Corona virüsü sonrası normalleşme adımları kapsamında taşıt kredi faizlerinin düşmesiyle ikinci el araç piyasası hareketlendi. Bu hareketliliği fırsata çevirmek isteyen kasap, manav, berber hatta öğretmen araç alıp satmaya başladı. İkinci el araç fiyatları yükselirken, vatandaşlar sıfır araç bulmakta zorlanıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yetki belgesi zorunluluğu "1 Eylül'de" yürürlüğe girecek. Böylece, yetki belgesi olmayan kişiler galericilik mesleğini yapamayacak. Uygulamanın hayata geçmesini bekleyen galericiler, herkesin sektörde iş yaptığı için mağdur olduklarını dile getirdi.

[old_news_related_template title="2. el araçta yönetmelik değişimi uzatıldı!" desc="2019 yılında yüzde 30'a yakın daralan otomobil ve hafif ticari araç pazarı, ikinci el pazarında hareketliliğe sebep oldu. Özellikle faizlerin düşmesiyle birlikte son çeyrekte rekor sayıda kullanılmış araç satışı gerçekleşti. Ancak 2. el otomobil satışına yetki belgesi ve zorunlu garanti gibi çeşitli düzenlemeler getiren ve 31 Aralık 2019’da hayata geçirilmesi beklenen yönetmelik 'yine' uzatıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/22/iecrop/foto2galeri1_8152404-kopya_16_9_1579686051.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/2-el-aracta-yonetmelik-degisimi-yine-ertelendi-5581879/"]

SEKTÖRDE HAREKETLİLİK OLUNCA ORTAYA ÇIKIYORLAR

45 yıldır araç alıp, sattığını ve yetki belgesi olduğunu söyleyen Göksel Erkoyuncu, "Yaşadığımız en büyük sıkıntı bakkal, manav, kasap bu işi yapmaya başladı. Herkes işin bir ucundan tuttu, piyasa canlandı dediğimiz dönemde bu insanlar ortaya çıkıyor, tekrar sektörde durgunluk yaşanana kadar piyasadan nemalanıp, geri çekiliyor. Uzun yıllardır araç alıp, satıyorum. Vergimi veriyorum, istihdama katkı sunuyorum ama bu kişiler pastadan daha büyük pay elde ediyor. Vergi ödemedikleri için devlet de ciddi kayıp yaşıyor. Ciddi olarak mustaribiz, bilen bilmeyen herkes bizim sektörde iş yapıyor. Araç alacak vatandaş da mağdur oluyor, satışta herhangi bir hata olduğu zaman biz kurum olduğumuz için aracı alan kişi karşısında muhatap buluyor, diğerlerinin böyle bir sorumluluğu yok" diye konuştu.

 

FİYATLAR UÇTU; ARAÇ BORSASI OLUŞTU

Yeni düzenlemenin uygulamaya geçmesini beklediklerini söyleyen Erkoyuncu, "Artık herkesin kendi işini yapmasını istiyoruz. Ben berberlik, kasaplık yapmıyorum onlar da otomobil alıp, satmasın. Özellikle bu insanlar yüzünden ikinci el otomobil fiyatları sıfır kilometre araçların üzerine çıktı, kendi kendine araba borsası oluştu. Kişiler kendi araçlarını tabi ki satabilir ama iş ticarete döküldüğü zaman herkes mağdur oluyor. Fiyatların bu kadar yükselmesinin nedeni bu kişilerdir" ifadelerini kullandı.



YETKİ BELGEMİZİ ALDIK

Galerici Ziya Uzunpınar ise, "Kendi mahallemizde biz de şahit oluyoruz; berber, kasap, manav, tekstilci, ayakkabıcı araç alıp, satıyor. Biz sınavlara girerek yetki belgemizi aldık. Belgeyi almaktaki amacımız, herkesin bu sektöre girip otomobil alım, satımı yapmasıydı. İnsanlar kafasına göre rakam yazıp ilanlara koyuyor. Biz bir aracın kaça alınıp, satılacağını biliyoruz. Ama diğerleri öyle bakmıyor, aracı alayım, 2 gün kullanırım 10 liraya alıp, 20 liraya satarım diyor. Aracı alıp almaz da internetten satışa koyuyor. 200 bin liraya aldığı aracı 245 bin liraya satmaya çalışıyor. 200 bin liraya alınan bir aracın satış fiyatı 210-215 bin liradır" diye konuştu.

500 BİN LİRAYA ALDIĞI ARACI 550 BİNE SATIYOR

Her önüne gelenin araç alıp, sattığı için rakamlar çok afaki olduğunu vurgulayan Uzunpınar, "Biz bile araç bulmakta zorlanıyoruz. Satış yapıyoruz ama rakamlar felaket yüksek. Durup dururken neden fiyat yükseltelim. 500 bin liraya araç alıp, 510 bin liraya satıyorum. Aynı aracı alıp yerine koymam lazım 550, 560 bin lira rakamlarını görüyorum, bunu biz mi yaptık, biz daha çok mağdur oluyoruz. Galericinin hiçbir suçu yok, biz alacağımız, satacağımız rakamı çok iyi biliyoruz. Bazı kişiler benden 500 bin liraya aldığı aracı ertesi gün 550 bin liraya satışa çıkarıyor. Böyle böyle rakamlar tavan yapıyor" ifadelerini kullandı.

YAKINIM FIRINCI ARAÇ ALIP, SATIYOR

Giderleri olduğunu söyleyen Uzunpınar, "Bizden daha çok kazanıyorlar, fırıncı bir yakınım var, araç alıp, satıyor. Defalarca da uyardım, yetki belgenizi alın, dükkanınızı açın dedim. Haftada en az 2 tane araç satıyor, araç başına 15-20 bin lira kazanıyor. Bizim kazancımız daha az. Yeri geliyor aylık masrafımızı kurtaramıyoruz. Onların kazandığı olduğu gibi ceplerine kalıyor ama bizim giderlerimiz var." dedi.

[old_news_related_template title="Herkes ikinci el araç alım satımı yapamayacak!" desc="Kafasına göre araç alım satımı yapan 'bireysel galericiler' artık 'İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi' sayesinde tespit edilecek. Bu sistem noterden yapılan araç alış verişlerini kendi datasında saklayacak ve böylece usulsüz ticaret yapanlar belirlenmiş olacak. Oto alım satımı yapmak için 13 Ağustos tarihinde zorunlu olacak olan 'Yetki Belgesi' alınacak! " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/27/iecrop/shutterstock_706452193_16_9_1556362783.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/otomotiv/herkes-arac-alim-satimi-yapamayacak-4586854/"]

 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIYOR?

Yetki belgesi almak için Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün; on sekiz yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması, konkordato ilan etmemiş olması gibi şartlar aranıyor. (Bunların daha fazlasını Resmi Gazete yayınlanmış olandan bulabilirsiniz) (DHA)