2020 yılıyla birlikte özellikle sosyal yaşantımızı kısıtlayan corona virüsü salgını önlemleri ülkeler arası ticaretlerde de büyük sorunlar oluşmasına sebep oldu. Otomotiv üretimi önce Çin ve Amerika'da üretime ara verdikten sonra salgının hızlı bir biçimde Avrupa'da yayılmaya başlaması buradaki üretimi de durdurdu.

Türkiye'de de üretime mart ayı başından itibaren markalar ara vermeye başladılar. Verilen araların sebeplerinden biri çalışanların sağlıklarını korumakken diğeri de tedarik zincirinde yaşanan/yaşanılabilecek aksaklıklar oldu.



Nisan ayında ise ülke genelinde alınan önlemler otomotiv satışlarını durma noktasına getirdi. Avrupa'dan nisan ayına dair gelen sonuçlar ise Türkiye pazarında yaşanılacak olan gerilemenin ne olacağını gösterir nitelikteydi. İngiltere'de nisan ayı otomotiv satışları yüzde 97 azalarak 4321 adet gerçekleşti. İtalya'da ise durum daha kötü oldu ve pazar yüzde 98 daraldı, Fransa'da ise pazar yüzde 89 daraldı. Almanya'da ise nisan ayı daralması yüzde 50 seviyelerinde bekleniyor.

Türkiye'de ise nisan ayı sonuçları çok olmasa da yüzleri güldürdü. Hafif ticari araç ve otomobil satış adetleri bu ayda yüzde 14.6 gerileyerek 26 bin 457 adet olarak gerçekleşti.