FCA, Fiat ve Maserati markalarının üretiminin gerçekleştiği Melfi, Pmigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco ve Modena'daki çalışmalarını durduracağını açıkladı. Grup Sırbistan'da Kragujevac ve Polonya'daki Tychy tesislerini de kapatacağını belirtti.

[old_news_related_template title="Avrupa otomotiv endüstrisine 'Corona' darbesi..." desc="Corona virüsünün Avrupa'daki etkisi yüzünden aralarında FCA, Pirelli, Jaguar Land Rover ve PSA gibi dev üreticilerin bulunduğu birçok büyük marka ve grup üretimini geçici de olsa durdurma kararı aldı! " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/11/iecrop/shutterstock_1298630644_16_9_1583930663.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/avrupa-otomotiv-endustrisine-corona-darbesi-5673913/"]

FCA'dan yapılan açıklama, "Üretimin geçici olarak durdurulması, arz optimizasyonunu sağlayarak talepte oluşabilecek kesintiye güçlü bir yanıt vermemizi sağlayacak." şeklinde oldu. Grup, üretimi dondurmanın piyasa koşulları izin verdiği anda derhal faaliyete devam edilmesine yardımcı olacağı da belirtildi.



FCA'yı İtalya'da üretim tesisi olan Ferrari'de takip ediyor. Marka 27 Mart tarihine kadar üretimini askıya aldı. İtalya, Avrupa'daki salgından en çok etkilenen ülke olarak gösteriliyor.

[old_news_related_template title="İtalya'daki salgın Ferrari'yi de vurdu!" desc="İtalya'daki Corona virüsü salgını binin üzerinde can alırken ekonomik olarak da ülkeyi etkisi altına almaya başladı. Ülkenin en ünlü markalarından spor otomobil üreticisi Ferrari üretimine iki hafta ara verdiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/14/iecrop/ferrari-reuters-2_16_9_1584198613.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/italyadaki-salgin-ferrariyi-de-vurdu-5679870/"]

İSPANYA'DA DA ÜRETİMLERE ARA VERİLDİ!

Avrupa'nın güney ülkelerinden olan İspanya birçok otomotiv üreticisinin tesisine ev sahipliği yapıyor. Ülkede son günlerde artan vakalardan dolayı bazı markalar tesislerindeki çalışmayı durdurma kararı aldı.

Corona virüsünden en çok etkilenen marka ise Seat oldu. İspanyol markanın Barselona yakınlarında yer alan Martorell fabirkasında 7000 çalışan bulunuyor ve tesisteki hareket durdu. Seat'ın sendika lideri Matias Carnero Reuters'a yaptığı açıklamada fabrikanın kapalı kalma süresinin 6 hafta olabileceğini belirtti.



Seat'tan ayrı olarak Nissan'ın da Barselona yakınlarında 2 fabrikası bulunuyor. Bu tesislerdeki üretim geçen hafta cuma günü durduruldu. Corona virüsünden Japon markanın jant tedarikçisi de durumdan etkilenmiş. Nissan'ın bu tesislerinde 3000 çalışan bulunuyor.

İspanya'da bir diğer fabrikası olan üretici ise Renault. Fransız marka önümüzdeki 2 gün boyunca parça tedariği eksikliğinden dolayı üretimini durdurma kararı aldı. Perşembe günü markadan yapılan açıklamada, "Bizim bir problemimiz yok ve şu anda 2 gün boyunca üretimi pazartesiye kadar Palencia ve Valladolid'de durdurmak zorundayız" denildi. Bu tesislerde 6000 çalışan bulunuyor.



İspanya'da fabrikası olan bir diğer otomotiv devi Ford ise, Reuters'ın haberine göre Valencia fabrikasındaki üretimini bir hafta boyunca durduracağını belirtti. Markadan gelen açıklamada, "Son 24 saatte Valencia fabrikasında Covic-19 testi pozitif olan 3 vaka bulunuyor."

Ford'un ABD dışındaki en büyük tesislerinden biri olan Valencia'da 7 binden fazla çalışan bulunuyor. Marka burada Mondeo ve Galaxy modelleri de dahil olmak üzere 400 binden fazla yıllık araç üretiyor.

[old_news_related_template title="Spor otomobil üreticisi 25 Mart'a kadar..." desc="Volkswagen Grubu'nun bünyesinde yer alan İtalyan spor otomobil üreticisi Lamborghini, İtalya'daki üretimini 25 Mart tarihine kadar Corona virüsünden dolayı durdurma kararı aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/13/iecrop/shutterstock_612808937_16_9_1584080155.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/spor-otomobil-ureticisi-25-marta-kadar-5677241/"]

VOLKSWAGEN'DEN SLOVAKYA VE AMERİKA ADIMI

Alman dev Slovakya'da ve Amerika'da yer alan tesislerinde üretime Corona virüsünden kaynaklı olarak ara verdiğini açıkladı. Bratislava'da bulunan tesiste grup Volkswagen, Porsche, Audi, Skoda ve Seat modellerini üretirken Bentley ürünleri içinde bazı parçalar üretiyor.



Markanın Slovakya Yönetim Kurulu Başkanı Oliver Grunberg'ten gelen açıklamada, "Salgının yarattığı gerilimin hafta sonu duracağını düşündük ancak bu olmadı." dedi. Slovakya'da vaka artışı yüzde 17'lik artışla 61'e çıktı ve henüz hayatını kaybeden olmadı.

[old_news_related_template title="Volkswagen'den üretime 1 gün ara!" desc="Alman otomotiv devi Volkswagen, Amerika Chattanooga'daki fabrikasında üretime bir gün ara verme kararı aldı. Bu hareketin sebebi ise Corona virüsüne karşı yapılması gereken temizleme çalışmaları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/16/iecrop/volkswagen_chattanooga-small-8557_16_9_1584339495.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/volkswagenden-uretime-1-gun-ara-5681557/"]

İŞTE AVRUPA ÜRETİMİNDEKİ SON DURUM!

İtalya'da Fiat Chrysler 27 Mart tarihine kadar üretimini durdurma kararı aldı. Ayrıca Ferrari'de aynı tarihe kadar üretimini durdurdu. Ülkenin bir diğer spor otomobil üreticisi Lamborghini ise 25 Mart tarihine kadar üretimini durdurduğunu açıklamıştı.

Otomobil fren mekanizması üreticisi Brembo ise İtalya'daki 4 fabrikasındaki üretimini durdurdu. Bir diğer yedek parça tedarikçisi Magnetti Marelli de üretime 3 gün ara verdi.

İspanya'da ise durumlar kötüye gidiyor... Ford Valencia'daki fabrikasını 23 Mart tarihine kadar çalıştırmayacak. Seat ise bir tarih belirtmedi ama firmanın sendika üyesi Reuters'a yaptığı açıklamada 6 hafta boyunca üretimin duracağı belirtiliyor...

Fransız otomobil üreticisi Renault'un ise Palencia ve Valladolid'de fabrikaları bulunuyor ve bu tesisler geçen cumadan bugüne kadar kapalıydı.

Nissan'ın Barselona'daki fabrikası jant tedarikçisinin elinde yeterli ürün bulunmadığı için üretimine cuma günü ara verdi. Bugünün sonuna kadar Nissan'ın üretimi olmayacak.

Fransa'nın da otomotiv endüstrisinde önemli markaları bulunuyor. Ülkeden gelen açıklamada PSA Grubu Fransa'da bulunan fabrikalarındaki üretimi bir süre durduracağını işçi sendikalarına bildirmiş durumda.

Bir diğer Fransa merkezli üretici olan Renault ise üretimi ve çalışan sayısını azaltarak çalışmaya devam edecek.

Avrupa otomotiv endüstrisinin merkezi olan Almanya'da ise durumlar aşağı yukarı aynı. Opel'in Ruesselsheim fabrikasında Corona virüs testi pozitif çıkan çalışan olduğu söyleniyor. Volkswagen Kassel yedek parça fabrikasındaki 5 çalışanını eve göndermiş. Ayrıca grubun Wolfsburg'taki fabrikasında testleri pozitif çıkan 2 çalışan olduğu söyleniliyor.

Volkswagen'in Slovakya'daki fabrikasında üretime ara verildi. Bu tesiste grubun Porsche Cayenne, VW Touareg, Audi Q7, VW Up, Skoda Citigo, Seat Mii gibi modelleri üretiliyor. Ayrıca bu tesis Bentley'in ilk SUV modeli olan Bentayga'nın da altyapısını üretiyor.

PSA ve Jaguar Land Rover'ın Slovakya'da bulunan tesislerinde herhangi bir aksaklık yok.

Çek Cumhuriyeti'nde yer alan Hyundai fabrikasında ise 14 gün boyunca üretime ara verildi.

Portekiz'deki Volkswagen fabrikasında çalışan sayısı azaltılarak günlük üretim yüzde 16 oranında azaltıldı. Polonya'daki Fiat fabrikası da İtalya'dakiler gibi 27 Mart tarihine kadar kapaı. Ayrıca Fiat Sırbistan'daki fabrikasını da aynı tarihe kadar kapalı tutacak.

İsveç'te ve Belçika'da yer alan Volvo fabrikaları ise Corona virüsünden etkilenmediği için çalışmalarına devam ediyor.