathanesi 1868 yılında Rasathane-i Amire adıyla hava tahminlerinin telgrafla diğer merkezlere iletilmesi amacıyla kuruldu. Bugün içinde deprem araştırma enstitüsünü barındıran rasathanede deprem mühendisliği, jeodezi gibi alanlarda çalışmalar yürütülüyor. İşte Kandilli Rasathanesi'nin kuruluş tarihi ve görevleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/25/iecrop/kandilli-rasathanesi_16_9_1579947184.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kandilli-rasathanesinin-gorevi-nedir-deprem-arastirma-enstitusu-ne-is-yapar-5587930/"]

[old_news_related_template title="Deprem çantasında neler olmalı? İşte deprem çantasında olması gerekenlerin listesi" desc="Deprem çantasında neler olmalı? Bu sorunun yanıtı ülkemizde özellikle büyük depremlerin ardından sıkça merak ediliyor. Depreme hazırlanmak amacıyla önceden yapılması gerekenlerin başında ise deprem çantası geliyor. Peki deprem çantasında neler olmalı ve nasıl hazırlanmalı? İşte tüm detaylar. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/25/iecrop/deprem-cantasishutterstock_16_9_1579957356.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/deprem-cantasinda-neler-olmali-iste-deprem-cantasinda-olmasi-gerekenler-5588248/"]