YÖK Başkanı Yekta Saraç, Ankara'da özellikle yabancı öğrenci sayısı fazla olan üniversite rektörlerinin katılımıyla 3.5 saat süren toplantı yaptı. Corana virüsünün konuşulduğu toplantı sonrasında toplantıya katılan rektörlere YÖK Özel Kalem'den bir e-mail gönderildi. 

UZAKTAN EĞİTİM YASAK


Corona virüsüyle ilgili sürecin koordinasyonunun YÖK tarafından yapılacağının altı çizilen mektupta, "Sizden ricamız konuya ilişkin üniversiteniz öğrencileri ve ailelerine yönelik, 'tatil duyurusu' dışında bir açıklama yapmamanızdır" diye uyarıldılar.

YÖK Başkanlığı ayrıca rektörleri; "Tatil süresi zarfında herhangi bir adla (uzaktan eğitim, online eğitim vb) eğitim verilmeyecektir. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan başkanlığında, Koronavirüs ile ilgili bugün kurulan ve rektör yardımcılarınızın bulunduğu iletişim grubunda gerekli bilgilendirme yapılacaktır" diye de uyardı.

Akademik çevreler uzaktan eğitimin yasaklanmasını, bir çok üniversitenin altyapı yetersizlikleri nedeniyle altyapısını yıllar önce kuran üniversitelerin cezalandırılması olarak değerlendirdi.

GOOGLE, G-SUİTE'İ EĞİTİM KURUMLARINA ÜCRETSİZ AÇTI


Dünyada 50'ye yakın ülkede ilk ve orta dereceli okullar ile üniversiteler kapatıldığı için online eğitime geçirirken, Türkiye'de YÖK'ün online eğitimi yasaklama kararı akademisyenleri şaşırttı. Öte yandan Google, 500 milyon öğrencinin yararlanabilmesi için uzaktan eğitim programı G-Suite'i, corona virüsünün eğitim hayatına verdiği zarar nedeniyle tüm dünyadaki eğitim kurumlarına ücretsiz açtı.

İşte akademisyenlerin sosyal medya hesaplarından gösterdiği tepkiler...

ÖĞRENCİYİ DÜŞÜNEN YOK MU?


Prof. Dr. Erhan Erkut, "Birisi bana online eğitim kapasitesi olan bir üniversiteye “bunu kullanmayacaksın” demenin mantığını açıklayabilir mi? Biz her üniversitenin yapması gerekeni yaptık. Stanford ve Harvard Üniversitesi ile aynı zamanda online’a geçtik. Simdi “yasak” deniyor. Öğrenciyi düşünen yok mu?"

KARARI ÜNİVERSİTELERE BIRAKIN


Doç. Dr. Serhat Koloğlugil, "Dünya üniversiteleri dönem boyunca online eğitime geçme kararı alıyor. Türkiye'de ise YÖK buna izin vermedi. Bu karar üniversitelere bırakılmalı. Bu konudaki en iyi değerlendirmeyi üniversitenin kendisi yapar. Gerekli alt yapısı olan üniversitelerde eğitim devam edebilir"

[custom_content title="İŞTE O MEKTUP" desc=" Üniversitelerimizin Değerli Rektörleri, Bugün Koronavirüs gündemiyle Cumhurbaşkanımız başkanlığında, YÖK Başkanımız Yekta hocamızın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda alınan karar gereği üniversitelerimiz 16 Mart tarihinden itibaren 3 hafta süreyle tatil edilmiştir. Bu sürecin koordinasyonu YÖK tarafından yapılacak olup, detaylara ilişkin bilgilendirme önümüzdeki günlerde yapılacaktır. Sizden ricamız konuya ilişkin üniversiteniz öğrencileri ve ailelerine yönelik “tatil duyuru”su dışında bir açıklama yapmamanızdır. Bu kapsamda öncelikli olarak aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir: -Tatil süresi zarfında herhangi bir adla (uzaktan eğitim, online eğitim vb) eğitim verilmeyecektir. -YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak TUFAN başkanlığında Koronavirüs ile ilgili bugün kurulan ve rektör yardımcılarınızın bulunduğu iletişim grubunda gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Son olarak, bu tatil, tedbir amaçlı olup amacına ulaşması bu sürecin sükunetli, tutarlı ve dikkatli bir şekilde sürdürülmesine, münferit söylem ve uygulamalara kesinlikle yer verilmemesine, Devletimizin almış olduğu kararlar çerçevesinde YÖK’ün koordinasyonunda hareket edilmesine bağlıdır. Göstereceğiniz hassasiyet ve özen için şimdiden teşekkür ederiz. "]