Malatya Valisi Aydın Baruş, corona virüsü salgınıyla ilgili kentteki son duruma ilişkin açıklama yaptı. Baruş, vaka sayılarının arttığına dikkat çekerek vatandaşlara tedbirleri riayet etmeleri konusunda uyardı.

Malatya’da ilk corona virüsü vakasının 15 Mart’ta görüldüğünü belirten Malatya Valisi Aydın Baruş şu açıklamalarda bulundu:

* Pandemi sürecinin bugün 138. günündeyiz. Pandemi süreci boyunca zaman zaman sosyal hayatımızda kısıtlamalar yaşadık. Salgının kontrol altında tutulabilmesi için toplumsal tedbirler uyguladık. Vatandaşlarımız kendi kişisel önlemlerini aldılar. Bunun sonucunda bazı günlerde vaka sayılarımız düşüş gösterdi.

* Hastaneye yatan hasta sayılarımızda önemli oranlarda azalmalarda gördük. Kişisel tedbirleri azalttığımız günlerde vaka sayılarımız yeniden arttı. Toplu etkinlikler, maskesiz ve mesafe kuralına uymadan yapılan görüşmeler, el hijyenine gerekli özeni göstermeme sonucunda hasta sayısında yoğunluk yaşadığımız günlerimiz oldu.

"POZİTİF VAKA SAYIMIZ 2 BİNİN ÜZERİNE ÇIKTI"

Malatya’da 1 Temmuz sonrasında vaka sayılarının artığına dikkat çeken Baruş, sözlerini şöyle sürdürdü:

* Özellikle son 2 gündür günlük 100’lü rakamları aşan hasta sayılarına ulaştık. Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var. Maalesef 44 vatandaşımızı corona virüsü salgını nedeniyle kaybettik. 6 binin üzerinde vatandaşımız pozitif vakanın temaslısı olarak evlerinde izole edildiler.

* Hasta sayılarından da anlaşıldığı üzere artık neredeyse hepimizin çevresinde en az bir tane corona virüsü hastalığına yakalanmış veya geçirmiş bir tanıdığımız var. Neredeyse her sokakta en az bir pozitif vakamız oldu. Muhtemelen bundan sonraki günlerde de benzer durumlarla karşılaşacağız.

VALİDEN MASKE, HİJYEN VE SOSYAL MESAFE HATIRLATMASI

Vatandaşlara maske, hijyen ve sosyal mesafe hatırlatması yapan Baruş açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

* Pandeminin artık olmazsa olmaz kuralı maske, mesafe ve hijyendir. Bu 3 kural hayatımızın bir parçası haline gelmelidir. Maskeyi kolda, cepte, çantada taşımanın virüsten korunmaya hiçbir faydasının olmadığı da açıktır. Şehir merkezinin olması gerekenden fazla kalabalık olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımızın mecbur kalmadıkça kalabalık olan bütün ortamlardan uzak kalmasını istiyoruz.

* Salgının bitmediğini aksine hasta sayısının arttığını, bulaştırıcılığın yükseldiğini aklımızdan çıkarmayalım. Bayram sırasında dikkat edilmesi gerekenlerin başında maske kullanımı, sosyal mesafenin korunması ve temizliğe dikkat edilmesi hususlarının önceliğe alınması gerekiyor.

* Bayramda kurallara dikkat etmezsek, kontrollü sosyal hayatı yanlış anlayarak eski alışkanlıklarımızı devam ettirirsek, Malatya olarak bizleri zor günlerin beklediğini, sosyal ve ekonomik hayatta önemli sorunlarla karşılaşacağımızı, yeniden bazı kısıtlama önlemlerine geri dönmek zorunda kalacağımızı ifade etmek isterim.

[old_news_related_template title="Corona hastası yoğun bakımdan seslendi: En zoruma giden..." desc="Hayatı boyunca sadece dört kez doktora giden 61 yaşındaki emekli memur Mehmet Sezer, corona virüsü yüzünden yoğun bakıma kaldırıldı. Ailesinden hiç ayrı kalmadığını ancak bu hastalık yüzünden bir yoğun bakım odasında bayramı tek başına geçireceğini söyleyen Sezer, 'Bayram diyip bir şey olmaz demeyin, ne olursunuz ziyaretleri kesin. Bakın işte, ben bu bayram günü çoluğum çocuğumdan uzak tek başıma bir odadayım. En zoruma giden de bu.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/01/iecrop/corona-yogun-bakim-dha.jpg-1.jpg1__16_9_1596273530.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/corona-hastasi-yogun-bakimdan-seslendi-en-zoruma-giden-5964548/"]

[old_news_related_template title="Corona Türkiye'de mutasyona uğradı mı? 1 ay sonra açıklanacak" desc="Sağlık Bakanlığı, corona virüsünün Türkiye'de mutasyona uğrayıp uğramadığının belirlenmesi için çalışma başlattı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarı'nda 1 ayda tamamlanması beklenen çalışmanın sonucunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklayacak. Laboratuvar Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu, 'Türkiye'de şu an virüsün mutasyona uğradığını söylemek için erken. Kolay bir virüs değil. Benim meslek hayatımda karşılaştığım en zor virüslerden biri bu' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/01/iecrop/corona-mutasyon.jpg4__16_9_1596267937.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/corona-turkiyede-mutasyona-ugradi-mi-1-ay-sonra-aciklanacak-5964392/"]