Çin'den yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 olarak adlandırdığı koronavirüs, endişe yaratmaya devam ediyor. Vaka sayısı hızla artarken bazı hastaların salgında büyük role sahip oldukları ortaya çıktı.

BBC Türkçe'nin haberine göre enfeksiyonu çok sayıda insana bulaştıran hastalar neredeyse her salgında görülüyor. Bu onların suçu değil; ancak hastalığın hızla yayılmasında etkileri büyük olabilir.

Singapur'a seyahat eden İngiliz Steve Walsh'un virüsü, İngiltere'de dört, Fransa'da beş ve İspanya'da bir kişiye bulaştırdığı düşünülüyor.

[old_news_related_template title="Son dakika... Corona virüsünü Avrupa'ya yayan adam ortaya çıktı: Karantina altına alındı" desc="Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve kısa sürede küresel bir salgın halini alan corona virüsü salgını korkutmaya devam ediyor... İngiliz basını, virüsü Avrupa'ya taşıyan ve farkında olmadan 11 kişiye bulaştıran adamın kimliği belli oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/11/iecrop/salgin-reuters-1_16_9_1581417986.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-corona-virusunu-avrupaya-yayan-adam-ortaya-cikti-karantina-altina-alindi-5618561/"]


VİRÜSÜ HIZLA YAYMAK NE DEMEK?

Biraz muğlak bir terim, kesin bilimsel bir tanımı yok. Bu terim, bir hasta normalden daha fazla kişiye virüs bulaştırdığı zamanlar kullanılıyor. Ortalamada, yeni tip koronavirüsten etkilenen her bir kişi, virüsü iki ya da üç kişiye bulaştırıyor. Ancak bu tamamen ortalama bir sayı. Bazı kişiler virüsü kimseye bulaştırmazken, bazıları çok daha fazla kişiye bulaştırabiliyor.



ETKİSİ NE KADAR BÜYÜK OLABİLİYOR

Çok büyük olabiliyor; bir salgında büyük rol oynayabiliyorlar.

2015 yılındaki bir hızla yayma vakasında, başka bir koronavirüsten kaynaklanan Ortadoğu Solunum Sendromu (Mers) hastası bir kişi, 82 kişiye bulaştırdı.

Batı Afrika'daki Ebola salgınında da vakaların büyük çoğunluğu (yüzde 61'i) az sayıdaki hastadan (hastaların yüzde 3'ü) kaynaklandı.

King's College Üniversitesi'nden Doktor Nathalie MacDermott, "Virüs, Haziran 2014'teki bir cenazede 100'den fazla kişiye bulaştı" diyor.

NEDEN BAZI İNSANLAR DAHA FAZLA KİŞİYE BULAŞTIRIYOR?

Bazı kişiler sadece daha fazla insanla temas halinde oluyor - bu bazen işlerinden, bazen de yaşadıkları yerden kaynaklanıyor. Bu da kendileri belirtileri göstermese bile, hastalığı daha fazla bulaştırabildikleri anlamına geliyor.

Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Okulu'ndan Doktor John Edmunds, "Çocuklar bu konuda etkili. Okulları tatil etmek bu nedenle iyi bir önlem olabilir" diyor.

Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Mark Woolhouse, "Seks işçileri HIV virüsünün yayılmasında oldukça etkiliydi" diye konuşuyor.

Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu'ndan (SARS) muzdarip insanları tedavi eden hastaneler, aynı zamanda hastalığın yayılma merkezlerinden birine dönüştü.

Çünkü en kötü durumdaki hastalar aynı zamanda en fazla bulaştırıcı özellik taşıyan kişiler haline geldi ve pek çok sağlık çalışanıyla temas halindeydiler.

SALGINDA BÜYÜK ROL OYNUYORLAR

BBC'ye konuşan Doktor Edmunds, "Herhangi bir salgının başında, ki bu virüsün yayılmaya çalıştığı bir dönem oluyor, büyük rol oynuyorlar" diyor.

Koronavirüs de dahil olmak üzere yeni salgınların çoğu hayvanlardan kaynaklanıyor.

Virüs ilk hastaya bulaştığında, hastalık yaygın bir salgına dönüşmeden önce sönümlenebilir.

Ancak virüsü hızlı yayan bir kişiye bulaşırsa, salgının artmasına yol açıyor. Vakalar diğer ülkelere yayıldığında da aynı şeyler yaşanıyor.

Doktor MacDermott, "Virüsü hızla başkalarına bulaştıran kişiler birbirlerine yakın bulunuyorlar salgını kontrol altına almanız zorlaşacaktır" diyor.

SALGINI DURDURMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Yeni koronavirüste bu tür kişilerin ortaya çıkması sürpriz olmayacaktır ve hastalığın kontrol altına alınmasına ilişkin önlemleri büyük ölçüde değiştirmeyecektir.

Şu anda belirtileri gösteren vakalara ve onların öncelikli olarak iletişim kurdukları kişilere bağımlı durumdayız.

[old_news_related_template title="Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan koronavirüsü açıklaması" desc="Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Çin'den gelen ve Zekai Tahir Burak hastanesinde gözlem altında olan 61 kişiyle ilgili de açıklamalar yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/11/iecrop/fahrettin-koca-sozcu_16_9_1581428143.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/saglik-bakani-fahrettin-kocadan-koronavirusu-aciklamasi-5619009/"]