Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün akşam yaptığı, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığı sözlerine bilim insanları, siyasiler ve sosyal medyada vatandaşlardan tepki yağdı.

"GERÇEKLERİ GİZLEDİNİZ"

Açıklamaya tepkiler Twitter’da #vakasayısıkaç etiketi Türkiye gündeminde ilk sıralara yükseldi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) başkanlığını geçtiğimiz pazar günü bırakan Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız. Sayın bakan istifa ediniz” sözleriyle tepki gösterdi.

 “HAKİKAT ER YA DA GEÇ ORTAYA ÇIKAR”

Yaptığı uyarılar ve kamuoyunu bilgilendirmeleri nedeniyle hakkında soruşturmalar açılan Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve TTB Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Sağlık Bakanı #toplamvakasayısıkaç sorusuna yanıt vermeli. Toplumun ve sağlık çalışanlarının #COVID19 pandemisinin gerçek yükünü bilmeye hakkı var! Hakikat er ya da geç bir gün ortaya çıkar” sözleriyle Bakan Koca’yı eleştirdi.

"CORONA TABLOSU İLE İLGİLİ YORUM YAPMANIN ANLAMI KALMADI"

Sadece hastaneye yatırılacak kadar bulgusu olanların hasta kabul edilmesini eleştiren Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer’de tepkisini, “Sağlık Bakanlığının günlük corona virüsü tablosundan hareketle istatistik ve yorum yapmanın, dün itibariyle hiçbir anlamı kalmamıştır. Dünyada vakalar pozitif çıkanlar üzerinden verilirken, biz vaka yerine, sadece hastaneye yatırılacak kadar bulgusu olanları ‘hasta’ gösteriyormuşuz” sözleriyle gösterdi.

"DEVLETİN VATANDAŞA YALAN SÖYLEDİĞİNİN İTİRAFI"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,  Bakan Koca’nın vaka sayılarının gizlendiğini itiraf ettiğini belirterek, “Vaka sayılarının gizlendiğinin, devletin vatandaşa yalan söylediğinin birinci ağızdan itirafı. Durumun ciddiyetinin gizlenmesi, salgınla mücadelenin başarıya ulaşmamasının temel sebebidir. Dünyada asemptomatik pozitif vakaları gizleyen başka ülke var mıdır” diye sordu.



"GERÇEĞİN EVRİM GEÇİRMESİ"

Özel’in Sağlık Bakanına yönelik sözlerine Amerika’dan atıfta bulunan Yale Üniversitesi hekimi Dr. Mehmet Emin Adin de, “Yalan demeyelim de, bir gerçeğin belirli koşullara göre uyarlanarak yeniden dizayn edilmek suretiyle evrim geçirmesi diyelim” paylaşımı yaptı.

"TEK DERTLERİ ÇIKARLARI OLDU"

DİSK Dev Yapı Sen'den yapılan paylaşımda da şöyle denildi:

"Süreci bilinçli olarak şeffaf yürütmediler. Tek dertleri kendi çıkarları oldu. Bizler köle kamplarından farksız çalışma alanlarında çarklar dönsün diye ölümüne çalışıp bir de daha da yoksullaşırken bir avuç sermaye grubu karlarına kar katarak kasalarını doldurdu. #VakaSayısıKaç"

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Adıyaman: Her vaka bir Covid-19 hastasıdır" desc="Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Eylül'de yaptığı basın açıklamasında, her vakanın hasta kabul edilmediğini ve günlük olarak açıklanan corona virüsü verilerinde de sadece Covid-19 semptomu gösteren kişilerin yer aldığını söyledi. Koca'nın açıklaması tepkilere sebep olurken Türk Tabipleri Birliği önceki başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, 'Her vaka bir Covid-19 hastasıdır. Bakan, salgını değil sayıları kontrol altına aldı' açıklamasını yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/01/iecrop/sinan-adiyaman-sozcu_16_9_1601542808.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/prof-dr-adiyaman-her-vaka-bir-covid-19-hastasidir-6062416/"]