Dolar 8’e, euro ise 9’a merdiveni dayadı. İki para birimi de Türk lirasının karşısında tarihin en yüksek seviyelerine ulaştı. Hal böyle olunca vatandaşın tedirginliği de arttı. Sözcü, dolar ve eurodaki yükselişi vatandaşa sordu.

"ELİMİZDEKİNİ TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Hiçbir iş yapmadan ellerindeki varlıkları olduğu gibi tutmaya çalıştıklarını belirten İsmail Aşık, “Elimizdeki, avucumuzdakini de kaybetmemek için ticarete açılamıyoruz. Mevcut gidişat nedeniyle sadece elimizdekini tutmaya çalışıyoruz” dedi.



"ÇALIŞAMADIĞIMIZ GİBİ KİRAMIZI DA VEREMİYORUZ"

Esnaf Zafer Kurt dövizin yükselmesinin ürün almalarını etkilediğini anlatarak, “Döviz yükseldikçe mal alamıyoruz. Her şey çok yüksek şu anda. Durumumuz iyiye de gitmiyor. Kıyıda köşede de hiçbir şeyimiz kalmadı. Yaklaşık 4 aydır zaten çalışamıyoruz. Çalışamadığımız gibi kiramızı da veremiyoruz” diye konuştu.



“FAKİR ÖLDÜ, FAKİR BİTTİ”

Emekli Yener Kurun geçinemediklerini anlatarak, “Devlet güvencesindeyim ama geçinemiyorum. Yeğenimin iki tane çocuğu var kirada oturuyor, 6 aydır kirasını ödeyemedi, şimdi evi boşaltıyor. Ev sahibine borçlu. İşi yok. Bir çalışıyor bir ay ondan sonra izin. Lise mezunu. Ne yapacağız? Fakir kazanamıyor. Fakir ölmüş, fakir bitmiş” ifadelerinde bulundu.



"KONUŞSAN KONUŞMASAN FARKETMİYOR"

Cihangir Veldet ise ekonominin iyi gitmediğini belirterek, “Benim altınım yok bilmiyorum. Dolarım da yok. Eskiden vardı, hep gitti. Demokrasinin olmadığı bir ülkede konuşsan veya konuşmasan pek bir şey fark etmiyor” dedi.



[old_news_related_template title="Kafası karışanlar için ekonomi sözlüğü" desc="Türkiye tıpkı iki yıl önce Ağustos ayında olduğu gibi bir kur şoku yaşıyor. Vatandaşlar gelişmeleri endişe ile izlerken tasarruf sahipleri paralarını hangi yatırım aracında değerlendireceğini düşünüyor. Sokakta, evde, toplu taşımada herkes ama herkes ekonomi konuşuyor. Bu süreçte pek çok ekonomik terim de günlük hayatımıza girdi. Örtülü faiz artışı, altının onsu, swap ve aktif rasyosu gibi kavramlar zaman zaman ekonomiyle ilgili insanların olduğu kadar vatandaşın da kafasını karıştırıyor. Bu terimleri ve anlamlarını sozcu.com.tr okurları için çok teferruata girmeden açıklamaya çalıştık." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/11/iecrop/whatsapp-image-2020-08-11-at-11.16.12_16_9_1597134184.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/yeni-baslayanlar-icin-ekonomi-sozlugu-5979621/"]

[old_news_related_template title="TL'den kaçış: Yabancı para mevduatı 3 günde 6,4 milyar dolar arttı" desc="TL'de sert değer kaybı yaşanan geçen hafta TL'den yabancı paraya kaçışın hızlandığı görüldü. BDDK verilerine göre, bankalardaki yabancı para mevduat bayram tatili sonrasındaki 3 iş gününde 6,4 milyar dolarlık sert artış kaydetti. 27 Temmuz-6 Ağustos dönemindeki artış ise 9,4 milyar dolar oldu. Bu dönemde TL mevduatlar ise 42 milyar TL azaldı. TL'den döviz ve altına kaçış, TL'deki değer kaybının temel nedenlerinden oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/11/iecrop/shutterstock_80010928_16_9_1597138492.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/tlden-kacis-yabanci-para-mevduat-3-gunde-64-milyar-dolar-artti-5981341/"]