2019 yılı aralık ayında artan satış adetlerinden sonra AB otomotiv pazarı yılı yüzde 1.2'lik artışla tamamladı. Ancak ACEA 2020 yılı otomotiv pazarı için yüzde 2 oranında bir daralma bekliyor.

Yeni yıl ile devreye giren karbon salım oranları markaların modellerinde değişiklikler yapmasına sebep oldu. Bu değişimle birlikte kamuoyunun çevreye karşı duyarlılığı da önceki dönemlere göre daha yüksek. ACEA Başkanı Michael Manley, "Sektörümüzdeki değişimi tetikleyen en büyük etken çevresel endişeler. Bunun iyi bir yanı var o da sıfır salınımla kara yolu taşımacılığı gerçekleştirmenin mümkün olması." dedi.

ACEA Başkanı Michael Manley


Avrupa Birliği tek başına 2020 yılı otomotiv satışlarının azalacağını ön gören ülkeler arasında değil. Dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin'de pazarda daralma olacağını ön görüyor.

Avrupa otomotiv pazarının akıbetini etkileyen bir diğer faktör ise Çin ve Amerika arasında gerçekleşen ticaret savaşları. Bu duruma Trump'ın son olarak söylediği yüzde 25 vergileri artırırım tehdidi de eklenince işler biraz kafa karıştıracak noktaya geldi.